• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Boala limbii albastre în România. Cum se poate preveni îmbolnăvirea animalelor

    agrointeligenta.ro -

    Boala limbii albastre  – Bluetongue a fost confirmată deja la 198 de animale din șase județe, cele mai afectate fiind fermele din Buzău – 82 de animale bolnave și Prahova, cu 60 de cazuri. Până acum s-au raportat un total de 21 de animale moarte din cauza virusului care a închis temporar porțile exporturilor de bovine vii din România către Iordania și Israel.

    Ce este Bluetongue?

    Boala limbii albastre este o boală virală care afectează ovinele, bovinele, caprele şi alte rumegătoare. Boala nu este contagioasă şi se transmite prin culicoide (musculiţe înţepătoare), potrivit site-ului Comisiei Europene, citat de Mediafax.

    În prezent, 24 de serotipuri ale virusului sunt cunoscute în diferite părţi ale lumii. Virulenţa şi rata de mortalitate ale serotipurilor variază considerabil. Boala prezintă un tipar sezonier în funcţie de perioadele de abundenţă a speciilor de culicoide din timpul anului. Frecvenţa cazurilor de boală creşte mai ales spre sfârşitul verii şi toamna.

    Boala limbii albastre se caracterizează prin inflamarea membranelor mucoase, congestie, umflături şi hemoragii, dar cele mai multe dintre animalele afectate se vindecă de boală.

    Specia ovinelor este în general cea mai afectată, în timp ce bovinele şi caprele nu prezintă de obicei semne clinice severe de boală chiar dacă poartă virusul de o anumită perioadă.

    Cum se previne îmbolnăvinerea animalelor

    Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice pentru a distruge ţânţarii care transmit boala. Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau tăierii de necesitate. În plus, trebuie respectate regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii“, a precizat pentru Caraș Online dr. Florin Tătaru, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin.

    Cum se combate boala limbii albastre?

    Această boală transmisă prin vectori nu se poate controla prin depopularea fermelor infectate sau aflate în pericol. Principala măsură veterinară (şi posibil singura) ca reacţie la boala limbii albastre este vaccinarea, însoţită de măsuri auxiliare precum restricţia şi supravegherea mişcării animalelor. Vaccinarea cu toate vaccinurile posibile ajută la reducerea bolii clinice şi a pierderilor, la controlarea extinderii bolii şi la facilitarea comerţului sigur în rândul animalelor vii.

    Semnele bolii

    Principalele semne de boală sunt: hipertermia, salivaţia excesivă care treptat se transformă în secreţii mucopurulente, formând prin uscare cruste la nivelul nărilor şi botului. Ulterior apar umflături pe buze, faţă, urechi, hemoragii mici la nivelul mucoaselor din zona capului urmate de edemaţierea limbii care face respiraţia foarte dificilă. Animalele slăbesc progresiv, din cauza dificultăţilor în hrănire, iar producţia de lapte scade, până la încetare. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv. Nu există tratament specific iar animalele se pot vindeca în şapte şi zece zile.

    Boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea umană.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenție majorată astăzi de Guvern de la 456 euro/ha la 640 euro/ha China construiește silozuri ”gonflabile” care pot stoca până la 9.000 tone de cereale Fermă de vaci de lapte – închisă de Garda de Mediu! Crescătorul a primit o amendă de 140.000 de lei

    Ultimele știri

    Ungaria a confirmat un nou focar de febră aftoasă aproape de o fabrică de lapte care exportă și în România Top 20 cele mai mari ferme de oi din România. Profit din creșterea ovinelor Carne de miel, aruncată la tomberon într-o piață. Clienții au rămas fără miel de Paște!