• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fertilizarea ”în negru” a pomilor fructiferi. Când și cum se aplică

    Roxana Dobre -

    Fertilizarea ”în negru” sau fertilizarea la negru este printre primele lucrări din an la pomii fructiferi. O lucrare de primăvară, fertilizarea ”în negru” este necesară pentru obținerea unor fructe uniforme care se coc în același timp. Avantajul acestei fertilizări este de partea pomicultorilor care vând recolta și vor să se bazeze pe o coacere în același timp a fructelor.

    Fertilizarea în negru este prima lucrare privind aplicarea îngrășămintelor la pomii fructiferi, care se face în perioada iarnă-primăvară, în zilele frumoase care permit pomicultorilor să afectueze această intervenție.

    Inginerul Marius Roman, fondatorul Pepinierelor Roman, a făcut o serie de recomandări pentru pomicultori privind fertilizarea ”în negru”.

    ”Astăzi 25 februarie, vremea frumoasă de afară și condițiile prielnice pentru aplicarea primei fertilizări ”în negru” ( înainte de pornirea în vegetație a pomilor)”, a arătat specialistul pe grupul de profil Pepinierele Roman – sfaturi utile, întreținere pomi, arbuști fructiferi. 

    Fertilizarea ”în negru” a pomilor fructiferi. Ce este

    Fertilizarea ”în negru” a pomilor fructiferi este caracteristică mai ales plantațiilor comerciale și are rolul de a favoriza pornirea uniformă în vegetație a tuturor mugurilor și astfel o înflorire uniformă pe pom. La final pomicultorii vor avea și o uniformitate a maturității fructelor ceea ce ajută foarte mult la eficienta recoltatului, precum și a calității fructelor, fără să fie diferențe de colorit, mărime, perioadă de recoltat.

    În această perioadă, controlul viabilităţii mugurilor de rod şi a ramurilor la pomii fructiferi sunt de asemenea lucrări esențiale pentru livezi.

    Cânde se face fertilizarea în negru a pomilor fructiferi

    Perioada în care se recomandă să se facă fertilizarea în negru a pomilor fructiferi este primăvara foarte devreme, chiar în a doua jumătate a lunii februarie, când pomii sunt încă în repaus vegetativ.

    Fertilizarea în negru este indicat să se execute cu circa 20 – 30 zile înaintea pornirii în vegetație a pomilor, astfel încât rezultatele să fie maxime. Astfel nu există un calendar general valabil general având în vedere că speciile pomicole intră în vegetație diferit, primi pomi fiind zarzărul, caisul, piersicul, cireșul, mărul etc.

    Produsele se aplică prin pulverizare astfel încât pomul să fie efectiv ”îmbăiat” iar fertilizantul să intre chiar și prin crăpături.

    Se aleg zilele însorite și nu se aplică în zile cu precipitații, nebulozitate, vânt.

    Citiți și: Fertilizarea la cireș și vișin. Schemă de îngrășăminte în funcție de vârsta pomilor

    Fertilizarea ”în negru”. Ce produse sunt recomandate

    Fertilizarea în negru a pomilor fructiferi se face cu în primul rând cu un produs cu conținut de cupru, azot și potasiu. Alături de aceste elemente, produsul respectiv mai poate conține acizi sau alte componente organice. De asemenea, acum se recomandă și un produs pe bază de calciu, cu un conținut ridicat de calciu, chiar de 30% calciu organic.

    Combinația dintre produsul cu cupru și cel cu calciu reușesc să uniformizeze producția livezii. Se ”grupează” cumva înfloritul astfel încât pomii când vor porni în vegetație, respectiv vor începe să înflorească, florile se vor deschide grupat într-o perioadă relativ scurtă astfel încât și recoltatul se va face uniform pentru că maturarea fructelor se va face simultan.

    Fructificarea în tandem a fructelor ajută la recoltat pentru că, spre exemplu în cazul cireșului, acesta rodește pe formațiuni scurte gen ”buchet de mai” și atunci în situația în care există flori care se deschid etapizat și maturarea fructelor se va face tot etapizat ceea ce este o problemă pentru că este destul de dificil să intervii la recoltat dacă fructele se maturează eșalonat și scade eficiența oamenilor care sunt angajați pentru recoltat.

    Pentru că produsele recomandate pentru fertilizarea ”în negru” conțin și cupru, se asigură pomilor fructiferi o protecție fitosanitară, precum și anumite macroelemente care stimulează efectiv plecarea în vegetație odată cu încălzirea vremii.

    După fertilizarea ”în negru”, care este în fapt un tratament fitosanitar, urmează în prima decadă a lunii martie, spre 10 martie, în fenofaza de dezmugurit sau chiar până la buton floral, să fie aplicat uleiul horticol, acesta fiind perioada optimă de aplicare. Odată cu uleiul horticol se poate adăuga și un produs cupric.

    Preț produse pentru fertilizarea în negru a pomilor fructiferi

    Costurile pentru un hectar sunt de circa 150 euro (750 lei n.r), conform estimărilor pomicultorului Marius Roman.


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”