• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Trichoderma: cum se folosește pentru a trata bolile plantelor și a le crește imunitatea

    Roxana Dobre -

    Trichoderma este o ciupercă utilă în combaterea bolilor la pomi și legume. De asemenea, trichoderma are numeroase beneficii pentru sol și stimulează creșterea plantelor și le crește imunitatea. Ce este Trichoderma, cum acționează și cum se utilizează soluția cu Trichoderma, vă spunem în acest articol.

    Trichoderma este numele unei ciuperci care nu îmbolnăvește plantele, ci, dimpotrivă, le ajută să lupte cu bolile și să aibă o producție mai mare.

    Trichoderma este o ciupercă saprofită (nepatogenă), printre cele mai puternice din categoria microorganismelor antagoniste, caracterizată de o mare capacitate de adaptare și de creștere rapidă.

    Introdusă în sol, Trichoderma îmbunătățeste starea de sănătate a plantelor și crește rezistența la boli fără a elimina alte microorganisme benefice. Ciuperca Trichoderma stimulează, de asemenea, creșterea plantelor.

    Ciuperca Trichoderma – colonie (foto: ogor

    Ce este Trichoderma

    Trichoderma este o ciupercă a diviziei Ascomycota, familia Hypocreaceae. Valoarea sa pentru legumicultori și pomicultori este faptul că, în procesul de dezvoltare, Trichoderma produce mai multe tipuri de antibiotice care distrug ciupercile fitopatologice.

    De fapt, Trichoderma este o ciupercă comună din sol care a fost folosită în agricultură de mai bine de 70 de ani. Dezvoltându-se pe suprafața rădăcinilor oricăror plante, crește capacitatea lor de absorbție, creează o barieră naturală pentru flora fitopatologică și sporește imunitatea. În plus, în procesul de nutriție, Trichoderma descompune polizaharidele, transformând nutrienții disponibili în sol într-o formă care este ușor digerabilă de către plante.

    Principalul său avantaj este că legumele sau pomii tratați cu Trichoderma nu sunt aproape niciodată atacați de boli fungice precum putregaiul alb sau cenușiu, fuzarioza, alternarioza sau alte boli care pot afecta grav plantele.

    Cum se folosește ciuperca Trichoderma (foto: projectnoah.org)

    Când și cum se aplică soluția de Trichoderma

    Când și cum aplicăm Trichoderma la plante depinde de probleme pe care dorim să o rezolvăm.

    În principiu, Trichoderma este benefică pentru culturi în orice stadiu de creștere a plantelor. De reținut însă că Trichoderma se poate dezvolta numai la temperaturi de la 5 la 35 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că nu are rost să o folosiți în sezonul rece (la începutul primăverii sau toamna târziu după recoltare).

    La semințele tratate cu Trichoderma (stânga), înrădăcinarea este mai bună

    Tratarea semințelor cu Trichoderma

    Tratamentul semințelor cu Trichoderma se face cu 1-3 zile înainte de semănat. Semințele se înmoaie într-o soluție preparată conform instrucțiunilor de pe ambalajul produsului care conține Trichoderma. Cel mai des se pun 50 ml de soluție cu Trochoderma la 100 ml de apă, iar semințele se țin în acest tratament timp de 60 de minute.

    Semințele tratate cu Trichoderma germinează mai bine, iar riscul de apariție a bolilor fungice la răsaduri este redus cu 20%.

    Trichoderma se poate folosi și la tratarea răsadurilor de legume

    Tratament cu Trichoderma pentru răsaduri

    Pentru a întări imunitatea plantelor și a maximiza supraviețuirea, tratamentul cu Trichoderma poate fi efectuat chiar înainte de plantarea răsadurilor într-un loc permanent. Pentru a face acest lucru, pregătiți o soluție nutritivă în proporție de 100 ml de soluție la 10 litri de apă și udați recipientele în care se află răsadurile. Dacă răsadurile au fost deja scoase din ghivece, le puteți scufunda în soluția de Trichoderma timp de 30 de minute, apoi le puteți planta.

    Tratarea solului cu ciuperca Trichoderma

    Este indicat să tratați solul cu Trichoderma în două perioade – ca măsură preventivă înainte de plantare și în timpul lucrărilor de primăvară sau de toamnă. În primul caz, se prepară o soluție din 50 ml de produs cu Trichoderma la 10 litri de apă și se udă cu amestecul rezultat pe 10 metri pătrați de sol. În cel de-al doilea caz, se iau deja 150 ml de produs la o găleată cu apă și se varsă udă pământul cu volumul rezultat.

    Primăvara, prelucrarea solului cu Trichoderma se efectuează cu o săptămână înainte de plantarea și semănatul semințelor, toamna – imediat după recoltare sau când reziduurile de plante sunt încorporate în pământ.

    Soluția cu Trichoderma – beneficii pentru plante

    Beneficiile asociate cu utilizarea ciupercii Trichoderma sunt:

    Tratamentul cu Trichoderma pentru combaterea bolilor la legume și pomi

    Dacă toate încercările pentru tratamentele preventive au fost deja ratate și ați găsit primele semne de boală fungică,  treceți la tratamentul de urgență cu Trichoderma. Pentru a face acest lucru, se adaugă 75-100 ml de produs într-o găleată cu apă și soluția se aplică la rădăcinile plantei la fiecare 10-12 zile, până când semnele bolii dispar. Este chiar mai bine să faceți acest lucru înainte de recoltare – produsul este absolut sigur, astfel încât acest lucru nu va afecta calitatea produsului.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!