• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DNA: Subvențiile fermierilor, în conturile unui deputat

    Roxana Dobre -

    Un deputat a fost trimis în judecată într-un dosar privind obţinerea pe nedrept de fonduri europene. În schema de fraudarea a plăților APIA au fost implicați, conform procurorilor, și un șef al agenției de plăți și un viceprimar.

    Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a 3 inculpați care sunt cercetați pentru obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene.

    Conform procurorilor este vorba despre Gabriel Plăiașu, la data faptei și în prezent deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată. În dosar este implicat și Mihai Constantin Matei, la data faptei șef al Centrului Local Târgoviște din cadrul APIA, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.

    Cei doi au fost ajutați în schema de fraudare și de Ștefan Stelea, la data faptei viceprimar al comunei Moțăieni,județul Dâmbovița, care este acuzat de de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene.

    Banii pentru subvenții au intrat în conturile deputatului

    În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: Inculpatul Mihai Constantin Matei, în calitate de șef al Centrului Local Târgoviște din cadrul APIA, la instigarea inculpatului Gabriel Plăiașu , în calitate de lider local al unui partid politic și deputat în Parlamentul României, l-ar fi ajutat pe inculpatul  Ștefan Stelea precum și pe alte persoane să obțină fonduri europene, deși cunoștea că aceștia nu îndeplineau condițiile legale.

    Prin aceste demersuri, inculpații ar fi obținut pe nedrept fonduri europene nerambursabile în cuantum de 41.646 lei, această sumă fiindu-i remisă ulterior inculpatului Gabriel Plăiașu. În concret, inculpatul Gabriel Plăiașu , în calitate de deputat în Parlamentul României și membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, în perioada 2010 – 2011, profitând de poziția sa politică și de relațiile personale, prin intermediul inculpatului Mihai Constantin Matei, ar fi creat un mecanism de fraudare a fondurilor europene acordate de APIA Dâmbovița în cadrul schemelor unice de plată pe suprafață în care ar fi capacitat în special susținători ai partidului, sumele astfel obținute fiindu-i remise în totalitate de aceștia.

    Astfel, inculpatul Gabriel Plăiașu în cadrul unor întâlniri restrânse, desfășurate în perioada 20.04.2010 – 23.12.2011 în diferite locații din municipiul Târgoviște, la care participau oameni de încredere, membri din teritoriu ai partidului respectiv, în baza datelor pe care le deținea cu privire la acordarea fondurilor europene în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață, i-ar fi determinat pe aceștia, fie să folosească înscrisuri false în baza cărora să solicite la APIA acordarea de subvenții în cadrul schemelor unice de plată pe suprafață (în cazul fermierului Ștefan Stelea și a altor persoane), fie să proceseze cererile de plată (în cazul șefului Centrului Local Târgoviște al APIA – inculpatul  Mihai Constantin Matei), astfel încât respectivele cereri depuse de persoanele menționate să fie aprobate, deși acestea nu îndeplineau cerințele legale și conțineau date nereale.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal împotriva celor trei inculpați.

    Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!