Anunț făcut de Direcția Agricolă: Banii au început să se vireze în conturi!
Roxana Dobre -Plata pentru ajutoarele de 500.000 de euro a început să fie virată în conturile beneficiarilor, a anunțat o Direcție Agricolă Județeană (DAJ).
De vineri, 20 ianuarie, a început plata pentru sprijinul destinat producției românești, de maximum 500.000 euro per întreprindere, pentru operatorii din industria de procesare a cerealelor, fabricarea uleiurilor, a produselor lactate și a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă este parte a ajutorului din partea Guvernului la dificultățile înregistrate de procesatorii din industria alimentară, ca urmare a declanșării războiului din Ucraina. Anunțul a fost făcut de Direcția Agricolă Județeană (DAJ) Hunedoara.
Citiți și: Guvernul a aprobat ajutoarele de 500.000 de euro pentru firmele de morărit, ulei, lapte și furaje
”Direcția Agricolă Județeană (DAJ) Hunedoara informează că astăzi 20 ianuarie au fost efectuate plățile către beneficiarii grantului acordat prin OUG 154/2022 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor și grăsimilor, a produselor lactate și a preparatelor pentru hrana animalelor din fermă. Nivelul grantului acordate este de 3.813.963,55 lei echivalentul a 773.827,49 euro, fiind declarați eligibili un număr de 5 beneficiari”, se arată în anunțul publicat în mediul online.
Informația privind demararea plăților a fost anunțată în premieră de ministrul Agriculturii, Petre Daea, în cadrul unui interviu acordat pentru emisiunea Agrostrategia de luni, 9 ianuarie. Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Noi plăți deblocate din 15 ianuarie. Petre Daea: ”În premieră dăm acești bani pentru agricultură”
Reamintim că subvențiile sunt de maximum 500.000 euro/beneficiar iar ajutorul se derulează prin direcțiile agricole județene. Bugetul este de 985.740.000 lei (200 de milioane de euro), împărțit astfel:
- 114 milioane euro pentru beneficiarii cu cod CAEN 1061 —Fabricarea produselor de morărit, în vederea obținerii de făină de grâu;
- 10 milioane euro pentru beneficiarii cu cod CAEN 1061 — Fabricarea produselor de morărit, în vederea obținerii de mălai;
- 42,73 milioane euro pentru beneficiarii cu cod CAEN 1041 — Fabricarea uleiurilor și grăsimilor, în vederea obținerii uleiului comestibil de floarea-soarelui;
- 13,27 milioane euro pentru beneficiarii cu cod CAEN 1051 — Fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor;
- 20 milioane euro pentru beneficiarii cu cod CAEN 1091 — Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă, în vederea obținerii de furaje combinate.