Fermieri români controlați de polițiști și jandarmi
Violina Gorcinschi -Fermieri controlați de polițiști și jandarmi. Guvernul României a decis să ia o serie de măsuri pentru a diminua efectele pestei porcine africane. O hotărâre de Guvern aflată în dezbatere publică prevede că crescătorii de porcine vor fi obligați să respecte anumite reguli, iar controalele în vederea respectării legii vor fi efectuate de jandarmi, polițiști, precum și de alți lucrători din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Crescătorii de porcine, controlați temeinic de polițiști și jandarmi
Reprezentanții Executivului României sunt în procesul elaborării unei Hotărâri de Guvern pentru aprobarea măsurilor de control și eradicare a pestei porcine africane din țara noastră. Crescătorii de porci vor avea parte de schimbări semnificative impuse de autorități și vor trebui să respecte anumite reguli. Pentru a se asigura că se respectă legea, personal din cadrul MAI va efectua controale în gospodăriile și fermele românilor. Printre principala măsuri propuse pentru înlăturarea pestei porcine se numără:
– Limitarea numărului de porcine, la doar 15 animale pentru fiecare gospodărie și
– Castrarea masculilor din rasa porcină, mai mari de 4 luni;
Angajații MAI, polițiștii, agenții de frontieră, jandarmii și personalul IGSU vor fi cei care vor fi responsabili ca legea să fie respectată, dar și ca lucrurile să se desfășoare în mod productiv și organizat, pentru atingerea obiectivelor. Printre acțiunile pe care le vor întreprinde oamenii legii se numără:
– controlul în vederea respectării de către deținătorii de porcine a prevederilor Hotărârii de Guvern;
– controlul circulației porcinelor pe drumurile publice și sancționarea mișcării porcinelor și deținerii ilegale a acestora;
– confiscarea animalelor care sunt transportate ilegal și a mijloacelor de transport care sunt utilizate la transportul acestora.
Mai mult decât atât, și Ministerul Apărării Naționale se va implica în războiul contra pestei porcine. Astfel, MApN va asigura „sprijinul necesar organizării prompte a centrelor de intervenție în teren, cât mai aproape de focar, inclusiv prin punerea la dispoziția acestora a unor facilități existente în unitățile militare ce pot fi dislocate în acest sens”.