• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețurile ar putea să scadă din luna mai. Dorin Cojocaru, APRIL: ”De Crăciun au fost cele mai slabe vânzări din istorie”

    Roxana Dobre -

    Puterea de cumpărare a scăzut din cauza prețurilor crescute iar pentru Sărbătorile de iarnă s-au înregistrat cele mai mici vânzări specifice din ultimii ani, a anunțat Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, Dorin Cojocaru a anunțat că scăderea vânzărilor s-a simțit în piață încă din luna octombrie 2022, semn că bugetul de familie începea să scadă iar puterea de cumpărare devenea mai mică.

    ”Mai întâi oamenii să își termine ce au în frigidere și după să vedem ce atitudine vor avea ei față de consum. Pentru că aici e marea problemă. Încă s-a simțit din octombrie 2022 că oamenii, bugetul de familie nu mai este așa de rezistent la impactul acesta al inflației. Și au scăzut vânzările pentru că s-a retras consumul foarte mult, pentru că e o dinamică a pieței bazată pe cerere și ofertă, pe costuri, preț și putere de cumpărare. Sunt chestii simple, nu le-am inventat noi acum sunt de sute de ani. În momentul în care se atinge un preț maxim psihologic, dincolo de el nu se mai poate cumpăra și totul s-a văzut de Paște în 2022 când carnea de miel depășise 35 de lei pe kilogram, așa s-a întâmplat și acum”, a declarat Dorin Cojocaru pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 12 ianuarie.

    Cele mai slabe vânzări de Crăciun, din istorie

    Dorin Cojocaru a explicat cum au evoluat prețurile în ultima parte a anului 2022, menționând că în luna octombrie, inflația industrială a atins vârful.

    ”Eu aș spune pentru specialiști că inflația industrială a început să fie cuprinsă în inflația prețului la raft, de ceea ce vedem noi zilnic ca și consumatori normali, oameni normali. Sau ce dă INS-ul, este inflația prețului la raft, deci este inflația de preț. Costurile în schimb, inflația industrială, cum o analizăm noi, era undeva la 37% deci, din vară noi făceam unele analize pe inflație. Când statul spunea de 14,2% – 15,2% noi știam că costurile noastre crescuseră cu 30% – 37%, aceea era inflație industrială. Și aici erau în mod special energia electrică, gazul, ambalajele, celelalte costuri. În octombrie s-a cam atins vârful, s-au dus către preț. De ce? Între producător și consumatorul final este comerciantul. El nu a mărit prețul la raft în mod violent, adică a crescut energia cu 400% nu s-a dus imediat în prețul la raft, ci s-a dus cu 2-3% în fiecare lună, cumulându-se până în septembrie era 15,2%. Unii analiști, politicieni din Parlament spun că vârful se va atinge în aprilie. Vârful ce înseamnă? Atunci când întreaga inflație industrială se va regăsi în prețul la raft. Eu am considerat că inflația alimentară că așa o prognozam, va fi 30% pe tot anul 2022”, a mai menționat specialistul.

    Acesta a completat că vânzările din perioada sărbătorilor de iarnă au atins o scădere majoră, înregistrându-se cele mai slabe cifre din ultima perioadă. ”Eu cred că piața și-a atins vârful și dinamica începe să fie în sens invers. Cum am gândit lucrurile? Încă din octombrie vânzările au început să scadă pe lapte consum. De Crăciun nu a mai fost acea euforie a cumpărătorilor și a fost unul dintre cele mai slabe vânzări de Crăciun, de sărbători din istorie, pot să spun așa și o analizez întotdeauna cu 2019 ca să nu am factori de impact pandemia sau războiul din Ucraina”, a mai remarcat Dorin Cojocaru pentru emisiunea Agrostrategia.

    Scăderea puterii de cumpărare vine la pachet și cu un avantaj: reducerea risipei alimentare

    Președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL) este de părere că scăderea puterii de cumpărare îi face pe consumatori mai cumpătați astfel că se atinge un obiectiv important: cel mai reducerii risipei alimentare.

    ”Iar acum, din ce am observat că puterea de cumpărare a scăzut, eu cred că s-a redus foarte mult risipa alimentară, pentru că oamenii cumpărau foarte mult, fără număr și după Crăciun și Revelioane se strica, aruncau fiind produse perisabile. Acum au luat decât strictul necesar, au cumpărat doar cât aveau nevoie, cu gândul că văd eu ce cumpăr săptămâna viitoare într-un fel bine, pentru că nu se mai face atât de multă risipă alimentară. Asta înseamnă bani, înseamnă muncă și așa mai departe. Din ce am văzut, relația între cumpărător și producători și fermieri a fost foarte tensionată în luna decembrie pentru că trebuiau refăcute contractele în baza Legii 81, trebuiau schimbate toate. Și atunci a crescut foarte mult presiunea pe furnizor, și atunci nu numai s-au mutat acele comisioane, bonusuri ce erau în prețul triplu net. Adică dacă eu până acum vă vindeam, să zicem cu 10 lei un produs, dumneavoastră mă facturați pe mine cu 3,7 sau cu 37 % iaurturi, de exemplu, sau lapte consum la brânzeturi cu 45 %. S-au dus în prețul de listă prețul net la unii producători chiar au intrat sub costurile de producție. Ceea ce acești mici producători, IMM-urile în mod special vor fi nevoite să se auto-delisteze, adică să se retragă de la raft, pentru că nu pot face față cerințelor comerciale impuse de hypermarket-uri”, a mai adus lămuriri Dorin Cojocaru.

    Prețurile vor începe să scadă din luna mai, după ce vor atinge un vârf al scumpirilor în aprilie

    În opinia acestuia, prognoza creșterii  prețurilor pentru următoarele luni arată atingerea unui vârf ascendent în luna aprilie urmând ca din luna mai acestea să înceapă să scadă.

    ”Cel care cumpără vrea să cumpere mai ieftin, cel care vinde vrea să vândă mai scump. Fiecare de pe filieră vrea să facă profit. Acuma, consumatorul, într-un fel, el trebuie să fie optimist pentru că i se va oferi cel mai mic preț, dar totodată i se va reduce oferta de din portofoliu. Adică dacă până acum vedeam 5 tipuri de iaurturi sau 5 tipuri de lapte pe raft, o să vedem doar 2 sau 3. Deci eu cred pe viitor, că această inflație, într-adevăr, va atinge vârful vom intra în plafon poate în aprilie dar din luna mai începe retrograd”, a conchis specialistul.

    Emisiunea AgroStrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Dorin Cojocaru, Președinte APRIL (12.01.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!