• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Petre Daea: Subvenția de 73 euro pe bovină va intra la plată în primul trimestru al acestui an

    Roxana Dobre -

    Subvenția de 73 de euro pe cap de animal se va achita în primul trimestru din 2023 la Ministerul Agriculturii existând ultimele negocieri cu Comisia Europeană (CE). Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a explicat că banii sunt disponibili în bugetul pentru anul acesta astfel că fermierii își vor primi sumele alocate.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit despre cel mai nou sprijin pentru crescătorii de bovine.

    ”Este un ajutor important și suntem în dialog cu Comisia. Este un sector lovit, un sector cu greutăți. Și lovit din afară pentru că în general factorii externi au fost cei care au lovit acest sector. Știm foarte bine ce a însemnat seceta, asigurarea furajelor, energia. Și interpretarea acestei specii pentru că toată lumea se uită cu ochi atât de critici la minunatul acesta animal care ne-a hrănit. Domnule, toate necazurile pe planetă le face vaca acum, nu? Nu e așa și trebuie să avem grijă iar din acest punct de vedere lucrurile sunt foarte clar la Ministerul Agriculturii. Și exact cum am spus pentru acest ajutor suntem în dialog cu Comisia, chiar astăzi am discutat cu specialiștii noștri pentru a vedea care sunt observațiile făcute de către Comisie, în așa fel încât să dăm banii cât mai repede cu putință. Banii îi avem în buget, 44 de milioane euro din bugetul național, iar în primul trimestru din acest an categoric îi dăm”, a declarat Petre Daea, în premieră pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 9 ianuarie.

    Ajutorul de stat se va acorda temporar, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, în scopul compensării pierderilor generate de creşterea preţurilor la furaje, energie electrică şi gaze naturale. Plata se va acorda beneficiarilor care îndeplinesc o serie de  criterii de eligibilitate, printre care deținerea unui număr minim de 10 vaci adulte, și 5 capete în cazul zonelor montane dar și obligativitatea să mențină în exploatații până la sfârșitul anului efectivul pentru care se va încasa banii de la APIA.

    Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat şi a documentelor justificative va fi de 15 zile lucrătoare, începând cu ziua următoare intrării în vigoare a ordonanței de urgență. Documentul va intra în vigoare după ce va fi aprobat în ședință de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

    Plafonul alocat pentru fermieri este de 44 milioane euro și se asigură de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2023. Valoarea totală ce poate fi acordată per beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei a 250.000 euro. Cuantumul ajutorului de stat care se acordă beneficiarilor este de 73 euro/cap vacă adultă.

    Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2023.

    Pe larg despre acest ajutor așteptat de fermieri aici: MADR: Ajutor de 73 euro/cap de vacă pentru crescătorii cu minim 10 bovine. Condiții, termen, cerere

    Emisiunea AgroStrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Petre Daea, Ministrul Agriculturii (09.01.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului