• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul mierii a ajuns la 95 lei pe kilogram, în Ungaria

    Roxana Dobre -

    Prețul mierii a ajuns în Ungaria la 7.635 forinți, echivalentul a 95 de lei pe kilogram. Un apicultor a pozat borcanele de miere la raft într-un magazin unguresc iar prețul i-a surprins pe crescătorii de albine români care primesc circa 40 de lei pe kilogram, în cazul sortimentului de salcâm.

    ”Miere ungureasca la raft – 95 lei/kilogram”, a publicat apicultorul Marian Marina pe un grup de apicultori. Crescătorii de albine au reacționat imediat la prețul mare care este cerut pe un borcan de miere în Ungaria. ”S-ar putea sa fie chiar miere românească, cumpărată la un preț derizoriu și vândută către cumpărătorul final, la un preț maxim. Din păcate am rămas la coada UE”, a fost de părere un apicultor.

    Un alt stupar este de părere că prețul crescut al zahărului a influențat direct prețul final al mierii. ”S-a scumpit zahărul, crește prețul la miere. Legislația permite în procesul de procesare al mierii un procent de substitut de miere. Concluzia o trageți dumneavoastră”, a opinat crescătorul de albine român.

    Apicultorii unguri se plâng de mierea din Ucraina care a invadat piața

    În ciuda prețului mare afișat la raft, apicultorii din Ungaria nu sunt mulțumiți de cum merge piața. Majoritatea fermierilor din regiunea Somogy nu pot vinde nici măcar unul dintre cele mai populare tipuri de miere din zonă și din Europa de Vest, deoarece comercianții pot obține miere din Europa de Est mult mai ieftină.

    Apicultorii din regiune au avut anul trecut un an remarcabil. Vremea a fost bună, albinele au adunat atât de mult nectar, încât stupii au fost mai mult decât plini. Apicultorul Szabolcs Hrankai spune că nu își poate vinde miere care stă depozitată.

    „Am peste 40 de butoaie de miere în depozitul meu. Din acestea, 26 de butoaie sunt salcâm. Obișnuiam să vindeam mierea cumpărătorilor, dar nu puteam accepta suma oferită. Prețul de achiziție al unui kilogram de miere de salcâm este de 1.500 HUF (circa 18,6 lei n.r), nu vreau să-l vând la atâția bani”, a spus Szabolcs Hrankai.

    Szabolcs Hrankai a subliniat că costurile apicultorilor sunt în continuă creștere, așa că nu contează cu cât se vinde mierea. Fermierul are peste 160 de stupi. Medicamentele anuale pentru albine costă aproape 600.000 HUF (circa 7.000 de lei), iar pentru hrănirea lor trebuie folosite 3.000-3.500 de kilograme de zahăr, ceea ce reprezintă încă un milion și jumătate de HUF. Apicultorul a adăugat că și stupii trebuie reparați, dar lemnul costă de două ori mai mult decât înainte.

    János Mészáros , președintele Asociației de Albine Zselici, a spus că 2021 a fost un an foarte rău pentru apicultori, cel puțin pentru recolta de salcâm. Întrucât apicultorii maghiari nu au putut face față cererilor, comercianții au obținut salcâmul în altă parte, de exemplu din Ucraina. ”Cu toate acestea, vecinii noștri au oferit și oferă în continuare miere de salcâm la un preț mult mai ieftin. Mierea din Ucraina este cu 20-25 la sută mai ieftină decât mierea din Ungaria, și pentru că produsul este scutit de taxe vamale”, a subliniat János Mészáros.

    Apicultorul Kaposkeresztúr Imre Csonka a explicat că acei fermieri care își vând mierea cumpărătorilor în loturi mai mari au cu adevărat probleme. Pe de altă parte, cei care vând produsul pe piață, la borcane se află într-o situație mult mai favorabilă. „Din fericire, în magazin nu există nicio scădere și deocamdată putem vinde mierea fără probleme”. Mulți oameni vin la noi pentru un borcan cu miere. Desigur, salcâmul este cel mai popular, urmat de mierea de rapiță. Ultimul nostru an a fost excelent, am reușit să producem multă miere”, a adăugat apicultorul.

    Imre Csonka a mai spus că mierea străină se poate obține mult mai ieftin, dar produsele maghiare – chiar dacă sunt mai scumpe – sunt de mai bună calitate. Apicultorul din Kaposkeresztúr oferă o sticlă de miere de salcâm de 950 de grame pentru 3.400 HUF (circa 43 de lei n.r).


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Când se plantează roșiile în grădină – calendar Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA Fermierul Gheorghe Holom: Semănăm porumbul a doua oară. Prima dată ni l-au distrus mistreții Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere