• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Loca americană la albine – semne, tratamente

    agrointeligenta.ro -

    Loca americană la albine – semne, combatere, tratamente și vaccin. Ce simptome prezintă albinele bolnave de loca americană, cum se pune diagnosticul, dar și ce tratamente se recomandă în cazul acestei boli, aflăm din acest articol.

    Loca americană este o boală bacteriană, foarte contagioasă la albine, produsă de agentul patogen Bacillus larvae. Această boală a stupului afectează doar puietul albinelor, moartea acestuia producându-se de regulă după căpăcire.

    În Statele Unite, bacteria responsabilă de această boală (Paenibacillus larvae) a fost găsită într-un sfert dintre stupi. Deoarece nu există un tratament cu eficiență 100%, apicultorii sunt nevoiți să își distrugă familiile de albine sau să folosească antibiotice pentru a preveni răspândirea bolii.

    Loca americană la albine: perioada în care apare boala

    Loca americană a albinelor este o boală sezonieră, care apare în perioada lunilor aprilie – august, cu vârf de evoluție în perioada de vară, lunile iulie – august.

    Apicultorii au semnalat că loca americană a albinelor apare către sfârșitul primăverii sau pe tot parcursul verii și afectează numai puietul, a cărei moarte survine după căpăcire. Se consideră că loca americană este boală puietului căpăcit, iar prin efectele nefaste pe care le are asupra familiilor, este una dintre cele mai periculoase și de temut.

    Cum apare loca americană în stupii de albine

    Contaminarea cu loca americană la albine se face prin circulația albinelor de la un stup la altul (sau stupină), prin unelte, miere sau polen infestat. O sursă a bolii pot și achizițiile de roiuri și de familii afectate de boală.

    Sursa primară de infecţie o constituie puietul bolnav, sporii prezenţi în stup, miere şi păstură, în intestinul albinelor şi al mătcii, în larvele moarte şi detritusurile larvare.

    Sursele secundarede infecţie sunt stupii şi echipamentul acestora, ustensilele apicole, echipamentul utilizat de apicultor, apicultorul însuşi şi altele.

    Perioada de incubație a bolii este de 45 de zile, de la care încep să fie vizibile primele semne ale îmbolnăvirii.

    Loca americană la albine – caracteristici

    Loca americană la albine: caracteristici

    Loca americană este una dintre cele mai grave boli ale stupului. Gravitatea bolii este datorată următoarelor caracteristici:

    Loca americană la albine: semne

    Cum recunoaștem loca americană la albine. O serie de semne indică prezența în a bolii numite loca americană la albine. Un prim semnal de alarmă este dat de miros, care este unul acru, oțetit sau ușor aromat. În această fază, larvele nu aderă la peretele celulelor și prezintă acest miros specific.

    Iată care sunt semnele de loca americană la albine:

    Loca americană la albine: diagnostic

    Diagnosticul pentru loca americană a alibelor se stabilește prin examen clinic şi anatomopatologic, modificările anatomopatologice sunt patognomonice. Totuși, cel mai sigur diagnostic poate fi pus numai după efetuarea unei analize la un laborator specializat.

    O primă diagnosticare poate fi făcută și de către un apicultor cu experiență care aplică metoda bețigașului: se ia un bețigaș (chibrit sau scobitoare) și se introduce în celulele cu puiet mort. Dacă lichidul se întinde într-un filament lung, atunci puietul e bolnav de loca americană. Lichidul de la larva moartă este dens, de culoare galben-cafenie, mergand pana la culoarea cafelei cu lapte.

    Prognosticul este defavorabil datorită faptului că boala are o evoluţie gravă, agentul patogen este foarte rezistent, iar îndepărtarea larvelor moarte din fagurii care constituie rezervorul sursei de contaminare, nu este posibilă decât parţial.

    Loca americană la albine: tratamente

    Pentru loca americană la albine există tratamente, dar acestea sunt destul de controversate și cu o eficiență scăzută. Un mare dezavantaj al tratamentului cu antibiotice contra loca americană este că medicamentul trece în produsul stupilor: polen, miere, ceară, păstură, ceea ce face ca aceste produse apicole să fie compromise pentru vânzare.

    Cel mai drastic ”tratament” contra loca americană este să se distrugă întregul efectiv de albine. O altă metodă este cea a roiului artificial: se elimină toți fagurii din stupi, cu distrugerea sau prelucrarea lor în locuri autorizate. Albinele împreună cu matca se trec în alt stup dezinfectat, prin scuturare și introduse cu ajutorul unei pâlnii mari de carton. În noul stupi de pun numai faguri artificiali, iar albinele se hrănesc cu sirop de zahăr dacă nu există cules în natură. Practic, această metodă reprezintă o punere a familiei în stare de roi artificial. 

    Loca americană: măsuri de prevenire, vaccin

    Pentru protejarea albinelor de loca americană se pot lua mai mult măsuri de prevenire. La doi ani se schimbă fagurii din stupi, de face o dezinfectare anuală a stupilor, ramelor și fagurilor. Uneltele cu care se lucrează trebuie frecvent dezinfectate.

    Ca măsură contra loca americană, se previne furtișaguș și se mențin în stup numai familii puternice.

    Materialul genetic nou trebuie achiziționat numai din surse sigure, ca să fie indemn de boli.

    Recent, la începutul anului 2023, în SUA a fost introdus un vaccin contra bolii loca americă la albine.  Departamentul Agriculturii din Statele Unite (USDA) a acordat o licență condiționată pentru un vaccin creat de Dalan Animal Health, o companie americană de biotehnologie, pentru a ajuta la protejarea albinelor de locei americane. Vaccinul, care va fi disponibil inițial pentru apicultorii comerciali, are ca scop stoparea bolii cunoscută ca loca americană.

    Vaccinul pentru albine contra loca americană nu are forma cu care sunt obișnuiți oamenii. „Tehnologia vaccinului Dalan expune reginele la bacterii inactive (adică „moarte”)”, precizează laboratorul pe site-ul său. Astfel, prin ingerarea acestor bacterii, introduse într-un soi de turte comestibile pentru albine, reginele vor transmite imunitatea larvelor pe care le vor depune ulterior.

    Unde se fac analize pentru loca americană la albine

    Analizele pentru loca americană la albine se fac și în România. La nivel național, în cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală funcţionează Laboratorul Naţional de Referinţă (LNR) pentru Bolile Albinelor si ale altor Insecte Utile. Examenul de laborator pentru loca americană la albine poate fi efectuat atât la LNR, cât și în toate laboratoarele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene.

    Suspiciunile și cazurile pozitive de Loca americană diagnosticate într-unul din laboratoarele sanitare veterinare județene se confirmă la LNR pentru Bolile Albinelor și ale altor Insecte utile și ulterior se notifică intern, de către DSVSA județean și internațional, de către ANSVSA.

    La nivelul Uniunii Europene funcţionează European Union Reference Laboratory for Honeybee Health în Franța, la Sophia Antipolis, în cadrul ANSES -Agenția franceză pentru produse alimentare, de mediu și de sănătate și securitate ocupaţională.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA – plăți în ritm alert! Adrian Pintea, MADR: Ce se autorizează astăzi, a doua zi se plătește! Cel mai scump porumb din lume la acest moment. Prețuri pe tonă Dumitru Andreșoi și doi șefi APIA – reținuți! Sunt acuzați de fraudarea subvențiilor din bani europeni

    Ultimele știri

    Când cresc subvențiile fermierilor români? Răspunsul lui Christophe Hansen, comisar desemnat pentru Agricultură! Val de insolvențe în agricultura românească. Multe ferme mari au probleme financiare Plug pentru sechestrarea carbonului în sol. Cum funcționează echipamentul pro-carbon de la Lemken