• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nosemoza sau diareea la albine: semnele bolii, tratamente

    Violina Gorcinschi -

    Nosemoza sau diareea la albine este o afecțiune care poate duce la pierdere importante în stupină. Care sunt cauzele nosemozei, cum recunoaștem diareea parazitară la albine, cum tratăm nosemoza, dar și cum o prevenim, aflăm din acest articol cu recomandări utile.

    Apicultorii se pot confrunta cu o mare problemă în efectivele lor: diareea la albine. Nosemoza se poate instala în situația în care albinele au condiții precare de viață, în special în timpul iernii, sau atunci când au contact cu alte populații infectate. Toate acestea pot fi prevenite și chiar tratate, cu soluțiile potrivite.

    Diareea la albine este o boală parazitară produsă de Nosema apis și poate conduce la o decimare a populației de insecte, dacă nu este depistată la timp. Principalele semne sunt: diareea pe echipamentul stupului, abdomen umflat și moale, slăbiciune. De aceea, este foarte importantă menținerea igienei, o ventilație corespunzătoare a stupului în timpul iernii, dar și hrana potrivită pentru albine.

    Ce este nosemoza sau diareea la albine

    Ce este nosemoza sau diareea la albine

    Nosemoza este o boală parazitară a albinelor adulte Apis mellifera, cauzată de nosema apis și nosema ceranae, sporozoare care se localizează și își desfășoară acțiunea patologică în celulele epiteliale ale intestinului mijlociu. În condiții propice, parazitul sporulează. Sporul este modalitatea prin care parazitul devine rezistent și poate persista peste 2 ani în fecalele rămase pe rame și mai mult de 1 an în miere și faguri. Acesta poate fi distrus doar folosind acid acetic sau temperaturi de peste 60 de grade Celsius.

    Diagnosticul se poate face în baza simptomelor bolii și a studiului la microscop, deoarece nosemoza se poate confunda cu alte boli ale albinelor.

    La diagnosticare, se notează trei grade de afectare:

    Cauze ale nosemozei, diareea la albine

    Nosemoza se manifestă cu preponderență la sfârșitul iernii și începutul primăverii.

    Merită menționat faptul că agentul etiologic al nosemozei este prezent în toate stupinele, însă acesta se activează doar în anumite condiții:

    Sursa primară de infecție este reprezentată de albinele adulte, mătcile și trântorii bolnavi care elimină sporii parazitului prin excremente diareice, miere și polen contaminat. Alte surse de infecție sunt excrementele diareice contaminate, împroşcate pe faguri, în miere, polen, pe pereţii stupului, excrementele diferiţilor paraziţi care trăiesc în stup cum sunt: Galleria melonellaAchroe grisellaBraula caeca, materialul biologic şi obiectele de inventar priovenite din stupine contaminate sau sursele de apă din zona stupinei contaminate.

    Infecţia se produce prin ingerarea sporilor odată cu hrana.

    Perioada de incubaţiemaximă este fixată la 60 zile, în care nu este inclusă perioada de hibernare care variază de la ţară la ţară.

    Mortalitatea risicată, printre semnele nosemozei

    Simptome ale nosemozei la albine

    Nosemoza poate fi cronică (latentă) și acută (cu semne clinice vizibile).

    Semnele clinice în formele inaparente sunt:

    Simptomele în forma acută se caracterizează prin:

    Diareea la albine – măsuri de prevenire

    Pentru a nu întâmpina efectele devastatoare ale nosemozei, apicultorii ar trebui să țină cont de un set de reguli care au ca scop prevenirea acestei boli.

    Cum tratăm nosemoza sau diareea la albine

    De regulă, tratamentul contra nosemozei este unul pe bază de medicamente, dar apicultorii pot folosi și rețete naturiste care combat diareea albinelor.

    Pe piață sunt două produse cu eficiență împotriva nosemozei:

    Pentru diareea la albine există și tratamente naturiste folosite de stupari, cum ar fi ceaiul de cimbru sau de coada șoricelului, cu o cantitate mică de macerat de usturoi, care se amestecă cu 750 g sirop de zahăr și se administrează în porții de 200 g.

    Pentru orice eventualitate, se recomandă apelarea la specialiști, care vor pune diagnosticul corect și vor aplica tratamentul corespunzător pentru diareea la albine.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!