• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Creșterea și îngrijirea nutriilor: sfaturi utile

    Violina Gorcinschi -

    Creșterea nutriilor poate reprezenta o afacere profitabilă dacă aveți o bază de cunoștințe despre hrănirea, îngrijirea, înmulțirea și valorificarea nutriilor. Mai multe informații despre cum se cresc nutriile veți găsi în acest articol.

    Nutria, cunoscută și sub denumirea de Castor de apă, este una dintre cele mai mari rozătoare și este considerată foarte valoroasă de unii fermieri. Blana sa este folosită pentru confecționarea articolelor vestimentare, iar carnea este dietetică și calitativă, recomandată spre a fi consumată în special de diabetici. Acest articol prezintă sfaturi despre cum se crește și se îngrijește nutria.

    Prezentăm fermierilor interesați sfaturi prețioase despre cum se crește și îngrijește nutria. Pe cât de valoroasă este blana și carnea acestui animal, pe atât de pretențios este atunci când vine vorba de stilul său de viață. Există anumite reguli în legătură cu spațiul în care trebuie crescut, dar și în ceea ce privește împerecherea și alimentația. Cu toate acestea, din fericire, nutria are un sistem imunitar destul de puternic împotriva bolilor.

    Originea nutriilor

    Nutria este originară din America de Sud, mai exact din țările Argentina, Brazilia, Paraguay, Chile, Bolivia și Uruguay. Rozătoarea face parte din Ordinul Rodentia și este numită și Castor de Chile sau Biber de Baltă.

    Este un mamifer rozător semiacvatic care trăiește atât în libertate, cât și în captivitate.

    În mediul său natural, nutria trăiește în colonii din jurul răurilor și lacurilor, pe maluri acoperite de vegetație.

    Cuibul unei nutrii este reprezentat de o galerie lungă, de 3-5 metri, ce pornește de la nivelul apei spre zonele uscate sau vegetație.

    Despre alegerea nutriilor

    În cazul în care vă decideți să achiziționați nutrii, trebuie mare atenție în alegerea lor. În primul rând, un studiu al comportamentului acestor rozătoare este cheia. Pentru a învăța obiceiurile nutriilor, cea mai bună decizie este de a vizita o fermă specializată în creștere și reproducere și de a cere sfaturi direct de la crescători.

    Nutria poate fi cumpărată pentru reproducere din comunități speciale sau de pe piață. De regulă, spre vânzare, se pun puii de două luni. Dacă nutria se dorește a fi cumpărată în scopul reproducerii, trebuie luat în calcul că femelele ar trebui să fie în vârstă de până la 3 luni. Femelele mai mature riscă să fie respinse de celelalte. Cea mai bună soluție ar fi ca femela mai în vârstă să fie cumpărată cu un grup deja închegat, cu până la 7 nutrii pregătite de împerechere.

    O atenție deosebită ar trebui acordată blănii și incisivilor.

    Prețul nutriilor poate varia, de la 100 la 400 de lei, în funcție de vârstă și dimensiuni.

    Rasele de nutrie

    Există mai multe tipuri, rase de nutrie, obținute din numeroasele încrucișări făcute de-a lungul timpului:

    Comportamentul nutriilor, temperament

    Nutria este un animal seminocturn. Sunt active la lăsarea serii și în prima parte a nopții, sau dimineața devreme. Ziua, nutria stă în vizuină dacă este în libertate.

    Nutria trăiește în colonii, în grupuri mici sau familii compuse dintr-un mascul și 3-5 femele cu puii acestora.

    Nutria are un simț al auzului foarte bine dezvoltat, așa că trebuie ținute în spații ferite de zgomote puternice care le pot provoca un stres puternic ce duce la agresivitate, avort, pierdere în greutate.

    Vederea este mai bună pe timp de noapte. în cazul creșterii în cuști, nutria este activă și ziua, dar cel mai mult este activă seara și noaptea.

    Nutria poate alerga foarte repede, dar obosește la fel de ușor.

    Temperatura normală a corpului unei nutrii este între 36,5 și 38,5 de grade Celsius, cu o frecvență de respirație de 45-55 /pe minut. În timpul înotului, bătăile inimii se reduc de 4 – 6 ori, și pulsul poate scădea până la 10-20 de bătăi pe minut.

    În relația cu oamenii, nutriile sunt blânde cu persoanele pe cunosc și pot manifesta o agresibitate ridicată față de persoane necunoscute. Masculii adulți sunt cei mai agresivi, iar mușcătura unei nutrii poate să vă lase fără deget.

    Nutriilor le plate să fie mângăiate pe burtă, dar nu și pe spate.

    Nutria este un animal care năpârlește tot timpul anului, la un interval de patru luni, mai puțin la mijlocul verii și iarna. Vor avea o blană complet refăcută la un interval de circa 8 luni, iar cea mai bună blană de nutrie este cea obținută în intervalul sezonului rece, din noiembrie până în luna martie.

    Cum se crește și îngrijește nutria

    Creșterea și îngrijirea nutriilor în cadrul unei ferme își are aspectele sale importante. Dacă este crescută în captivitate, nutria are nevoie de mult spațiu, în special dacă conviețuiește și cu alte rozătoare din rasa ei. De asemenea, este necesară o cantitate mare de apă curată în care să înoate și pe care să o consume. Datorită sistemului său imunitar puternic, se îmbolnăvește rar și nu are nevoie de vaccinuri.

    Este important ca nutria să aibă un loc în care să înoate, în caz contrar crescând în greutate și scăzându-i fertilitatea.

    Împrejmuirea țarcului trebuie făcută cu materiale dure, solide, deoarece dinții puternici ai nutriilor o pot distruge.

    În timpul iernii, trebuie evitate temperaturile sub 0 grade Celsius deoarece aceste rozătoare pot îngheța. Deși sunt protejate de blană nutriile își pot pierde coada din cauza înghețului pentru că le lipsește un strat protector.

    Cu ce se hrănește o nutrie

    Față de alte rozătoare, nutriile nu își fac provizii pentru iarnă, astfel că și când sunt în libertatea, ele trebuie să își asigure hrana în sezonul rece.

    Nutriile nu sunt pretențioase în privința hranei. Ele au nevoie de o hrănire care să includă plante cu mult amidon și zahăr (cartofi, morcovi, sfeclă, spre exemplu), dar și care să nu aibă multă celuloză. O nutrie mănâncă produse vegetale precum cereale, morcovi, iarnă, fân, sfeclă sau varză. O altă componentă importantă a hranei nutriilor este reprezentată de moluște și pești.

    Creșterea nutriilor presupune hrănirea lor de două ori pe zi, mereu la aceleași ore și cu hrană proaspăt tăiată, pregătită atent și foarte bine curățată și spălată. Cartofii, sfecla sau morcovii se pot fierbe, dar nu foarte mult. Nutriile consumă hrană umedă, pe bază de apă. O hrană prea uscată poate să declanșeze avorturi și obținerea unoi pui sensibili.

    Dacă li se oferă amestecuri furajere, pe bază de cereale, atunci dimineața primesc 40-50%, restul-seara. Fructele şi legumele se oferă la prânz, iarba – după amiază, fânul – seara.

    Hrănirea nutriilor diferă în funcție de anotimp. Când este cald, vara, porția zilnică de hrană pentru o nutrie este reprezentată de 250-300 de grame de iarbă (mazăre, lucernă, trifoi) și 100-180 de grame de concentrate din cereale (porumb, orz, secară), 10 grame de șrot de floarea soarelui și puțină făină de pește. Li se pune și puțină sare. În sezonul rece, iarna, masa verde din norma de hrănire a nutriilor este înlocuită cu fân și puțină sfeclă.

    Nu trebuie să dați niciodată nutriilor o serie de plante otrăvitoare precum rostopasca sau cututa.

    Cuștile pentru nutrii

    Pentru întreținerea celor mici și reproducerea nutriilor, sunt necesare cuști din plasă de sârmă și bare de fier. Partea de sus a celulelor trebuie închisă. Podeaua din cuști trebuie acoperită cu foi de fier sau ochiuri, iar grilajul podelei nu trebuie să depășească 25×25 cm.

    Cuștile trebuie montate la jumătate de metru de sol, vertical. Dimensiunile unei cuști standard sunt:
    – lungime: 1 m;
    – lățime: 0,8 m;
    – înălțime: 0,7 m.

    În cazul în care cuștile nu sunt prevăzute cu piscină, este necesar un dispensor de apă. În interior, celula trebuie căptușită cu un material feros sau alt material greu, pentru a nu fi roasă de nutrii.

    Pentru padocurile familiilor de nutrii de diferite mărimi, se folosesc dimensiuni de la 2,5 la 5 m, iar înălțimea țarcului nu trebuie să fie sub 0,8 metri deoarece pot fi escaladate.

    Reguli de conviețuire și reproducere

    O nutrie devină aptă pentru reproducere la vârsta de trei luni, dar este bine să așteptați să ajungă la 6-8 luni înainte de a începe împerecherea. Din acest motiv, încă din primele luni de viață, femelele și masculii trebuie separați.

    Când vine vorba de acest aspect, este foarte important ca reproducerea să aibă loc pe teritoriul masculilor, în caz contrar femelele devenind agresive. Un mascul poate fi folosit pentru însămânțarea în grup, unde pot fi plantate 3-7 femele.

    După sfârșitul perioadei, femelele sunt puse în alt spațiu și lăsate 40-45 de zile pentru recuperare.

    Pentru a verifica dacă femela este însărcinată, se scoate cu grijă din cușcă apucând-o de coadă și se pipăie abdomenul. Dacă a avut loc fertilizarea, prin pielea subțire se pot sesiza umflături (care sunt embrionii), ale căror diametru este de aproximativ doi centrimetri. Ulterior, femela se plasează într-o singură cușcă.

    Perioada de gestație la nutrii este de 130-135 de zile, iar, odată aduși pe lume, puii sunt hrăniți cu lapte matern. În timpul nașterii, temperatura din cușcă ar trebui să fie de cel puțin 15 grade Celsius, iar în timpul iernii este bine să fie instalat un așternut pe fundul cuștii.

    Femelele se opresc din alimentație cu câteva zile înainte de fătare. De obicei fată noaptea, iar crescătorii nu trebuie să intervină, chiar dacă travaliul poate dura ore bune. Dacă este deranjată în timpul travaliului sau a fătării, nutria poate deveni foarte agresivă.

    La 2-3 zile, puii încep deja să se târască, să înoate și să mănânce hrană solidă. Chiar și după o lună și jumătate, când aceștia înoată bine și consumă mâncare pentru adulți, încă trebuie să fie hrăniți cu lapte.

    Dacă puii au contact direct cu alți masculi adulți decât tatăl lor, riscă să fie omorâți de aceștia.

    Cât trăiește o nutrie

    Nutriile cresc până la vârsta de circa 2 ani, de aceaa în captivitate rareori depășesc vârsta de 3 ani. Nutriile au o speranță de viață de până la 7 ani, astfel că este crucială cunoașterea informațiilor despre cum se crește și îngrijește nutria.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!