• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum au ajuns producătorii români doar simpli vizitatori la cel mai mare târg de fructe

    Roxana Dobre -

    România nu participă cu stand propriu la cel mai mare târg de fructe și legume, eveniment care are loc la Berlin zilele acestea. Produsele românești se fac ”vizibile” printre străini doar datorită unor expozanți români care au ales să meargă pe cont propriu în Germania.

    România a pierdut ocazia să promoveze fructele și legumelor autohtone la una dintre cele mai mari expoziții, care se derulează în perioada 8-10 februarie la Berlin, în Germania. Producători din întreaga lume sunt prezenți la Expoziția Fruit Logistica cu cele mai bune produse din țara lor, mai puțin țara noastră care nu are un stand propriu la târgul de renume.

    Gheorghe Vlad, președinte OIPA Fructe-Legume

    Producătorii se promovează cum pot la Expoziția Fruit Logistica

    La Berlin au mers câțiva producători care își prezintă fructele și legumele vizitatorilor de la Fruit Logistica. Gheorghe Vlad, președintele OIPA Legume-Fructe este prezent în aceste zile în Germania și ne-a confirmat că țara noastră nu are un stand propriu care să facă cunoscute fructele și legumele românești.

    ”România nu are stand propriu. Dar noi pe OIPA avem trei standuri, Refresh este unul dintre proiecte, Gemuse este pe legume și Hortifruct, firmă românească cu standul ei. Țara noastră nu are nici steag la centralul unde sunt steagurile”, a remarcat Gheorghe Vlad.

    Acesta a completat că producătorii români au mers la Berlin cu mere autohtone. ”Noi am mers cu mere, cam 17 tone, aveam și cirește prinse în proiect dar nu le avem. Sunt tomatele ca legume, castravetele, ardei, care de asemenea sunt absente pentru că nu au ieșit nici în solarii. Am adus cum am spus 17 tone de mere aici la târgul din Germania, după aceea mergem în Cehia la Praga și în final Polonia. Și am distribuit fructele românești în trei țări”, a mai arătat Gheorghe Vlad.

    Moldova Fruct participă cu 16 producători la Expoziția Fruit Logistica

    În perioada 8-10 februarie, 16 producători și exportatori de fructe din Republica Moldova, membri ai Asociației Moldova Fruct participă la Expoziția Fruit Logistica din Berlin, Germania, cu mere, struguri de masă și prune uscate de înaltă calitate.

    Totodată, producătorii moldoveni își prezintă ofertele de prune, cireșe și caise pentru sezonul care vine.

    Potrivit unui anunț publicat pe pagina de Facebook a Asociației, participarea în cadrul acestui eveniment este posibilă datorită sprijinului Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova și Western NIS Enterprise Fund (WNISEF). De altfel, prezența producătorilor moldoveni la cea mai mare expoziție specializată din Europa a devenit tradițională, permițându-le să stabilească parteneriate comerciale cu importatori din întreaga lume și să-și reorienteze exporturile de fructe atât pe noi piețe europene, cât și din Orientul Mijlociu.

    De asemenea, producătorii din Moldova sunt interesați să cunoască soluțiile inovative de gestionare a riscurilor cauzate de schimbările climatice, care influențează businessul internațional cu fructe, de la producerea materialului săditor și până la adaptarea tehnologiilor de producere, pentru mulți ani înainte.

    ”Drept urmare a provocărilor actuale, obiectivul nostru strategic de a poziționa Republica Moldova ca țară cu livezi și infrastructură post-recoltare moderne și ca furnizor de fructe proaspete de înaltă calitate, se lărgește. Astfel, ne propunem să preluăm cele mai bune practici internaționale de adaptare la schimbările rapide și sperăm să identificăm soluțiile optime de logistică, să stabilim noi parteneriate, precum și să setăm obiectivele pentru următorul sezon cu clienții”,  a spus Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct.

    Producătorii de nuci din Republica Moldova au propriul stand

    În plus, moldovenii prezintă la Berlin și oferta pentru nuci și produse oleaginoase. Conform unui anunț din mediul online, pentru prima dată de la fondarea sa în anul 2006, Asociația Nucicultorilor din Republica Moldova (ANRM) participă în calitate de expozant la una dintre cele mai mari expoziții internaționale specializate, care se desfășoară anual la Berlin și care reunește mii de producători de fructe, procesatori, distribuitori, furnizori de tehnologie și echipamente din țări de pe toate continentele.

    ”La standul comun al ANRM sunt prezente cinci companii care au exprimat dorința de a participa la acest important eveniment. Efortul logistic și financiar pe care acestea l-au depus este unul considerabil, dar suntem convinși că rezultatele vor fi pe măsură, or discuțiile pe care le avem cu potențialii parteneri, aprecierea pe care aceștia o demonstrează pentru calitatea nucilor, a miezului de nucă, pregătirea bună, consolidarea și colaborarea producătorilor, toate sunt premizele unor ameliorări care vor trebui să se producă în continuare pe segmentul exportului de nuci”, se arată în anunțul făcut pe pagina asociației.

    Conform sursei citate, unul din obiectivele participării nucicultorilor moldoveni la Fruit Logistica este diversificarea piețelor de desfacere.

    ”Chiar din prima zi am stabilit contacte cu mai multe companii din diverse țări și de pe diferite continente care sunt interesate de producția noastră. Mai sunt două zile până la sfârșitul expoziției în care vom depune toate eforturile pentru a obține rezultate cât mai bune pentru toți cei antrenați în sectorul nucifer din Republica Moldova”, mai arată sursa citată.

    Anul trecut, Expoziția Fruit Logistica a găzduit aproape 42.600 de expozanți și vizitatori din peste 130 de țări.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată