• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Îngrijirea copitelor la vaci. Când și cum se curăță corect ongloanele

    Violina Gorcinschi -

    Curățarea și îngrijirea ongloanelor sunt necesare și previn apariția șchiopătatul și boli de copite la vaci. Cât de des trebuie curățate copitele vacilor, cum se face îngrijirea ongloanelor și ce tratamente de fac pentru bolile de copite, aflați din acest articol.

    Îngrijire copite vaci – când și cum se curăță corect ongloanelor vacilor. Mulți fermieri uită sau nu sunt conștienți de importanța podotehniei. Podotehnia este parte a îngrijirii bovinelor care se ocupă de întreținerea în condiții optime a copitei vacilor. Aceasta este crucială deoarece, în lipsa curățării periodice a ongloanelor, pot apărea diverse boli la copite care să afecteze atât starea generală a animalului, cât și producția de lapte. Unele boli ale copitelor, lăsate netratate, pot duce chiar la pierderea membrelor și, implicit, a animalului.

    Mihail Moroz, Președinte Colegiul Medicilor Veterinari din Moldova

    Într-un material video despre curățarea copitelor la vaci, Mihail Moroz, Președinte Colegiul Medicilor Veterinari din Moldova, a oferit fermierilor mai multe informații și sfaturi utile despre îngrijirea picioarelor și a copitelor vacilor. Materialul a fost realizat de către UCIP IFAD: Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD în Republica Moldova.

    Importanța podotehniei – aspecte generale privind îngrijirea copitelor la vaci

    Podotehnia se ocupă cu îngrijirea ongloanelor.

    Ongloanele sunt un epiteliu cheratinizat de tipul unghiei la oameni cu rol de protecție externă, de amortizare și susținere a membrelor vacilor. De regulă, stratul cornos al onglonului crește continuu cu aproximativ 0,5 cm pe lună. Unghia se tocește în timpul mersului animalului și această tocire are loc diferit în funcție de mediul de trai al vacilor.

    În cazul în care vitelor libere sau care sunt crescute la munte unde există denivelări, copita se tocește în același ritm cu care unghia crește (0,5 cm/lună). Aceste vaci nu au nevoie de curățarea igienică a ongloanelor.

    La vacile crescute în fermă, însă, tocirea copitelor ale loc mult mai lent, iar curățarea ongloanelor crescute excesiv este obligatorie de două ori pe an. Majoritatea fermierilor evită să facă curățarea igienică a copitelor și recurg la această metodă doar dacă copitele prezintă o patologie, o boală. Acest lucru duce, deseori, la problema șchiopătatului.

    Șchiopătatul – una dintre cele mai frecvente probleme ale bovinelor

    Șchiopătatul este una dintre principalele provocări ale vacilor din fermele de lapte, alături de mastită și de problemele de reproducere, care conduc la efecte financiare negative și afectează bunăstarea vacilor.

    Cauzele șchiopătării la vaci

    Șchiopătarea vacilor apare din mai multe cauze, printre care se numără și lipsa igienei ongloanelor:

    – Dereglarea proceselor metabolice (acidoză, alimentație dezechilibrată, lipsa de oligoelemente și hrana de proastă calitate);

    – Condițiile de întreținere nesatisfăcătoare (nerespectarea igienei, umiditatea ridicată din adăposturi, așternutul excesiv de adânc și neuniform, pardoseala neuniformă din beton);

    – Neefectuarea curățării igienice a ongloanelor;

    – Pătrunderea infecțiilor (din murdărie sau bălegar) prin țesuturile afectate ale ongloanelor;

    – Unele patologii generale.

    Localizarea șchiopăturii la vaci

    Localizare

    Majoritatea șchiopăturilor, în proporție de 95%, sunt descoperite la nivelul ongloanelor. Restul de 5% sunt localizate în alte zone ale corpului. Din cauza masei corporale, șchiopăturile se găsesc mai mult la nivelul membrelor posterioare. În ceea ce privește degetele ongloanelor, la membrele anterioare cele mai afectate sunt degetele laterale, iar la membre posterioare – degetele mediane sau interne.

    Daune

    Una din cele mai importante pierderi economice din cauza șchiopătatului este scăderea producției de lapte – șchiopăturile cauzează o scădere a producției de lapte cu aproximativ 25%.  Vacile devin mai sedentare și se hrănesc mai greu din cauza lipsei de mișcare. Acest aspect duce la efecte în lanț:

    Având în vedere aceste efecte, fermierii vor da mai mulți bani din buzunar pentru medicamente, serviciile veterinarului, creșterea numărului de însămânțări etc.

    Prevenirea

    Prevenirea, depistarea precoce și tratamentul șchiopătatului la vaci prompt pot minimiza pierderile, pot îmbunătăți recuperarea și pot reduce suferința animalelor.

    Un studiu efectuat, în Cehia, în anul 2019, demonstrează că gradul de șchiopătură se manifestă sub diferite forme, în diferite grade. Principala cauză a șchiopăturii vacilor este nerespectarea intervalului de curățare igienică a ongloanelor bovinelor de lapte. Dacă intervalul între curățări este mai mare de 7 luni, probabilitatea apariției unor patologii care se caracterizează prin șchiopătură va fi mult mai mare. Curățarea igienică a ongloanelor de două ori pe an este, de obicei, optimă. Prezența bolilor infecțioase poate crește nevoia de curățare a ongloanelor, deoarece aceasta poate ajuta la atenuarea durerii asociate cu aceste boli.

    De ce șchioapătă vacile

    Șchiopătatul, de regulă, apare din cauza unor patologii situate la nivelul ongloanelor. Fermierii observă târziu că vacile sunt bolnave deoarece șchiopătura apare abia după 30 de zile de la instalarea patologiilor.

    Boli de copite la vaci: semne, diagnostic

    Sunt mai multe boli ale copitelor care pot afecta vacile din fermă. În funcție de simptomele pe care le sesizați, puteți face un diagnostic pentru bolile de copite și puteți începe tratarea bolilor de copite.

    Iată care sunt bolile de copite la vaci:

    Pododermatita este o boală de copite ce se caracterizează prin inflamația membranei cheratogene (poate fi aseptică sau septică, acută saucronică). Aceasta provine de la răni coronare și crăpăturile cornului onglonului. În funcție de tipul pododermatitei simptomele sunt diferite, dar de obicei copitele prezintă inflamații, șchiopătare, abcese, puroi hemoragic.

    Pododermatita gangrenoasă este o necroză limitată sau întinsă a membranei cheratogene. Este cea mai periculoasă infecție a ongloanelor. Printre semne, se identifică: șchiopătura gravă, puroiul, iar acest tip este cauzat de bacteriile din gunoiul de grajd.

    Flegmonul interdigital, o boală a copitelor, este o inflamație acută cu aspect flegmonos a pielii și a țesuturilor din jurul ongloanelor. Flegmonul poate fi localizat sau difuz. Cel localizat este mai puțin periculos și mai ușor de tratat, însă la cel difuz este inflamată toată porțiunea coronară și pot fi afectate tendoanele și articulațiile – prognosticul este grav, tratamentul – de lunga durată și se poate recurge la amputarea degetelor.

    Laminita acută este o altă boală a copitelor. Aceasta este o inflamație acută sau subacută, aseptică, difuză a membranei cheratogene, localizată de obicei pe zona anterioară a onglonului. Cauza este consumul de alimente cu conținut de toxine – furaje care fermentează rapid, orz, porumb, furaj verde și alte alimente care eliberează histamină. Printre simptome se numără: mersul rigid, curbarea coloanei vertebrale, lipsa utilizării membrului bolnav.

    Ulcerul podal Rusterholz este o pododermatită necrotică la vacile de lapte cu greutate corporală mare, localizată la nivelul călcâielor ongloanelor, mai frecvent la membrele posterioare. Acesta poate fi cauzat de pardoselile dure, denivelate, podeaua umedă, sau nerespectarea igienei în grajd. Simptomele sunt:  ridicarea și așezarea repetată a membrului din sprijin, cornul dintre călcâi și talpă este de culoare gri, cu prezența unei infiltrații hemoragice care se desprinde de membrana cheratogenă, periferic ulcerul sângerează, animalul rămâne mai mult timp întins, producția de lapte scade. Când ulcerele au o evoluție mai pronunțată, producția de lapte scade până la zero.

    Deformarea ongloanelor este o problemă, o boală ce apare din cauza creșterii neregulate a ongloanelor și neefectuarea curățării periodice – sunt de lungime mari, de diferite forme – și pot duce la patologii.

    Tratarea bolilor de copite la vaci

    Tratarea bolilor de copite la vaci nu este mereu de succes. Acest tip de tratament necesită timp și cheltuieli suplimentare.

    În timpul tratamentelor, se recomandă curățarea ongloanelor odată la 3-5 zile și aplicarea unguentelor și pansamentelor specifice.

    Prevenirea bolilor de copite la vaci

    Îngrijire copite vaci – când și cum se curăță corect ongloanelor vacilor. Este de preferată prevenirea bolilor de copite prin menținerea curățeniei în grajd, folosirea unui tip potrivit de pardoseală și asigurarea igienei ongloanelor de două ori pe an. Scopul curățării copitelor este obținerea unei suprafețe plane, în așa fel încât greutatea vacii să se distribuie uniform pe membrele posterioare.

    o persoana care curata copita unei vaci
    5 pași pentru o curățare eficientă a copitelor

    Cum se efectuează curățarea ongloanelor

    Curățarea ongloanelor are mai ales ca scop asigurarea unei distribuiri optime a greutății pe membrele inferioare. La membrele anterioare, repartizarea dintre degetul extern și degetul intern se face, aproximativ, la același nivel. Majoritatea greutății, însă, este suportată de membrele posterioare iar degetul intern este cel unde presiunea este mai mare. Dacă degetul extern crește în exces, o greutate excesivă apasă pe degetul intern.

    Curățarea ongloanelor la vaci

     Când trebuie să se curețe copitele la vaci

    Cu privire la frecvența curățării ongloanelor, a copitelor la vaci, rermierii din mai multe țări se iau după următoarele repere:

    1. Prima curățare se face la înțărcarea vacii de lapte, iar
    2. A doua oară la 100 de zile de lactație.

    Curățarea ongloanelor se poate face în orice perioadă a anului. De asemenea, este recomandată ținerea unei evidențe a tunderii ongloanelor pentru efectuarea procedurilor în mod eficient și pentru monitorizarea vacilor.

    Cum se curăță și se taie copitele vacilor

    Tunderea corectă a ongloanelor are 4 caracteristici:

    o persoana care masoara copita unei vaci
    Pentru curățarea ongloanelor este necesar echipament de specialitate

    Echipamente necesare pentru curățarea copitelor de vaci

    1. Standul pentru curățarea ongloanelor (sunt de diferite modele, cum ar fi statice sau mobile);
    2. Instrumentele pentru podotehnie:

    – mașina rotativă electrică cu disc pentru ongloane;

    – cleștele de încercat copita (prin intermediul căruia se diagnostichează patologiile care nu sunt vizibile cu ochiul liber);                     – diferite tipuri de clește de tăiat sau de tuns copita;

    – cuțite speciale;

    – șablonul – ajută la determinarea lungimii onglonului și a unghiului dintre vârf și talpă.

    Tehnica celor 5 pași de curățare a ongloanelor

    În Olanda, fermierii au dezvoltat un proces de curățare format din 5 pași, care se practică în mod frecvent:

    1. Curățați degetul interior al membrului din spate – utilizați instrumentul de verificare a copitei pentru a determina lungimea corectă a degetelor de la linia coronară până la vârful degetului. Tăiați cornul onglonului perpendicular pe talpă. Lungimea adecvată a degetelor este de 7,5 cm pentru vacile și taurii Holstein. Nu tăiați niciodată mai scurt de această lungime.
    2. Folosiți aceleași metode ca la pasul 1, de data aceasta aplicându-le la degetul exterior al membrului din spate – degetul exterior trebuie tăiat la aceeași lungime ca și cel interior, făcând o tăietură perpendiculară pe talpă. Tăiați talpa onglonului exterior la aceeași înălțime ca și talpa interioară, pentru a oferi o greutate uniformă distribuită pe tot membrul. Utilizați mânerul plat al cuțitului pentru copite pentru a evalua distribuția greutății în interiorul degetului și între degete

    Important! Când tundeți ongloanele anterioare, urmați aceiași pași, dar începeți cu degetul exterior al membrelor anterioare.

    3. Modelarea tălpii: este foarte importantă deoarece, efectuată în mod corect, ameliorează presiunea în zonele unde apar cel               mai frecvent ulcerul podal și ajută la prevenirea acumulării de gunoi de grajd între ongloane.

    Important! Atunci când modelați corect ongloanele, nu uitați să protejați triunghiul degetului și să evitați linia albă din interiorul degetului.

    4. Identificarea și curățarea terapeutică a oricăror lezuni: curățați cu atenție orice hemoragii sau abcese din talpa sau linia                    albă. Un clește încercător pentru copite poate fi folosit pentru a identifica zonele dureroase ale onglonului. De asemenea,                  evaluați pielea dintre degetele sau de pe călcâi pentru semne ale leziunilor infecțioase ale membrelor. Orice răni sau abcese             depistate se curăță igienic până la țesutul viu și se înlătură toate țesuturile necrozate.

    5. Tăiați orice porțiune de corn liber: tăiați orice corn liber din zona călcâiului, toate crestele vizibile și îndepărtați tot țesutul              necrotic.

    Tunderea ongloanelor la bovine este stresantă atât pentru proprietar, cât și pentru animal. Întrebați specialistul în podotehnie despre o locație ideală pentru procedeu.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”