• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Zăpadă în ferme – FOTO! Prognoza meteo pentru perioada următoare

    Roxana Dobre -

    Iarna și-a intrat în drepturi în toate regiunile agricole la sfârșitul lunii ianuarie. Ninsorile au pus stăpânire pe ferme iar producătorii agricoli privesc episodul ”de iarnă adevărată” ca o adevărată gură de oxigen pentru culturile care încă aveau deficit de umiditate.

    Ninsorile care au început în noaptea de joi, 26 ianuarie, spre vineri, 27 ianuarie, au adus speranță pentru fermierii care au culturile de toamnă sau pregătesc terenurile pentru cele de primăvară. Meteorologii au anunțat că iarna nu se va opri curând astfel că ninsori, lapoviță sau ploi sunt prognozate și în luna februarie.

    Ninsorile au pus stăpânire pe ferme

    Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că în intervalul 27 ianuarie – 2 februarie, regimul termic al aerului va fi pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

    Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -8…5°C, limite apropiate de mediile climatologice, la nivelul întregii țări. Temperatura maximă a aerului se va situa între -4…7°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului va oscila între -12…2°C în aproape toată țara, fiind condiții de producere a înghețului la sol.

    Se întrevăd precipitații sub formă de ninsoare, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), acestea fiind însoțite de intensificări ale vântului, izolat cu aspect de viscol. Totodată, local cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

    Meteorologii au anunțat ninsori în mai multe județe. Foto: Stama Ion/Facebook

    Zonele care se confruntă cu secetă în plină iarnă

    În cultura grâului de toamnă, rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana, Banat și Oltenia, pe suprafețe agricole extinse din Transilvania și Muntenia, local nordul, nord-vestul, estul, centrul și sud-vestul Moldovei.

    Conținutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă), în Dobrogea, local vestul, centrul, estul, sudul, nord-estul și sud-estul Moldovei, nord-estul, sud-estul, izolat sudul și nordul Munteniei, sudul Transilvaniei.

    Care este starea culturilor

    În condițiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de creștere și dezvoltare ale speciilor de toamnă (rapiță, orz și grâu) se vor desfășura uşor mai lent în aproape toate regiunile, iar în zonele nordice şi centrale se va înregistra starea de repaus vegetativ. Totodată, pe fondul scăderii temperaturilor minime din aer şi sol din ultimele zile ale perioadei, aparatul foliar la culturile de toamnă va putea fi afectat prin brunificări şi arsuri ale vârfului frunzelor, îndeosebi pe terenurile fără strat protector de zăpadă.

    Culturile de orz și grâu de toamnă vor parcurge fazele de răsărire, apariție a frunzei a treia și înfrățire (20-100%), în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Sub aspect fenologic, rapița semănată în epoca optimă va înregistra dezvoltarea aparatului foliar (7-12 frunze).

    La pomii fructiferi și vița-de-vie se va menține stadiul de repaus vegetativ, în toate plantaţiile. Ca urmare, lucrările agricole în câmp (arături, tăieri de rodire, tratamente fitosanitare, etc.) se vor desfășura pe ansamblu în condiții normale, acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

    Lucrările de specialitate în agricultură și pomicultură se pot efectua în zilele fără ninsori. Foto: Mia Deca, Facebook

    Lucrări de sezon în câmp și livadă 

    Efectuarea controlului biologic sistematic în vederea determinării viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi verificarea numărului de fraţi la culturile cerealiere;

    • Controlul viabilităţii elementelor de rod în plantaţiile pomi-viticole;
    • Lucrări agrotehnice la pomii fructiferi, respectiv: arături, tăieri de fructificare la seminţoase şi a lăstarilor de la rădăcină (drajonilor), tăieri de întreţinere;
    • Continuarea efectuării arăturilor adânci pentru facilitarea infiltrării apei în sol.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale