• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii iau apărarea mămăligii românești: ”Avem mălai de calitate, din porumb sticlos, nu din porumb furajer”

    Angelica Lefter -

    Fermierii români sunt revoltați de o nouă campanie îndreptată împotriva mălaiului românesc. Mai multe voci au ieșit în spațiul public pentru a critica mălaiul românesc, susținând că numai porumbul din import este de calitate și obținut din porumb sticlos, în timp ce producătorii români ar folosi porumb furajer.

    Totul a pornit de la faptul că o asociație de consumatori susține, prin reprezentantul său, că mălaiul românesc nu este de calitate. Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori, a opinat cu ușurință că niciun mălai românesc nu mai este de calitate.

    ”Din păcate, mălaiul tradițional obţinut prin măcinarea integrală a grăunțelor provenite de la porumb nemodificat genetic a dispărut din oferta naţională, singurul mălai care păstrează calitatea de altădată a acestui produs este mălaiul ecologic obţinut din bobul integral de porumb, importat din Italia sau Austria. Totodată, un rol important în menţinerea calităţii acestui produs îl are respectarea condiţiilor de depozitare şi păstrare recomandate de producător, precum depozitarea în spaţii curate, aeriste, cu temperaturi pozitive, dar nu mai mari de 25 de grade Celsius”, a spus Costel Stanciu.

    La rândul său, Iuliana Elena Stănuca, Inginer tehnologii alimentare, susține că ”majoritatea mălaiului comercializat în România este produs din porumb furajer, cu calități nutriționale și energetice scăzute”.

    Declarațiile lui Stanciu și ale lui Stănuca sunt contrazise de fermierii noștri care îi asigură pe consumatori că mălaiul românesc de bună calitate nu a dispărut de pe piața din România. Mai mult, sunt producători care încearcă să intre cu marfa în marile supermarketuri și care folosesc exclusiv porumb de calitate superioară, produs local.

    Despre mălaiul românesc, calitățile și proprietățile sale nutritive am vorbit cu doi producători autohtoni, hușeanul Emil Enache, din județul Vaslui, și Vasile Balcan, fondatorul Marsat din județul Neamț. Ambii fermieri fac procesarea porumbului și promovează produsele românești, făcând parte și din conducerea Asociației Forța Fermierilor.

    Fermierul Emil Enache, din Huși, județul Vaslui (foto: enache-morarit.ro/)

    Cel mai cunoscut producător de mălai românesc, Emil Enache, a subliniat de la bun început că producătorii români au marfă de calitate, altfel nu pot sta la raft. Fermierul a menționat că există pe piață mai multe sortimentele de mălai – în funcție de materia primă folosită, însă este exclus ca mălaiul de calitate superioară să nu mai fie găsit pe piața românească.

    ”Problema se pune în felul următor: sunt mălaiuri și mălaiuri pe piață. Cel pe care o să-l găsiți la prețuri foarte mici, care are un randament de fabricație mare, este de o calitate mai îndoielnică și se face din porumb furajer, e adevărat. Mălaiul care este de calitate, este mai scump. Porumbul sticlos este cel care are valoare nutrițională mai mare, are cantitate de amidon mai mică față de porumbul furajer. Porumbul sticlos eu îl plătesc în general mai bine pentru că este în general de calitate. Și la sămânță este mai scump porumbul sticlos”, a explicat producătorul Emil Enache. Vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, acesta a precizat că are de mulți ani colaborări solide cu furnizorii de sămânță de porumb specializat, iar acest lucru se poate dovedi la orice oră.

    Mălaiul de calitate produs de Emil Enache ajunge pe rafturile magazinelor din România în proporție de 85%

    ”Mălai de la Enache” sau ”Mălaiul lui Enache” ajunge pe piața din România, dar producătorul spune că nu are capacități foarte mari de producție astfel încât să acopere toată țara.

    ”Mălaiul produs de noi ajunge pe piață, dar eu n-am capacități foarte mari să acopăr toată România. Peste tot ceea ce înseamnă Moldova, Muntenia, suntem prezenți, plus pe piețele externe Spania, Marea Britanie, dar la export proporția e mică. Să spunem că 15% merge la extern și 85% la intern. Materia primă, porumbul, provine de la fermieri români, exceptând ce produc eu, dar nu am capacitatea să produc cât am necesar. Pe de altă parte, am colaboratori cu care lucrez de circa 10-15 ani și ei și eu le livrez sămânța, ei îmi livrează producția. Când cumpăr, întotdeauna plătesc un preț mai bun față de porumbul furajer”, a mai spus producătorul hușean.

    Mălaiul este produs pe categorii de calitate, cel mai bun este mai scump

    Emil Enache, fermierul care se ocupă și de morărit, a explicat de ce mălaiul de calitate este mai scump pe rafturile magazinelor și care ar fi soluția benefică atât pentru producători cât și pentru cumpărători.

    ”Prețurile diferă, pentru că plecăm de la randament, adică de la câștigurile producătorilor. Un randament la mălaiul inferior poate să atingă și 90% pe când un randament la mălaiul de calitate, rar dacă atinge 50%, deci e clar că diferențele de preț țin și de randament. Diferența mai este și din adaosurile care sunt puse la raft. Eu am mai discutat la precedentul mandat al domnului ministrul Petre Daea și am propus să facem de așa natură încât producătorul să își treacă prețul pe produs, să vedem atunci care este prețul de la producător și care este prețul la raft. E piață liberă, nu e nicio problemă, dar haideți să vedem cum se împarte câștigul, căci producătorul obține mult mai puțin decât comerciantul”, a punctat producătorul Emil Enache pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Fermierulo Vasile Balcan

    Fermierul Vasile Balcan produce mălai premium 100% românesc

    În cazul fermierului Vasile Balcan, producția de mălai este la început, iar procesatorul se chinuie să intră în marile magazine cu produsul său de calitate premium.

    ”Noi avem 15.000 de tone de porumb sticlos pentru mălai, facem degerminare – este tehnologia cea mai avansată la produs făină, deci este un mălai de super-calitate, și mai este pe piață mălai bun. Acest porumb sticlos l-am cultivat în zonă la noi și am avut program pentru cultivat. Calitatea unui porumb este dat de greutatea hectolitrică. Porumbul sticlos are greutatea hectolitrică peste 72, până la 80, pe când porumbul furajer are 60-62. Dacă producătorul are tehnologie bună, poate să scoată și din porumb furajer marfă de calitate.Ca și la grâu, dacă ai grâu cu calitatea hectolitrică sub 76, îl faci grâu furajer. Se produce și din acesta făină, dar îi bagă aditivi”, a explicat Vasile Balcan, la rândul său Vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor și Membru al Senatului acestei organizații.

    Mălaiul lui Vasile Balcan, în curând în marile magazine

    Deși în morărit mai are de experimentat, aflându-se la început, fermierul Vasile Balcan spune că intenționează să aducă mălaiul său premium de cea mai bună calitate pe rafturile din supermaketurile românești.

    ”Cu moara sunt la început, produce 250 de tone pe zi, nu pot să merg cu atât, că trebuie întâi să caut desfacerea. Dacă desfăceam cu trenul sau cu tirul era simplu, dar stau acum că am toate variantele de ambalare, la sac de 25-50 de kilograme, la pungi de 1 kg, de 2 kg și la big-uri. Ei, până am făcut etichetele, stau de o lună și ceva pentru că nu lucrează cei de la făcut ambalaje….pungile de 1 și 2 kg, inscripționate, abia aștept să-i dau drumul din plin. O să ii dau drumul cât este nevoie, cerere, dar asta ar însemna sa merg în trei schimburi. Mălaiul se găsește sub denumirea ”Mara”, este pe 3 calități. Cel extrafin este făină, cei din afară fac pâine din el, este fără gluten. Cu cât am productivitate mai mare, cu atât e mai rentabilă moara, avem tehnologie italiană, funcționează pe tabletă, eu pe moară nu am decât un operator, oamenii sunt la ambalări și la manipulări. Mălaiul nostru este deja în depozitele Profi și acum încercăm să intrăm și în alt supermarket mare – Lidl, fac demersuri în acest sens”, a conchis producătorul Vasile Balcan, fondatorul Marsat.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți avans APIA 2024. Diferență uriașă între fermierii autorizați și cei cu banii în conturi Fermierii stau la coadă pentru a încasa ajutorul de 1.000 lei pe hectar Avans APIA bovine 2024. Plata pe fermă în funcție de rasa vacilor – calcul

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!