• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prognoza agrometeo 12-18 ianuarie: Precipitații în aproape toată țara, temperaturi anormal de ridicate

    Violina Gorcinschi -

    Administrația Națională de Meteorologie anunță condiții meteo bune pentru perioada 12 – 18 ianuarie 2023. Temperaturile vor fi mai ridicate decât de obicei în acest interval, iar gradul de umiditate va fi unul optim pentru cultura grâului de toamnă. Se anunță și precipitații sub formă de ploi locale pe teritoriul întregii țări, iar în unele zone vor avea loc și precipitații mixte.

    Se anunță condiții meteo favorabile până miercurea viitoare. Temperatura medie în timpul zilei se va situa între -2 și 7 grade Celsius, iar cea maximă putând ajunge până la 10 grade Celsius. În aproape toată țara vor avea loc precipitații sub formă de ploi, dar și mixte, în special în zonele nordice și centrale. Cu toate acestea, în unele teritorii din România vor exista deficite de apă în sol.

    Temperaturi ridicate pentru următoarele 7 zile

    Temperaturile anormal de ridicate din această iarnă și lipsa ninsorilor în majoritatea zonelor continuă în țara noastră.

    Conform ANM, intervalul se va caracteriza prin menținerea unui regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, la nivelul întregii țări.

    Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -2 și 7 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1-5 grade Celsius, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

    Temperatura maximă a aerului se va încadra între 0 și 10 grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură.

    Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -4 și 5 grade Celsius pe întreg teritoriul agricol, izolat producându-se brumă și îngheț superficial la sol, îndeosebi în depresiuni.

    Se prognozează precipitații sub formă de ploi locale aproape în toată țara, dar și mixte(ploaie, lapoviță și ninsoare), îndeosebi în zonele nordice și centrale, acestea fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului. Totodată, în zonele joase și de luncă vor fi condiții de producere a ceții, asociată cu burniță.

    Condiții optime pentru cultura grâului de toamnă

    Unii fermieri se vor bucura în zilele următoare de condiții relativ optime ale solului. În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 de cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana, Banat, Transilvania și Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei și a Moldovei.

    Nu toți agricultorii vor fi încântați, însă, de contextul meteorologic ce va urma. În Dobrogea, local în estul, sudul și sud-estul Moldovei, nordul, nord-estul, sud-estul și sudul Munteniei, se vor înregistra deficite de apă la sol (secetă pedologică moderată, puternică și, izolat, extremă). Acest lucru ar putea reprezenta o piedică pentru fermierii care au nevoie de apă pentru a-și menține culturile.

    Pentru începutul acestei săptămâni, în intervalul 10-12 ianuarie 2023, meteorologii au anunțat precipitații moderate cantitativ, iar izolat depuneri de polei. Pentru 10 și 11 ianuarie s-a avertizat că se va instala cod galben(în nordul Olteniei, local în Muntenia și în sud-vestul Moldovei) și portocaliu (în județele Prahova, Buzău, Vrancea și în zona montană din județul Dâmbovița), cu intensificări ale vântului și precipitații abundente.

    Comparativ cu această prognoză, se anunță condiții meteo mai bune pentru următoarele 7 zile.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”