S-au majorat tarifele pentru terenurile agricole din extravilan și intravilan
Roxana Dobre -O serie de tarife care vor fi achitate de fermierii care dețin terenuri agricole au fost majorate începând din acest an.
Producătorii agricoli care vor să scoată definitiv sau temporar din circuitul agricol terenurile aflate în extravilan, precum și pentru introducerea terenurilor agricole în intravilan au de achitat niște tarife. Acestea sunt mai mari decât cele din 2022, conform unui ordin al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), publicat joi, 19 ianuarie, în Monitorul Oficial.
Ordinul nr.20/2023 al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 1.343/2018 privind aprobarea valorii tarifului datorat pentru scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor aflate în extravilan, precum și pentru introducerea terenurilor agricole în intravilan prevede că sumele menționate sunt actualizate conform coeficientului de inflație, aplicabil pentru perioada anului 2023.
Citiți și: Scoaterea unui teren din circuitul agricol: documente, condiții obligatorii
Tarifele pentru scoaterea din circuitul agricol a terenurilor aflate în extravilan și/sau introducerea terenurilor agricole în intravilan, majorate
Tarifele valabile pentru anul 2023 se aplică diferențiat în funcție de clasa terenului agricol iar sumele menționate mai jos sunt valabile pentru metrul pătrat (lei/m2). Pentru a face un calcul privind valoarea sumelor pe care urmează să le achite în 2023, fermierii care intenționează să scoată din circuitul agricol terenurilor aflate în extravilan și/sau să le introducă în intravilan trebuie să utilizeze următoarele formulă:
- suprafața în m2 X valoarea tarifului indexat cu coeficientul de inflație de mai jos:
– Clasa terenului agricol (1): Valoarea tarifului indexat cu coeficientul de inflație — lei/m2: 4,552 lei față de 4,204 lei în 2022;
-Clasa terenului agricol (2): Valoarea tarifului indexat cu coeficientul de inflație — lei/m2: 3,983 lei față de 3,678 lei în 2022;
-Clasa terenului agricol (3): Valoarea tarifului indexat cu coeficientul de inflație — lei/m2: 3,414 lei față de 3,153 lei în 2022;
-Clasa terenului agricol (4): Valoarea tarifului indexat cu coeficientul de inflație — lei/m2: 2,845 lei față de 2,627 lei în 2022;
-Clasa terenului agricol (5): Valoarea tarifului indexat cu coeficientul de inflație — lei/m2: 2,276 lei față de 2,102 lei 2022.
Exemplu pentru un teren agricol din clasa 1 pentru o suprafață de 1.000 mp: 1.000 mp X 4,552 lei = 4.552 lei
Citiți și: Scoaterea unor terenuri din circuitul agricol, prelungită la 5 ani
Cine achită tarifele pentru terenul agricol în 2023
Ordinul MADR nr. 1.343/2018 prevede că persoanele fizice și juridice care solicită scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor aflate în extravilan, precum și introducerea terenurilor agricole în intravilan au obligația de plată a valorii tarifului menționat mai sus.
Valoarea tarifului se achită, în baza unei note de calcul emise la nivelul uneia dintre direcțiile pentru agricultură județene, de către solicitant, care are calitatea de beneficiar, sau de către orice altă persoană, în numele acestuia.
Aceste tarife se actualizează, iar în cazul celor publicate ieri în Monitorul Oficial, valabilitatea cuantumurilor este până la data de 31 decembrie 2023, dar există și posibilitatea prelungirii acestei perioade în anul următor până la data publicării coeficientului de inflație de către Institutul Național de Statistică pe pagina oficială de internet, aplicabil anului următor, și aprobării valorii actualizate prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.