• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Turmă atacată în plină zi de șacali

    Violina Gorcinschi -

    Atacurile provocate de animalele sălbatice devin o provocare din ce în ce mai întâlnită de fermierii români. În cursul zilei de ieri, marți – 24 ianuarie, un șacal s-a năpustit asupra unui grup de animale aflat în apropierea malului Dunării. Turma de capre a fost atacată în plină zi de animalul sălbatic, care a vrut să își prindă prada, în ciuda semnalelor sonore date de niște persoane care traversau Dunărea pe barcă.

    O turmă de capre a fost atacată de șacali

    Recent, mai mulți cetățeni care traversau Delta Dunării într-o barcă, pe ruta Tulcea – Sulina, au observat un atac în plină zi asupra unei turme de capre. Un șacal adult s-a năpustit asupra unei capre cu dimensiuni de 3 ori mai mari ca ale animalului sălbatic, încercând să o doboare, pe marginea canalului. Incidentul a avut loc pe malul drept al Canalului Sulina, mai jos de Gorgova, între milele marine 20 1/2 și 21.

    Observând cele întâmplate, conducătorul ambarcațiunii a vrut să intervină, claxonând, iar pasagerii din barcă au strigat încercând să sperie șacalul, însă acțiunile lor nu au avut succes, animalul fiind concentrat asupra prăzii. Capra a reușit să scape intrând în Dunăre, însă șacalul și-a continuat vânătoarea, reprezindu-se să atace chiar în interiorul turmei de pe mal. Din fericire pentru acestea, animalul prădător s-a speriat de un om care se apropia de locul incidentului și a fugit.

    Situația șacalilor este o problemă reală pentru populația din Delta Dunării, animalele prezentând un real pericol. În ciuda eforturilor depuse de primarii comunelor situate în zonă de a insista în schimbarea legislației în ceea ce privește șacalii, nu se iau măsuri în această privință. Primarii din comunele Ceatalchioi, Crișan, Sfântu Gheorghe și Pradina se arată neputincioși în fața acestei probleme.

    Chiar dacă șacalii sunt animale mai active noaptea, în această situație au atacat chiar în timpul zilei, iar legislația nu permite reducerea populațiilor, prezentând mari lacune. Astfel, șacalii se înmulțesc necontrolat, iar atacurile asupra animalelor domestice și gospodăriilor devin din ce în ce mai frecvente.

    45 de oi de la o stână, sfâșiate de urs

    Nu doar șacalii sunt printre animalele sălbatice ce prezintă o provocare pentru fermieri, ci și urșii. La sfârșitul anului trecut, un cioban a suferit pierderi însemnate din cauza unui atac provocat de un urs. Incidentul a avut loc în seara de 31 octombrie 2022, la stâna unui oier din satul Gălățeni, comuna Păsăreni, județul Mureș. Crescătorul de oi s-a plâns pe pagina sa de Facebook de cele întâmplate, postând și o serie de poze cu animalele omorâte. Acesta a explicat că ciobanul care păzea oile era de față în momentul atacului și a reușit să fugă cu doar 2 dintre ele. Restul animalelor și-au găsit sfârșitul prinse într-un șanț.

    Nu este singurul incident de acest fel, mai mulți ciobani mureșeni făcând cunoscut faptul că asistă neputincioși la atacurile produse de urși. Fiind o specie protejată în țara noastră, ursul brun nu poate fi omorât, însă Ministerul Mediului a anunțat că crescătorii de animale vor fi beneficiarii unui proiect de peste 53 de milioane de lei, bani europeni, prin care aceștia pot investi în garduri electrice, sisteme de protecție a culturilor, gospodăriilor și stânelor.

    De asemenea, persoanele care au suferit daune în urma atacurilor provocate de animalele sălbatice pot fi despăgubite de Agenția pentru Protecția Mediului. Informații despre cum puteți obține despăgubiri și care este procedura de urmat găsiți aici, într-un articol precedent.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!