• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul îngrășămintelor în 2023 – la ce schimbări trebuie să se aștepte fermierii

    Angelica Lefter -

    Prețul îngrășămintelor a crescut semnificativ în anul care tocmai a trecut, însă spre final de 2022 a fost semnalată o ușoară scădere a acestora.

    Având în vedere fluctuațiile de preț, analiștii externi apreciază că și în 2023 prețul îngrășămintelor va cunoaște o ușoară scădere, în condițiile în care nu vor fi impuse restricții la export.

    Departamentul de Analiză Economică al celei mai mari bănci din Polonia, Banca PKO BP, a prezentat cele mai recente analize de piață pentru industria agricolă, inclusiv pentru îngrășăminte.

    Conform analizei, în prima jumătate a anului 2022, prețurile îngrășămintelor au atins un maxim, iar de atunci s-au schimbat constant.

    Conform ultimelor date, în prezent, o tonă de azotat de amoniu costă aproximativ 3.600 zloți polonezi, adică 772 de euro, echivalentul a 3.803 lei pe tonă.

    La nivel global, conform IFA (International Fertilizer Association – n.r. ), consumul de îngrășăminte în sezonul 2022-2023 urmează să scadă cu 5%, adică mai mult decât în anul agricol 2021-2022, când scăderea a fost de 2,4%.

    Consumul îngrășămintelor pe bază de potasiu va scădea

    Cele mai mari scăderi la consum, de -14 %, sunt așteptate la îngrășămintele cu potasiu. Motivul este reprezentat de aprovizionarea limitată cu acești fertilizanți din Belarus și Rusia.

    Scăderea aprovizionării cu îngrășăminte cu azot este de așteptat să fie mult mai mică, de -2%, din cauza creșterii producției în țările cu costuri energetice scăzute.

    Conform sursei poloneze, producția de îngrășăminte fosfatice urmează să crească cu 7%.

    Prețurile la îngrășăminte depind de resursele energetice, în special de gazele naturale

    Fluctuația prețurilor la îngrășăminte va depinde de situația legată de resursele energetice, în primul rând de gaze.

    Potrivit analiștilor, se pare că prețul îngrășămintelor cu azot ar putea fi cel mai stabil, întrucât fermierii sunt reticenți în a reduce fertilizarea cu azot pe termen scurt.

    Prețul gazului rămâne ridicat, mai ales în Europa și în părți ale Asiei care depind de aprovizionarea din alte țări, de exemplu Japonia și Coreea de Sud. În 2022, prețurile gazelor naturale în Olanda au rămas la peste 133 euro/MWh, față de 47 de euro în 2021. În 2023, piața va fi, de asemenea, strânsă și va fi un factor de limitare a ofertei, potrivit analiștilor PKO BP.

    Fermierii se pot aștepta la ușoare scăderi ale prețurilor la îngrășăminte, dacă nu vor exista restricții la export

    Normalizarea tarifelor de transport maritim de către vrachier (transportator la vrac), și implicit importurile mai ieftine, vor contribui la scăderea prețurilor la îngrășăminte. De asemenea, este de remarcat creșterea exporturilor din China în vara și toamna anului 2022, care a avut un efect stabilizator asupra prețurilor la îngrășăminte.

    Pe de altă parte, prețurile au fost relativ scăzute la începutul anului 2021-2022.

    Companiile chineze ar trebui să mențină în continuare exporturi ridicate, câștigând datorită avantajului producției mai ieftine pe bază de cărbune.

    În prezent, sunt în vigoare reglementări care limitează exportul de îngrășăminte fosfatice și au fost introduse cerințe suplimentare pentru exportul de azot, care împiedică comerțul.

    Prețurile mici la cereale indică o activitate mai scăzută în ceea ce privește fertilizarea

    Prețurile agricole globale sunt un factor foarte important care se reflectă puternic și în prețul îngrășămintelor. Prețurile mai mici la grâu, porumb sau semințe oleaginoase se vor traduce printr-o activitate mai scăzută în fertilizare, iar acest lucru va afecta prețurile îngrășămintelor, arată analiza Agro Nawigator.

    În opinia analiștilor Bank PKO BP, oferta de îngrășăminte este încă afectată de prețul ridicat al gazelor, dar asta nu înseamnă neapărat creșteri de preț. Scăderea este susținută de cererea mai scăzută și de creșterea capacității de producție în țările cu costuri energetice mai mici, asta în cazul scenariului în care nu vor exista restricții de export.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!