• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Județul unde un hectar de teren arabil se vinde cu prețuri între 7.000 și 20.000 de lei

    Roxana Dobre -

    Preţul terenurilor agricole, inclusiv cele arabile, a crescut într-un județ important iar mare partea dintre suprafețe au fost achiziționate din toamnă. Cumpărătorii fac investiții importante pentru culturi cerealiere şi legumicole.

    Terenurile agricole din județul Maramureș au înregistrat o creştere de preţ pe fondul extinderii culturilor cerealiere şi legumicole. Potrivit lui Dumitru Rogojan, vicepreşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice, există o creștere vizibilă a numărului de proprietari implicaţi în legumicultură şi culturi cerealiere care cumpără sau arendează, semn că ”piaţa autohtonă cere produse româneşti”.

    Acesta a completat că o mare parte dintre terenuri au fost cumpărate din toamna lui 2022 pentru a pregăti culturile, pentru curăţare sau întreţinere. ”Cu siguranță că există o tendinţă majoră de extindere a proprietarilor implicaţi în legumicultură şi culturi cerealiere, de a cumpăra sau arenda, semn că piaţa autohtonă cere produse româneşti, iar terenurile agricole devin valoroase, căutate şi necesare”, a explicat, vineri, 20 ianuarie, Dumitru Rogojan, pentru Agerpres.

    Citiți și: Suprafața de teren agricol deținută în proprietate de fermieri

    Prețul unui hectar ajunge și la 20.000 de lei, în Maramureș

    Potrivit lui Dumitru Rogojan, hectarul de teren agricol bun se vinde cu sume cuprinse între 7.000 şi 20.000 de lei pentru suprafețele de cea mai buna calitate. La polul opus se află preţul cel mai mic plătit pentru un hectar de teren agricol adică 3.000 de lei, aici intrând fâneţele situate în zone greu accesibile sau greu de întreţinut.

    Acesta a menționat că investitorii în terenuri agricole preferă suprafețele din zona de şes sau cele amplasate în apropierea cursurile de apă.

    ”Fermierii preferă suprafețele arabile  din zona de şes acestea fiind căutate de agricultorii care cultivă grâu, secară, orz, ovăz sau lucernă. În schimb, legumicultorii doresc neapărat terenurile situate în vecinătatea cursurile de apă. Și aici există și o explicație. Aceștia doresc să reducă facturile plătite cu irigarea, costuri care în vara anului 2022 au fost enorme pentru cei cu terenuri fără acces la o resursă de apă. Partea bună e că încă se mai găsesc asemenea terenuri în unele sate şi comune, însă trebuie pregătite, curăţate şi pus amendamente pentru a putea cultiva. Cele mai căutate rămân terenurile agricole din satele aşezate de-a lungul râurilor Someş şi Lăpuş, terenuri care s-au folosit în legumicultură şi până-n anul 1989”, a mai spus Dumitru Rogojan.

    Citiți și: Prețul mediu al unui hectar de teren agricol în România a crescut la 7.601 euro

    În topul culturilor, terenuri cultivate cu grâu şi floarea-soarelui sunt în coada clasamentului, astfel de investiții fiind preferate de un număr mic de fermieri.  O evaluare efectuată în anul 2022 de Centrul de Consultanţă Agricolă Maramureş, indică faptul că în ultimii 15 ani, fermierii asociaţi sau individuali de calibru mic, mediu şi mijlociu au investit în domeniu de activitate peste 20 milioane de euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!