• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful APIA: Subvenție plătită de astăzi pentru toți fermierii care nu au luat banii

    Roxana Dobre -

    O subvenție importantă acordată pe hectar intră la plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Fermierii urmează să primească banii în conturi de săptămâna viitoare după ce primele autorizări au demarat astăzi.

    Subvenția așteptată de fermierii care produc ecologic sau se află în conversie a fost deblocată de astăzi, joi – 23 martie, a anunțat directorul general al APIA, Adrian Pintea, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    ”De astăzi (joi, 23 martie n.r) am început autorizarea la plată și pentru Măsura 11 – Agricultură ecologică. Practic plățile au intrat în linie dreaptă pentru toate măsurile compensatorii odată cu autorizarea acestei ultime scheme”, a spus șeful APIA.

    Conform acestuia plățile se desfășoară într-un ritm normal, iar fermierii ar urma să primească efectiv banii în conturi de săptămâna viitoare. ”Nu există un ritm greoi, se desfășoară normal. La ecologic de abia am început autorizările dar de săptămâna viitoare vor avea și banii în conturi”, a menționat Adrian Pintea.

    Când intră în conturi banii deblocați de astăzi 

    Fermierii care au măsuri de Agromediu au solicitat zilnic informații de la Agrointeligența-AGROINTEL.RO privind situația acestor plăți care au fost mai întârziate pentru campania 2022 comparativ cu alți ani. Explicația a fost dată chiar de șeful APIA, Adrian Pintea, care a menționat că agenția a blocat plățile în mod intenționat, pentru a putea fi achitate dintr-un nou fond pus la dispoziția țării noastre de către Comisia Europeană (CE). Măsura însă a necesitat timp pentru că a presupun noi schimbarea totală a softului care făcea posibilă plata.

    ”Nu a existat niciun fel de blocaj, ci blocajul l-am instalat noi deoarece Comisia a mai instituit un fond, așa-numit fond EURI. Iar noi am blocat fermierii la plată pentru că din bugetul FEADR nu ajungea suma și trebuia completată cu EURI pentru care automat trebuie făcută și o dezvoltare de soft. Vreau să îi asigur pe fermieri că nu este niciun fel de problema că existența banilor și trebuie să înțeleagă că totul se face conform unor proceduri”, a explicat Adrian Pintea pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 

    Reamintim că Adrian Pintea a anunțat luni – 13 martie fermierii că până la sfârșitul lunii martie va face toate plățile pe care producătorii agricoli le așteaptă pentru subvențiile aferente campaniei 2022.

    Despre acest subiect aici: Șeful APIA a anunțat termenul până la care vor fi plătite subvențiile fermierilor

    Cuantumurile care vor intra în conturile fermierilor, pentru agricultura ecologică

    Fermierii care intră la autorizarea la plată de astăzi primesc cuantumurile stabilite pentru campania 2022, aferente agriculturii ecologice.

    Acestea sunt:

    Submăsura 11.1 – Sprijin pentru conversia la practicile și metodele de agricultură ecologică:

    Pachetul 1 – Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) – 293 euro/ha/an;
    Pachetul 2 – Legume aflate în conversia la agricultura ecologică – 500 euro/ha/an;
    Pachetul 3 – Livezi aflate în conversia la agricultura ecologică – 620 euro/ha/an;
    Pachetul 4 – Vii aflate în conversia la agricultura ecologică – 530 euro /ha/an;
    Pachetul 5 – Plante medicinale şi aromatice aflate în conversia la agricultura ecologică – 365 euro/ha/an;
    Pachetul 6 – Pajiști permanente aflate în conversia la agricultura ecologică:
    – varianta 6.1 – pajişti permanente aflate în conversia la agricultura ecologică – 143 euro/ha
    –  varianta 6.2 – pajişti permanente aflate în conversia la agricultura ecologică: 39 euro/ha/an.

    Submăsura 11.2 – Sprijin pentru menţinerea practicilor și metodelor de agricultură ecologică:

    Pachetul 1 – Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) certificate în agricultură ecologică – 218 euro /ha/an;
    Pachetul 2 – Legume certificate în agricultură ecologică – 431 euro/ha/an;
    Pachetul 3 – Livezi certificate în agricultură ecologică – 442 euro /ha/an;
    Pachetul 4 – Vii certificate în agricultură ecologică – 479 euro /ha/an;
    Pachetul 5 – Plante medicinale şi aromatice certificate în agricultură ecologică – 350 euro/ha/an;
    Pachetul 6 – Pajiști permanente certificate în agricultură ecologică:
    – varianta 6.1 – pajişti permanente certificate în agricultura ecologică – 129 euro/ha/an
    – varianta 6.2 – pajişti permanente certificate în agricultura ecologică – 73 euro/ha/an.

    Mai sunt și fermieri care rămân blocați la plată până în luna mai

    Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat  și cine sunt fermierii care rămân blocați la plata subvențiilor.

    Șeful APIA, Adrian Pintea, a declarat luni – 27 februarie în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 că fermierii care rămân blocați la plata subvențiilor până în luna mai sunt beneficiarii de plăți cuplate pe suprafață.

    ”Singurii fermieri care sunt blocați și nu au primit și nici nu o să primească acum foarte repede bani sunt cei care au sprijinul cuplat în sectorul vegetal, sprijinul cuplat în sectorul vegetal. Cei care au depus aceste cereri și deja știu în programarea veche 2015-2020, dar și în cei doi ani de tranziție, că sunt documente specifice care se aduc pentru aceste forme de sprijin și aceste forme de sprijin vor intra la plată după data de 15 mai”, a spus Adrian Pintea, în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Sprijinul cuplat pentru venit la APIA: listă culturi eligibile și plăți la hectar

    Fermierii care au schema de Sprijin Cuplat Vegetal (SCV) pentru campania 2022 încasează subvențiile în luna mai

    Fermierii care au SCV intră la plata finală pentru restul schemelor

    Fermierii care au SCV intră la plata subvenției pe suprafață cu schemele pentru care se cunosc cuantumurile pe hectar. Acestea sunt:

    Plățile se efectuează în lei, la cursul valutar de 4,9490 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2022 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 379/02 din 3 octombrie 2022.

    Citiți și: APIA – Sprijin Cuplat Vegetal: Cuantumuri soia, lucernă, legume în solar/câmp și sfeclă de zahăr pentru 2021

    De ce sunt blocați fermierii care au Sprijin Cuplat Vegetal 

    Schema de Sprijin Cuplat Vegetal (SCV) este ultima subvenție pe care APIA o plătește în campania pe care o derulează pentru beneficiarii de bani europeni. Motivul acestei ”întârzieri” este legat de o serie de termene limită pe care fermierii trebuie să le respecte iar ultima dată prevăzută în calendarul pentru SCV este 15 mai, când producătorii agricoli depun documente pentru SCV cartof de consum.

    Doar după ce și ultimul fermier a depus documentele APIA poate centraliza cererile și poate calcula cuantumul pe hectar iar ulterior începe plățile.

    În campania 2021 APIA a început plata SCV la 16 mai pentru toți fermierii care au cerut acest sprijin. Cuantumurile achitate în 2021 pe hectar au fost:

    Plata subvențiilor se încheie oficial pe 30 iunie 2023.

    Emisiunea AgroStrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Cultura cu care fermierii au obținut anul acesta un profit între 7.000 și 8.000 euro la hectar S-a reluat exportul de oi. Primele vapoare au plecat deja spre Iordania – prețuri ovine în viu Teren vândut de trei ori într-un an, cu acte false. Proprietarul de drept a deschis proces

    Ultimele știri

    Posturi de șefi, tăiate la Casa de Comerț Unirea Șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, s-a ținut de cuvânt! Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate! APIA – anunț ACUM! Fermierii care au în conturi prima tranșă din subvenții!