Noi plăți deblocate din 15 ianuarie. Petre Daea: ”În premieră dăm acești bani pentru agricultură”
Roxana Dobre -Schema de 200 de milioane de euro destinată sectorului agricol va intra la plată începând din 15 ianuarie, a anunțat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de luni, 9 ianuarie, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat o serie nouă de plăți către sectorul agroalimentar. De data aceasta, în premieră, este vorba despre procesatori, a precizat Daea în emisiunea realizată în coproducție de TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Schema de ajutor de stat instituită prin Hotărâre de Guvern acordă granturi operatorilor din industria de procesare a cerealelor și de fabricare a uleiurilor pentru obținerea de făină de grâu, mălai și ulei de floarea-soarelui, operatorilor din industria de fabricare a produselor lactate în scopul prelucrării și procesării laptelui crud materie primă și operatorilor din industria fabricării preparatelor pentru hrana animalelor de fermă în scopul obținerii de furaje combinate va intra la plată. Beneficiarii au avut termen până la sfârșitul lunii decembrie să depună documentele obligatorii pentru plăți.
”De pe 15 ianuarie este pentru prima dată când dăm bani pentru depozitare. Deci este pentru prima dată în România când dăm bani pentru prelucrarea porumbului, a grâului, a laptelui, etc. Dăm banii deja astăzi am stabilit am calculat suma care trebuie să ajungă la beneficiari. Știți că am adunat documentele, s-a luat aprobarea de la Comisia Europeană”, a declarat Petre Daea, în premieră pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 9 ianuarie.
Granturile sunt de maximum 500.000 euro/beneficiar iar ajutorul se derulează prin direcțiile agricole județene. Bugetul este de 985.740.000 lei (200 de milioane de euro), împărțit astfel:
- 114 milioane euro pentru beneficiarii cu cod CAEN 1061 —Fabricarea produselor de morărit, în vederea obținerii de făină de grâu;
- 10 milioane euro pentru beneficiarii cu cod CAEN 1061 — Fabricarea produselor de morărit, în vederea obținerii de mălai;
- 42,73 milioane euro pentru beneficiarii cu cod CAEN 1041 — Fabricarea uleiurilor și grăsimilor, în vederea obținerii uleiului comestibil de floarea-soarelui;
- 13,27 milioane euro pentru beneficiarii cu cod CAEN 1051 — Fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor;
- 20 milioane euro pentru beneficiarii cu cod CAEN 1091 — Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă, în vederea obținerii de furaje combinate.
Emisiunea AgroStrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro.
Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Petre Daea, Ministrul Agriculturii (09.01.2023)