• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Starea culturilor agricole. Sorin Moise, MADR: ”Grâul e răsărit 100%. Și rapița arată mai bine”

    Roxana Dobre -

    Culturile agricole de toamnă au avut un start bun în campania 2022-2023 iar fermierii români au reușit să însămânțeze mai mult de 3 milioane de hectare cu grâu, rapiță, orz și orzoaică.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, Sorin Moise, secretar de stat în Ministerul Agriculturii a făcut o radiografie a însămânțărilor la culturile de toamnă, pe care fermierii le-au realizat în 2022.

    ”În campania de toamnă 2022 la cereale avem semănate la momentul acesta 2,1 milioane hectare de grâu. Avem 560.000 de hectare de rapiță semănate și aproximativ 400.000 de hectare orz și orzoaică – circa 360.000 de hectare de orz și 30.000 de hectare de orzoaică, dacă nu mă înșel. Este o suprafață aproximativ la fel cu cea de acum doi ani, deci toamna anului 2021”, a anunțat Sorin Moise în premieră pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Sorin Moise: În Brăila, grâul e răsărit 100%

    În privința stării actuale a culturilor de toamnă, Sorin Moise a menționat că în cursul evaluării făcute la nivelul mai multor județe, printre care și Brăila, grâul este răsărit 100%, iar rapița a prins avânt după precipitațiile recente. Chiar însă și cu ploile din ultima perioadă, câmpul încă suferă de secetă în mai multe regiuni ale țării.

    ”Eu mă pot raporta la zona Brăilei, că de acolo mă trag și acolo ajung mai des. Am avut posibilitatea în weekend să merg un pic pe câmp și am văzut că s-a schimbat față de prima jumătate a lunii decembrie când grâul era răsărit undeva la 70%. Acum grâul e răsărit 100%. Și rapița arată mai bine că au venit ceva precipitații și cumva, la un moment dat, când am zis că e în pericol, acum putem vedea că și-a revenit. Este adevărat, câmpul încă suferă de secetă”, a menționat oficialul de la Ministerul Agriculturii în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1.

    Sorin Moise a completat că în privința prognozei meteo veștile sunt bune pentru perioadă următoare când sunt anunțate zăpezi dar și o răcire accentuală a vremii.

    ”La momentul la care discutăm astăzi, luni (luni 16 ianuarie n.r) am văzut că prognoza arată în toată țara o răcire accentuată, ploi, ceva zăpezi în perioada următoare, pe care le așteptăm cu interes, pentru că până la urmă iarna ar trebui să-și intre în drepturi. Din ce am văzut în câmp lucrurile arată la acest moment mai bine decât anul trecut. La rapiță cine a reușit să semene în perioada de sfârșit a lunii august și începutul lunii septembrie a prins un interval de vreo 2-3 săptămâni cu ploi de 20-30 chiar 40 de litri. Iar rapița a plecat destul de bine. Și rapița știm că e o plantă destul de rezistentă la secete și dacă apucă să plece bine, rezistă în timp. Adică am văzut culturi de rapiță destul de mari și care arată foarte bine pe zona Ialomița, Călărași și Brăila, traseul pe care îl fac eu cel mai des”, a arătat Sorin Moise.

    Producția de anul trecut de grâu acoperă consumul intern

    Secretarul de stat în MADR a făcut referire și la producțiile pe care fermierii le-au obținut în 2022 subliniind că în cazul grâului recoltele acoperă consumul intern.

    ”Consumul intern al României este undeva la 4,5 milioane de tone, asta înseamnă că la 2 milioane de hectare o producție de 2,5 tone pe hectar care eu cred că e fezabilă ca medie în România. Nu ne dorim această producție, noi ne dorim o medie de 5-6 tone/ha anul acesta. Știm că anul trecut am avut o producție de 9 milioane de tone în condițiile unui an destul de secetos, dar grâul a apucat să plece bine din toamnă și care a a beneficiat, cum să spun, de lucrări adecvate, pentru că aici intervine și fermierul român, care e foarte bun profesionist, atât prin dotarea pe care și-a făcut-o din zona de fonduri europene, cât și prin stagiile de pregătire la care participă prin intermediul asociațiilor de fermieri”, a punctat Sorin Moise pentru emisiunea Agrostrategia. 

    Acesta a menționat că în condițiile extreme specifice anului 2022 fermierii români au reușit să obțină o producție de 9 milioane de tone de grâu, ”o producție mai mult decât satisfăcătoare pentru anul trecut”.

    Orzul, o cultură tot mai atractivă

    O cultură care a prins teren printre preferințele fermierilor este orzul, despre care Sorin Moise spune că se recoltează mai repede și aduce fermierilor banii în conturi de asemenea mai devreme comparativ cu alte culturi.

    ”În privința orzului, punctul meu de vedere este că devine o cultură interesantă, pentru că se recoltează mai repede, nu are nevoie de multe precipitații, dacă apucă să plece bine din toamnă ceva precipitații în primăvară va avea și e o cultură pe care o recoltezi repede, mai puțin pretențioasă. Încasezi și repede banii, pentru că despre asta discutăm. Și bineînțeles discutăm și de orzul de bere, care are niște contracte destul de atractive. Aici firmele vin din câte știu și cu ceva avansuri în bani către fermieri, plătesc sămânța, diferite facilități de care fermierii vor să să beneficieze”, a mai subliniat reprezentantul MADR.

    Premise bune pentru însămânțările din primăvară

    În privința culturilor de primăvară, care urmează să fie însămânțate în lunile martie, aprilie premisele sunt bune, a apreciat Sorin Moise.

    ”Premisele sunt bune pentru culturile de primăvară. Anul trecut nu au fost probleme la răsărire din câte știu eu, pentru că au fost precipitații, au răsărit și după aceea a intervenit o secetă extremă și cine nu a reușit să intervină imediat cu irigații în luna aprilie a avut de pierdut. Pentru că cel puțin în zona de sud-sud-est a României, cu vântul, cu zona Bărăganului, planta a răsărit până în 8 frunze ea deja trebuit să-și ia un un circuit și să-și facă o o imagine despre cum vrea să ajungă ca și potențial de producție. Iar dacă nu are apă în momentul acela și suferă deja planta se limitează. Porumbul a suferit cel mai tare anul trecut”, a declarat Sorin Moise.

    Acesta a menționat că și zonele cele mai cunoscute ca fiind rezistente la secetă, în principal regiunea Transilvaniei, au avut de suferit în 2022 iar cei mai experimentați fermieri au relatat că nu au văzut o asemenea secetă în niciun an de când fac agricultură.

    ”Într-o vizită în luna august am ajuns undeva în județul Sibiu, am traversat Brașovul. Eu n-am văzut niciodată sfârșitul lunii iunie începutul lunii august porumb uscat în Brașov și în Sibiu. Și discutând cu localnicii, persoane de 70-80 de ani au spus că de când sunt ei n-au văzut așa ceva, așa secetă e destul de îngrijorător fenomenul acesta. Acum probabil trebuie să schimbăm și noi un pic de modul în care facem agricultură, trebuie să vedem la ce hibrizi ne raportăm pentru că așteptările noastre erau tot timpul ca în zonele de munte să plouă și atunci se mergea pe hibrizi tardivi sau semitardivi. În zonele de sud, unde erau sistemele de irigații foarte bine puse la punct la fel se mergeau pe hibrizi semitardivi și tardivi. Ori anul trecut a fost primul an în care au fost probleme și cu aprovizionarea apei pentru irigat pentru că Dunărea a avut un debit scăzut și în perioadele de consum maxim, sfârșitul lui iulie, începutul lui august au fost câteva restricții, au fost câteva restricții. Și cumva cred că trebuie să ne pregătim să mai schimbăm”, a mai opinat secretarul de stat din MADR.

    Emisiunea AgroStrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Sorin Moise, Secretar de stat MADR  (16.01.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd