• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Însămânțările de primăvară ar putea începe mai devreme. Petre Daea: ”Sunt temperaturi ridicate în sud”

  Roxana Dobre -

  Însămânțările de primăvară ar putea începe mai devreme în acest an datorită temperaturilor ridicate. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, într-o vizită care a avut loc la Bistriţa-Năsăud.

  Petre Daea a participat ieri, miercuri – 18 ianuarie, la Bistrița, la o nouă Conferință Regională privind „Planul Național Strategic 2023-2027”. în cadrul evenimentului, ministrul s-a arătat rezervat privind noul an agricol, spunând că ”eşti sigur pe producţie numai atunci când ai recoltat-o și ai băgat-o în magazie”.

  ”Până în această perioadă, se întrezăreşte o situaţie bună în anul agricol ce urmează, însă trebuie să aşteptăm, pentru că eşti sigur pe producţie numai atunci când ai recoltat-o, ai băgat-o în magazie, ai închis cu cheia, iar cheia este la tine”, a precizat Petre Daea.

  Însămânțările de primăvară ar putea începe mai devreme în acest an

  Șeful de la Agricultură a anunțat că pentru unele zone agricole din țară însămânțările ar putea începe mai devreme, pe fondul vremii calde atipice pentru lunile de iarnă.

  ”Pentru unele zone agricole cu siguranţă vor fi devansate însămânţările de primăvară, pentru că am luat datele relevante astăzi şi am putut constata că sunt temperaturi ridicate în sud. De aici și interesul meu foarte puternic pentru realizarea sistemului de irigaţii”, a mai arătat ministrul.

  Citiți și: Starea culturilor agricole. Sorin Moise, MADR: ”Grâul e răsărit 100%. Și rapița arată mai bine”

  În același context, ministrul a subliniat că este nevoie să se lucreze intensiv la sistemul de irigaţii, ţinând cont de schimbările de temperatură.

  ”Este obligatoriu să folosim fiecare oră bună de lucru, iar din acest punct de vedere aţi putut constata că suntem pe şantierele de executare a lucrărilor de investiţii în sistemul de irigaţii, să nu pierdem niciun minut bun de lucru, în aşa fel încât să putem da apă. Pentru că, dacă desprimăvărarea este timpurie, şi iată că aşa se profilează a fi, trebuie să începem rapid la sistemul de irigaţii”, a mai spus Petre Daea.

  Acesta a amintit și de pagubele pe care variațiile de temperatură le poate face în sectorul pomicol. ”Sigur că această căldură va scoate din repausul vegetativ mugurii şi orice temperatură scăzută, sub 3 grade, va afecta mugurii de rod şi inflorescenţele ca atare, pentru că ele se vor deschide. Vom vedea cum evoluează vremea, nu putem acum să întrezărim pierderi sau să anticipăm un anumit grad de afectare. Şocurile de temperatură fac rău, de regulă, plantelor, şi în mod deosebit speciilor acestora pomicole, care au o înflorire timpurie şi care pornesc la primul val de căldură”, a subliniat ministrul.

  Citiți și: În ianuarie avem zăpezi, temperaturi crescute și ploi. Caracterizarea meteo ANM

  Ministrul Agriculturii a dat asigurări că măsurile de sprijin pentru fermieri nu vor fi întârziate, astfel încât aceştia să îşi desfăşoare activitatea fără sincope.

  Petre Daea se află într-o serie de întâlniri cu fermierii și funcționarii care gestionează fondurile europene, prin țară. Acesta a participat miercuri, la Bistriţa, la o întâlnire regională din cadrul ”Caravanei cunoaşterii PNS 2023-2027”, la care au fost prezenţi specialişti în agricultură din judeţele Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Maramureş.


  Te-ar mai putea interesa

  Gheața a distrus culturile în doar 10 minute. Autoritățile au început lansarea rachetelor antigrindină Reconstituirea dreptului de proprietate la terenuri în 2023. Termen limită, acte necesare Aproape 200 de oi, furate de la o stână. Animalele erau deja ”tocmite” unui alt cioban!

  Ultimele știri

  Sumă uriașă, arsă într-un incendiu. Banii erau ascunși în hambarul cu porumb AGROSHOW 2023 – Pe 12 iunie analizăm, direct în câmp, cele mai eficiente tehnologii la rapiță și cereale păioase! Semănatul porumbului în mai și iunie, o practică riscantă