• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vin banii pentru subvenția de 73 de euro, acordată fermierilor cu minim 10 vaci!

    Roxana Dobre -

    Vin banii pentru subvenția de 73 de euro pe cap de animal așteptată de crescătorii de animale care dețin minim 10 bovine. Comisia Europeană (CE) a anunțat că a aprobat schema de ajutor în valoare de 44 milioane euro (217,7 milioane de lei), notificată de România prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

    Comisia Europeană a anunțat printr-un comunicat remis aatăzi, joi – 19 ianuarie, că a aprobat schema de ajutoare în valoare de 44 milioane euro (217,7 milioane de lei) notificată de România pentru sprijinirea crescătorilor de bovine, în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

    ”Comisia a constatat că schema-cadru de ajutoare a României îndeplineşte condiţiile prevăzute în cadrul temporar de criză. În special, ajutorul nu depăşeşte 250.000 euro per beneficiar şi va fi acordat până cel târziu la 31 decembrie 2023”, se arată în informarea Executivului comunitar.

    Pe 9 ianuarie, invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunța că se așteaptă acordul Comisiei pentru ajutorul care va fi plătit fermierilor.

    ”Pentru acest ajutor suntem în dialog cu Comisia, chiar astăzi am discutat cu specialiștii noștri pentru a vedea care sunt observațiile făcute de către Comisie, în așa fel încât să dăm banii cât mai repede cu putință. Banii îi avem în buget, 44 de milioane euro din bugetul național iar în primul trimestru din acest an categoric îi dăm”, a anunțat Petre Daea în premieră pentru Agrostrategia .

    Despre acest subiect pe larg aici: Petre Daea: Subvenția de 73 euro pe bovină va intra la plată în primul trimestru al acestui an

    În cadrul schemei, ajutorul va fi acordat sub formă de granturi (subvenții) directe

    Conform comunicatului transmis de Comisie, obiectivul ajutorului este de a-i compensa pe beneficiarii eligibili pentru o parte din costurile suplimentare provocate de creşterea preţurilor la combustibili, energie şi furaje şi de-a ajuta să depăşească dificultăţile financiare legate de actuala criză geopolitică.

    ”Comisia a concluzionat că schema de ajutoare acordată de România este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar de criză. Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat”, menționează sursa citată.

    Banii vor ajunge la fermierii care dețin minim 10 vaci 

    Fermierii trebuie să dețină minim 10 vaci adulte și 5 capete în cazul zonelor montane și au obligația să mențină în exploatații până la sfârșitul anului efectivul pentru care se va încasa banii de la APIA. Cuantumul ajutorului de stat care se acordă beneficiarilor este de 73 euro/cap vacă adultă.

    Proiectul privind ajutorul pentru fermieri a fost lansat în dezbatere publică de către MADR pe 7 noiembrie 2022. Acesta are nevoie de aprobarea Guvernului și publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare astfel încât fermierii să poată depună cererile pentru solicitarea subvenției, care se va desfășura prin centrele judeţene/locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – APIA.

    Pe larg despre condițiile de eligibilitate și documentele obligatorii pentru subvenția de 73 euro/cap, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris aici: MADR: Ajutor de 73 euro/cap de vacă pentru crescătorii cu minim 10 bovine. Condiții, termen, cerere


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd