• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Registrul Agricol 2023: Obligații și termene. Cine este vizat și care este termenul limită pentru a depune declarațiile

    Violina Gorcinschi -

    Autoritățile române au publicat informații referitoare la obligațiile privind registrul agricol din anul 2023. Fermierii și alte persoane ce dețin terenuri, animale sau utilaje agricole au obligația de a depune la autoritățile locale declarațiile pentru anul acesta, în anumite termene.

    Fermierii români trebuie să ofere informații pentru registrul agricol din 2023. Conform Ordonanței de Guvern nr. 28/2008, dacă persoanele fizice sau juridice ce dețin bunuri agricole pe raza unei localități nu furnizează informațiile necesare administrației locale, acestea riscă să fie penalizate cu amendă.

    Ce este Registrul Agricol și la ce folosește

    Registrul Agricol este un document oficial ce păstrează evidența gospodăriilor populației și a societăților/asociațiilor agricole, dar și a oricăror persoane fizice și/sau juridice care au în folosință sau proprietate terenuri și/sau animale.

    Acesta asigură baza de date pentru îndeplinirea solicitărilor adresate de către cetățeni, cum ar fi:
    – eliberarea documentelor doveditoare referitoare la deținerea parcelelor agricole, a animalelor și a păsărilor;
    – eliberarea/vizarea atestatelor de producător și eliberarea carnetelor de comercializare, în vederea valorificării de către producătorii agricoli, persoane fizice, a produselor agricole proprii;
    – eliberarea adeverințelor privind calitatea de producător agricol;
    – eliberarea adeverințelor privind starea materială pentru situații de asistență/protecție socială;
    – eliberarea adeverințelor ca dovadă a adresei de domiciliu;
    – alte cazuri prevăzute de reglementările legale în vigoare.

    Registrul Agricol 2023: termene pentru depunerea declarațiilor

    Legislația în vigoare menționează persoanele care sunt obligate să depună o declarație anuală la Registrul Agricol:
    ● Persoanele fizice cu domiciliul în localitate;
    ● Persoanele fizice cu domiciliul în altă localitate, dar care dețin bunuri pe raza localității respective;
    ● Persoanele juridice cu sediul social în localitate;
    ● Persoanele juridice cu sediul social în alte localități, dar care dețin bunuri pe raza localității.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a prezentat, anterior, informații utile cu privire la ce date trebuie furnizate pentru Registrul Agricol.

    Astfel, anul acesta, termenele pentru prezentarea declarațiilor sunt următoarele:

    – 5 ianuarie – 1 martie 2023, pentru datele anuale privind membrii gospodăriei, terenul aflat în proprietate și pe care îl utilizează, clădirile cu destinația de locuință, construcțiile anexe și mijloacele de transport cu tracțiune animală și mecanică, mașinile, utilajele și instalațiile pentru agricultură și silvicultură, efectivele de animale existente în gospodărie/unitate cu personalitate juridică la începutul fiecărui an, precum și modificările intervenite în cursul anului precedent;
    – 1 – 31 mai 2023, pentru datele privind modul de folosință al terenului, suprafețele cultivate, numărul pomilor în anul agricol respectiv.

    Merită menționat faptul că persoanele fizice și juridice au obligația de a anunța autoritățile locale și în afara acestor intervale, în cazul în care au apărut modificări în proprietate, în termen de 30 de zile de la apariția schimbării.

    Ce riscă agricultorii în cazul în care nu își îndeplinesc obligațiile de declarare

    Conform art. 20 al Ordonanței de Guvern nr. 28/2008, cei ce nu declară, la termenele stabilite și în forma cerută, datele necesare pentru registrul agricol, comit o contravenție, faptă pedepsită cu amendă de la 100 la 500 de lei pentru persoanele fizice și de la 300 la 1.500 de lei, în cazul persoanelor juridice.

    Fermierii din România sunt așteptați cu informațiile pentru registrul agricol din 2023 la primăriile din localități.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!