• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Numărul fermelor de porci este în creștere. Alex Jurconi, Federația Pro Agro: ”Este o piață care și-a regăsit suflul”

    agrointeligenta.ro -

    Sectorul cărnii de porc este în curs de extindere în România, la fel ca numărul celor care investesc în ferme de creșterea porcilor. Dacă în 2002, situația era dezastruoasă și România ajunsese să producă doar 800.000 de porci pe an, astazi piața dă semne de viață și producția națională a urcat la aproape 3 milioane de capete.

    ”Este o piață care și-a regăsit suflul de câțiva ani încoace. Funcționează măsuri de sprijin pentru sector, efectivele au crescut constant. Este o măsură de compensare a unor cheltuieli, se numește măsura de bunăstare care încurajează fermierii să alinieze producția de porci la specificațiile și cerințele consumatorilor europenei. Avem undeva la 3 milioane de porci produși pe an, importăm cam 1,5 milioane de purcei. Sunt cifre uriașe față de acum câțiva ani de zile, când sectorul suferise un mare recul. Avem o piață potențială ce poate fi interesantă pentru eventualii investitori”, a declarat Alex Jurconi, președintele Federației Naționale Pro Agro, invitat în emisiunea ”Cultivat în România” de sâmbăta trecută.

    Adrian Rădulescu, la rândul său proprietar al unei mari ferme de porci lângă București spune că porcul românesc este net superior celui de import. El spune că oricine are ocazia să guste carne produsă în România și carne de afară simte imediat diferența: porcul nostru are gust bun, în timp ce carnea străinilor pare…de carton din cauza hranei lichide care se dă animalelor. În fermele românești, crescătorii dau o mai mare atenției și prepară furajele singuri, folosind producția proprie de cereale.

    ”Eu, deși sunt și eu la rândul meu politician, recunosc meritele fiecărui Guvern. Relansarea porcului a început în 2002 când ministrul agriculturii era Ilie Sârbu și când s-au introdus primii 10 lei – nu mai știu exact suma, dar era foarte bună subvenția. Atunci se făcea plata pe kilogram – doi-trei lei. Apoi am intrat în UE, am păstrat această formă până în 2010, după care am inventat forma de sprijin de acum, prima dată din bugetul de stat – bunăstarea la pasăre și porc. Dacă cele două sectoare nu ar fi găsit această formulă împreună cu toată lumea, nu am fi reușit să salvăm sectorul”, a spus Rădulescu, fost secretar de stat în MADR.


    Te-ar mai putea interesa

    Casa Verde Fotovoltaice 2024 – sesiune nouă. Când se depun dosarele pentru cei 30.000 lei/locuință Seceta bagă combina în lanurile de porumb. Fermierii recoltează mai devreme în acest an Terenuri agricole vândute cu 10.000 euro/ha pentru construirea unui parc fotovoltaic

    Ultimele știri

    Universitatea de Științele Vieții din Timișoara deschide al doilea magazin Akademika Market Premierul Ciolacu: România nu e în pericol în ceea ce priveşte securitatea alimentară. Investițiile în irigații vor continua Condiția ca fermierii afectați de secetă să nu piardă subvenția de 500 euro/hectar