• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Iulian Siminic, fermier: ”N-am primit despăgubiri de secetă pentru că nu s-a vrut de la Direcția Agricolă”

    Angelica Lefter -

    Fermier cu culturi calamitate, dar care nu a beneficiat de despăgubiri de secetă. Motiv este unul birocratico-administrativ: așa a decis conducerea Direcției Agricole Județene din Botoșani.

    În timp ce la nivel național, despăgubirile de secetă au fost acordate și fermierilor care nu au avut trecut procentul de calamitate pe procesul verbal, acest drept i-a fost refuzat fermierului Iulian Siminic din comuna Mitoc, județul Botoșani, care lucrează o suprafață de 150 de hectare și deține o fermă de 70 de vaci de lapte.

    Totul a pornit de la completarea procesului-verbal de calamitate, act în care, spre surprinderea fermierului, comisia a completat ”calamitate zero”, cultură recoltată. Deși a respins vehement procesul-verbal care nu a fost întocmit la fața locului, fermierul tot a rămas fără banii din despăgubiri.

    Iulian Siminic a apelat la Agrointeligența – AGROINTEL.RO ca o ultimă soluție, după ce și răspunsurile de la Ministerul Agriculturii au fost dezamăgitoare: Direcția Agricolă Județeană decide dacă se dau despăgubirile sau nu. Iar DAJ Botoșani a decis în cazul său să nu primească banii, deși fermierul a avut calamitate de 80% pe culturile de rapiță și grâu.

    ”Lucrez o suprafață de 150 hectare, majoritatea teren personal și mai am o fermă de bovine mulgătoare de 70 de capete. Referitor la procesele verbale eliberate pentru secetă, pentru culturile de toamnă, respectiv grâu și rapiță, am avut o suprafață de 25 hectare pe procesul verbal, declarată la APIA. În luna iulie pe data de 8, am depus înștiințare la primăria Mitoc pentru calamitate de 80%. Având comisie pe data de 12 iulie 2022, aceasta nu a luat în considerare suprafața de 5% lăsată nerecoltată și a trecut pe procesul verbal cultură recoltată, calamitate 0. Am sunat la minister (n.r Ministerul Agriculturii), comisia s-a mai deplasat odată în teren dar nu a putut modifica procesul verbal. Atunci ministerul a cerut un raport operativ, care a fost făcut de DAJ Botoșani către minister”, a explicat fermierul botoșănean, Iulian Siminic.

    Ministrul Petre Daea a cerut ca toți fermierii să primească despăgubiri, chiar și cei cu procese completate ”eronat”

    Asociația Forța Fermierilor a făcut demersuri pentru ca și fermierii ale căror procese-verbale de calamitate au fost completate cu erori să poată primi banii de despăgubiri. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a arătat deschis acestor propuneri, mai ales că anul agricol 2021-2022 a fost un an deosebit de greu pentru fermieri. Cu toate acestea, se pare că decizia finală a aparținut tot Direcțiilor Agricole Județene.

    ”Au primit fermieri din unele județe, dar la Botoșani nu a primit niciun fermier care nu a avut trecut calamitate pe procesul verbal. De ce nu am luat banii pentru calamitate, având în vedere că am depus dosar la DAJ Botoșani C58\23.11.2022 și declarația pe propria răspundere cu cantitățile obținute în ultimele 5 ani la grâu și rapiță? Nu mi se pare corect, ca Ministerul Agriculturii să ia în considerare aceleași procese-verbale în care nu erau trecute calamitățile, iar fermierii au luat banii, iar la nivelul Județului Botoșani s-a luat hotărârea să nu se dea niciun ban pentru procesele-verbale care nu aveau trecut procentul pe procesul verbal. Am vorbit chiar și astăzi la Ministerul Agriculturii, iar de acolo mi s-a spus că decizia de a nu primi banii a fost luată la nivel local de DAJ Botoșani, care se pare că nu lucrează în folosul fermierilor”, a completat fermierul.

    Procesul-verbal întocmit de Comisia de constatare a pagubelor, refuzat de fermier

    O altă problemă relatată de fermier ar fi aceea că se simte trădat chiar de oamenii care trebuiau să îl ajute. Potrivit lui Iulian Siminic membrii Comisiei de constatare a pagubelor nu ar fi întocmit procesul-verbal pe loc, ci din contră, i-au pus să semneze anticipat un act care a fost scris ulterior. Văzând constatarea de ”calamitate zero”, fermierul a refuzat procesul-verbal și a scris asta la finalul actului înmânat de DAJ Botoșani. Fermierul susține că deși refuzul său este înregistrat la Primărie, nu același lucru s-a întâmplat și la DAJ. În final, omul a rămas fără banii pentru despăgubiri.

    ”Comisia a fost, noi am semnat, și au spus că ne trece ce pe el se hotărăște la nivel județean. Am mai întrebat o dată pe cei din comisie ce scrie pe procesul verbal, mi-au spus că nu pot încheia procesul verbal acolo, că sunt prea multe. La o săptămână și ceva, s-au dat procesele verbale, când le-au dat cu calamitate zero și recoltat. Atunci când am văzut, am scris că refuz procesul verbal și am sunat la minister. Cum pot să ne păcălească oamenii aceștia? Eu am lăsat cei 5%. S-a făcut un raport operativ cerut de domnul ministru, nu știu ce scria în el că la mine nu a ajuns. Eu, când mi-au dat procesul verbal de la Primărie, am refuzat. Două exemplare cu scrisul meu sunt verificabile, la Primăria Mitoc și la mine, la DAJ Botoșani nu există, că ei au trimis la preluare și eu n-am fost de acord. Mi-au spus că am semnat, dar eu am semnat în alb, a fost prostia mea, de ce nu mi-au făcut procesul verbal în față, atunci?”, a relatat Iulian Siminic, fermier din județul Botoșani, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Jurnaliștii Agrointeligența-AGROINTEL.RO au stat de vorbă cu primarul comunei Mitoc, Ioan Galiț, care a menționat că procesele verbale trebuie să fie identice, iar cel de la Primărie ar trebui să reflecte realitatea, iar membrii DAJ Botoșani ar fi trebuit să primească același tip de proces-verbal. Totodată, a promis ca va trimite către redacție o copie a procesului-verbal întocmit în cazul fermierului Iulian Siminic, exemplarul care a rămas în cadrul Primăriei, lucru care nu s-a întâmplat deocamdată.

    Directorul DAJ Botoșani, Cristian Delibaș: ”Nu știu ce însemnări și-a făcut fermierul pe procesul verbal pe care îl deține”

    Totodată, jurnalistii Agrointeligența-AGROINTEL.RO au luat legătura și directorul executiv al DAJ Botoșani, Cristian Delibaș, care a menționat că Ordinul ministrului de la acea vreme nu prevedea ca un procent din cultură să nu fie recoltat pentru constatare, iar fermierul își recoltase deja toată suprafața în momentul în care a sosit Comisia pentru constatare.

    ”Vorbim despre culturile de toamnă, nu prevedea ordinul de la acea vreme acel 5%, ulterior ordinul ministrului Agriculturii a fost modificat pentru culturile de primăvară, unde aveau obligativitatea de a lăsa acel 5% pentru a constata o eventuală pagubă. Referitor la speța prezentată, a domnului Iulian Siminic, Comisia de la acea vreme, când s-a deplasat în teren, chiar și fermierul a declarat că avea cultura recoltată integral. Așadar, Comisia nu a avut decât să constate, așa cum prevede și modelul procesului-verbal, stadiul de dezvoltare a culturii, această explicație sau notificare care trebuia completată, stadiul de dezvoltare la momentul respectiv – cultura era recoltată, s-a completat cu suprafața declarată și la procent s-a constat suprafață recoltată – zero calamitat”, a menționat directorul executiv al DAJ Botoșani, Cristian Delibaș.

    Cât despre procesul-verbal, șeful DAJ Botoșani a menționat că acesta a fost întocmit în 4 exemplare, pentru fiecare reprezentant din comisie, iar ce a notat ulterior fermierul pe procesul său, nu apare în procesul-verbal de constatare aflat la Direcția Agricolă.

    ”Acele procese verbale au fost încheiate în patru exemplare originale și înmânate câte un exemplar fiecăruia: fermierului, autorității locale prin reprezentant, Agenției de Plăți prin reprezentant și Direcției Agricole prin reprezentant, deci sunt 4 procese verbale originale, semnate de toți membrii Comisiei și la final chiar și de fermier. Nu știu ce însemnări sau consemnări și-a făcut fermierul pe procesul verbal pe care îl deține, dar pe procesul verbal care este depus și centralizat la Direcția Agricolă, nu este nicio mențiune pe acel proces verbal. Acest fapt l-a văzut și dumnealui, i-am arătat procesul verbal, nu știu ce susține dumnealui”, a conchis directorul executiv al DAJ Botoșani, Cristian Delibaș pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Vă reamintim că, în decembrie, Ministerul Agriculturii a plătit fermierilor despăgubirile de secetă la culturile de toamnă, înființate în 2021. Pata maximală pentru sprijinul acordat a fost de 1.500 de lei la hectar, iar sumele au fost achitate în baza proceselor verbale de constatare a calamității, dar și în baza declarațiilor pe propria răspundere a fermierului în cazul proceselor verbale fără procent de calamitate.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!