Noua dată de referință pentru subvenția la vaci – anunțul șefului APIA
Roxana Dobre -Data de referință pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii Zootehnice (ANTZ) se va schimba din campania 2023, a anunțat directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea.
Plata Ajutorului Național Tranzitoriul în sectorul zootehnic nu se va mai raport la anul 2013 de anul acesta, a declarat Adrian Pintea în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1. Noua dată de referință sau ”istorică” cum o știu fermierii va fi pentru animalele existente în exploatații în anul 2018.
Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris în premieră despre acest subiect, aici: Document MADR: Noua dată de referință pentru ANTZ bovine!
”În ceea ce privesc Ajutoarele Naționale Tranzitorii, dacă ne referim atât la sectorul vegetal, cât și la sectorul zootehnic, încheiem cu cererea anului 2022 o etapă, și anume pentru sectorul vegetal, unde s-au primit, pentru terenurile arabile, pentru in și cânepă ANT-ul 3, ANT 4 Tutunul și restul ANT-urile pe vegetal, cum le-am avut în politica agricolă comună 2014-2020 la fel, vom avea 2023 – 2027. În ceea ce privește sectorul zootehnic, se păstrează ANT 7 lapte, ANT 8 carne, ANT 9 ovine și caprine. Începând cu noua Politică Agricolă Comună și Planul Național Strategic se modifică anul de referință, va fi 2018 deci este ultimul an în care primesc cererea anului 2022, deci va fi o situație mai actualizată, mai apropiată de momentul în care se va depune cererea anului 2023”, a anunțat Adrian Pintea pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 11 ianuarie.
Condițiile pentru ANT-uri rămân aceleași
Conform șefului APIA, pentru campania 2023 fermierii vor avea de respectat aceleași condiții de eligibilitate iar schemele de plată nu se schimbă, atât pentru sectorul vegetal cât și zootehnic.
”La ANTZ 7 mergem în continuare cu cei care au avut cotă de lapte, condițiile sunt identice. În ceea ce privește bovina, am avut pe exercițiu 2014-2020 anul de referință 2013. Și acum este 2018 începând cu anul acesta iar în ceea ce privește ANT 9 ovinele și caprinele se păstrează aceleași condiții 50 de ovine femele, 25 femele caprine, aici la ovină se ia efectivul din anul respectiv, deci nu există la ovină și caprină dată de referință, ca să fiu mai exact. Și condițiile sunt aceleași. Singura modificare la ANT este doar la bovină, data de referință care se va modifica din 2013 va deveni 2018”, a mai adus explicații Adrian Pintea.
Emisiunea AgroStrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro.