• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apel către primari: Ajutați fermierii să încaseze subvențiile APIA!

    Roxana Dobre -

    Apel către primari să vină în sprijinul fermierilor pentru a-i ajuta să încaseze subvențiile APIA. O prefectură din România a transmis o circulară prin care se solicită edililor să faciliteze eliberarea adeverinței în baza căreia se acordă plățile directe pe suprafață.

    Pe 1 martie, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara campania pentru subvențiile 2023. De la acea dată, agricultorii pot depune la centrele agenției cererea unică de plată, iar unul dintre documentele obligatorii este adeverința de primărie cu datele din Registrul Agricol privind suprafațeșe lucrate de respectivul fermier.

    Prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, a solicitat primăriilor bihorene să accelereze procedurile pentru a sprijini fermierii în depunerea cererii unice de plată la Agenţia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    Circulată trimisă de Prefectura Bihor către primării

    Instituția Prefectului din județul Bihor a emis o circulară în atenția primăriilor din Bihor vizând eliberarea în regim de urgență a adeverințelor necesare pentru fermieri la cererile de plată către Agenţia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe anul 2023.

    În informare se arată că, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat, primăriile pe raza cărora se află terenurile agricole sunt obligate: să informeze în prealabil fermierul cu privire la eliberarea adeverinței; să elibereze adeverinţe conform înscrisurilor din registrul agricol fără condiţionarea de plata impozitelor sau taxelor locale de către fermier; să transmită adeverințele către centrele judeţene sau locale ale APIA la solicitarea acestora.

    Depunerea cererii unice va începe la 1 martie 2023

    Având în vedere că sesiunea de depuneri a cererilor unice de plată va începe în 1 martie, primăriilor li se solicită eliberarea cu celeritate a adeverințelor conform înscrisurilor din registrul agricol, fără condiționarea de plata impozitelor sau taxelor locale de către fermieri, care vor putea astfel să se încadreze în termenele prevăzute de legislația în vigoare.

    „Este de datoria noastră să sprijinim fermierii bihoreni în a obține aceste fonduri. Bihorul este un județ eminamente agricol, iar producătorii agricoli sunt cei care susțin prin munca lor familii și comunități”, a declarat prefectul Dumitru Țiplea.

    Reamintim că șeful APIA, Adrian Pintea, a anunțat în premieră în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 că agenția intenționează să păstreze același calendar pentru depunerea cererii unice și în noul exercițiu financiar pentru plățile directe și pe cap de animal.

    ”În primul rând, lucru cel mai important pentru campania anului 2023 este faptul că am reușit și am făcut atribuirea și avem un nou contract al sistemului de dezvoltare al sistemului informatic, pentru că acela este baza, că fără el puteam avea toate legislațiile pământului. Pe următorii 3 ani de zile avem un acord cadru și suntem în linie dreaptă. Și campania de primire a cererilor pentru anul 2023 va demara la data de 1 martie încercăm și toate termenele le vom păstra, 1 martie-15 mai fără penalități, iar pe urmă 25 de zile cu penalități de 1% pe zi pentru fiecare zi de întârziere, a anunțata Adrian Pintea, în emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 11 ianuarie.

    Adrian Pintea a completat că APIA se va ocupa de dezvoltarea softului pentru noile subvenții și a dat asigurări fermierilor că nu au de ce să se îngrijoreze în privința vreunui problemele legate de funcționarea acestuia, așa cum s-a întâmplat în trecut când s-au implementat actualele scheme de plată.

    ”În ceea ce privește dezvoltarea sistemului, asta este strict treaba noastră, nu-i treaba fermierului. Treaba fermierului este ca în momentul în care vin 1 martie să găsească sistemul informatic. Așa ne dorim, ca toate formele de sprijin pe care le vom acorda în continuare să fie simplificate, cu documente puține, să nu mai aibă cererea 50 de pagini, dacă reușim să fie și mai mică. Iar în momentul în care toate lucrurile acestea vor fi finalizate, să demarăm o amplă campanie în toată țara și astfel încât lumea deja să-și poată face cu o lună, două înainte un plan: Ce vreau să fac eu începând cu 1 martie cu APIA și cu AFIR, de ce nu, cu ambele agenții?”, a mai punctat șeful agenției de plăți.

    În altă ordine de idei, în Planul Național Strategic (PNS) se menține pentru anul 2023, adeverința eliberată de Primării care dovedește că terenul pentru care se cer subvenții este la dispoziție fermierului. Astfel, în campania de subvenții 2023 fermierul demonstrează la depunerea cererii că deține documente din care să reiasă că are teren în folosință și la dispoziția sa în conformitate cu legislația națională, cum sunt:
    a) adeverință conform înscrisurilor din Registrul Agricol, aferente anului curent de cerere, care se completează conform modelului-cadru preăazut în legislația națională. Adeverințele sunt acordate de Primărie din arealul UAT ului la care este arondat fermierul, în baza documentelor furnizate de fermieri și care atestă dreptul de folosință al terenului (după caz aceste documente pot fi: titlu de proprietate, act de moștenire, act de vânzare cumpărare, contract de arendă, contract de concesiune, comodat).
    b) copie conform cu originalul a contractului de închiriere/concesiune/comodat a suprafeței agricole, încheiat între fermier și unitățile administrativ-teritoriale, după caz.
    c) copie conform cu originalul a contractului de concesiune/arendă a suprafeței agricole, încheiat între fermier și Agenția Domeniilor Statului.

    APIA efectuează control administrativ la depunerea cererilor de plată de către fermieri, suprafețele declarate în cererile unice de plată pentru care nu se depun documentele prevăzute anterior până la data-limită de depunere a cererilor unice de plată cu penalități de întârziere sunt neeligibile.


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!