• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Creșterea oilor – tot mai dificilă: ”Oricâți bani ai da, nu mai găsești om la ele”

  Angelica Lefter -

  Creșterea oilor devine tot mai dificilă. Oricâți bani ai da și orice condiții ai crea, nu mai găsești om la ele. Este semnalul de alarmă tras la început de an de către europarlamentarul liberal Daniel Buda care punctează că, la acest moment, principala problemă a agriculturii românești este reprezentată de lipsa forței de muncă.

  ”Lipsa forței de muncă devine tot mai mult un factor limitativ în dezvoltarea sectorului zootehnic! De când e lumea și pământul zootehnia a fost și este ”industria grea” a agriculturii. Creșterea oilor devine tot mai dificilă deoarece, oricâți bani ai da și orice condiții ai crea, ”nu mai găsești om la ele”. Tocmai de aceea, investițiile în genetica de calitate, astfel încât să ai oi mai puține dar mai performante, reprezintă singura opțiune spre rentabilizarea fermei. O alternativă la lipsa forței de muncă din sector o reprezintă nepalezii, indienii și nu numai, spre care de altfel se îndreaptă tot mai mulți fermieri. Dacă ne ducem în zona vacilor de lapte sau ”secția de forjă” a industriei unde ”25 de ore din 24” trebuie să fii în brazdă, lucrurile sunt și mai complicate. Fără Crăciun, Revelion sau Paști. Trebuie să fii mereu acolo! Și ca ”un făcut”, atunci îți mai ies vacile din gardul electric, se trezesc să îți fete înainte de termen, că doar biologia nu e matematică, iar dacă nu ai o conductă de apă spartă în fermă nu ai avut Revelion”, a spus eurodeputatul Daniel Buda, Vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Parlamentul European.

  Totodată, europarlamentarul aduce în fața decidenților europeni câteva aspecte legate de situația economică și pierderea valorii subvențiilor pe fondul instabilității din piață, adăugând că așteaptă în noul an răspunsuri la aceste probleme din partea Comisiei Europene.

  ”Dacă te uiți la creșterea galopantă a prețurilor din ultimul an, mai că îi înțelegi pe cei care nu se mai întorc în ferme odată ce au vândut și ultimul animal. Problemele cu inflația sunt la nivel european, iar săptămâna viitoare se va discuta cu Comisarul European pe Agricultură Wojciechowski tocmai acest aspect. 100 de euro din subvenție nu mai este aceeași 100 de acum un an, iar răspunsul la această problemă trebuie să vină în primul rând de la Comisia Europeană”, a transmis oficialul european.

  Un alt aspect sesizat de Daniel Buda este războiul din Ucraina, care a avut efecte mai puțin pozitive pentru sectorul cerealier din țara noastră.

  ”Mai este și războiul din Ucraina cu efect distructiv asupra sectorului cerealier din România. Tot respectul față de eforturile inimaginabile ale poporului ucrainean, dar importurile de cereale din această țară au lăsat fermierii din România cu porumbul necules. ”Pentru că, dragă domnule deputat, ce să fac? Am 185 de hectare pe câmp, dar am primit 93 de bani pe kg! Umiditatea-i mare, spații de depozitare nu am. Faceți domnule odată ceva cu porumbul din Ucraina! Duceți-l acolo în Africa, unde e nevoie. Că ia, noi nu mai rezistăm! Ca să nu mai vorbesc că porumbul din Ucraina nu îl mănâncă animalele.” Cele de mai sus sunt doar câteva aspecte relatate de fermieri între sărbători. Sigur, Comisarul pe Agricultură va avea o poziție și pe acest subiect al importurilor din Ucraina în UE!”, a menționat europarlamentarul Daniel Buda.

  Oficialul a amintit și de sumele din bani europeni care revin sectorului agricol și despre care a punctat că mai ales banii din plățile directe care vor fi cheltuiți conform Planului Național Strategic (PNS) vor contribui substanțial la consolidarea sectorului agricol.

  ”Este important de reținut faptul că avem un buget de peste 20 de miliarde de euro pe următorii 7 ani ce urmează să fie trimiși către fermieri. Este important să înțelegem că o bună parte a acestor bani se vor cheltui pe baza unor proiecte care trebuie făcute de firmele de consultanță! În mod cert, banii din plățile directe ce urmează a fi cheltuiți conform Planului Național Strategic vor contribui substanțial la consolidarea sectorului agricol. În același timp, guvernul Ciucă a alocat prin diverse forme de sprijin bani către unitățile de procesare în agricultură și nu numai. Iar procesarea produsului din agricultură este la fel de importantă precum a fost ”alfabetizarea” în România pe vremuri! Nu poți face performanță dacă nu dai plus valoare produsului brut din agricultură! Ori noi știm bine că importăm pâine congelată și făină de mămăliga, importăm peste 85% din carnea de porc, dar suntem mari exportatori de porumb, importăm deja cantități însemnate de lapte și produse lactate, iar lista ar putea continua”, a mai arătat oficialul european.

  Europarlamentarul român Daniel Buda, a spus că așteaptă ca fermierii să fie ajutați de către funcționarii români și în ceea ce privește birocrația necesară avizelor, controalele și amenzile, condiții în care investițiile în ferme sunt greu de menținut.

  ”Sigur, aici trebuie ca și autorităților statului, mai ales celor de avizare și control, să le vină mintea la cap! Sunt tot felul de funcționari mărunți, slabi la minte care văd câte o neregulă peste tot, puși pe amendat și cu rost și fără rost. Este frustrant când te gândești că în Occident fie că vorbești de ferme sau de unități de procesare acestea funcționează în condiții în care dacă ar fi la fel în România mai ca îl bagi la pușcărie pe bietul investitor! Și atunci te mai întrebi de ce nu ai investitori în mica procesare din lanțul scurt de aprovizionare! Iar vina o poartă autoritățile din România care mereu sunt mai catolice decât Papa după cum mi-a spus mai deunăzi un fermier de la Sibiu mai școlit și umblat pe afară, pe care tot încercam să îl conving că procesarea e cheia succesului în agricultură! Cu siguranță lucrurile însă, vor intra pe un făgaș normal, iar fermierii acum la început de an trebuie să fie plini de speranță! Mâncarea nu poate fi înlocuită cu nimic, iar de mâncat toți mâncăm! Nici gândacii, nici laptele și nici carnea de laborator nu vor putea înlocui ceea ce punem azi pe masă! Cu puțină organizare, cu siguranță vom avea un sector agricol puternic, capabil să furnizeze alimente de calitate și la prețuri accesibile pentru cumpărători”, a arătat europarlamentarul.

  Daniel Buda își încheie mesajul în ton optimist și îi îndeamnă pe fermieri să nu renunțe la activitatea lor, esențială pentru viitorul țării.

  ”Vă doresc tuturor un an cu multe realizări și vă încurajez să nu renunțați la activitățile pe care le faceți, deoarece sunt esențiale pentru viitorul agricol și pentru asigurarea securității alimentare!”, a transmis, la final, europarlamentarul român, Daniel Buda.

  Te-ar mai putea interesa

  S-a aprobat subvenția de 2.000 lei/animal/an. Cererile se depun până pe 30 iunie Fermierii care au pierdut prima pe cap de vacă. Calcul ANT bovine după data de referință Apelul unui șef APIA către fermierii care vor subvenții

  Ultimele știri

  Hibridul de porumb Olt, potrivit pentru toate regiunile României AgroChatGPT – oportunitate pentru Universități și Companii din agricultură de a inova și a colabora Modelul TRANSAVIA „de la Bob la Furculiță și Înapoi” – premiat pentru Inovație în Sustenabilitate