• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierii polonezi anunță că vor bloca punctele de graniță cu Ucraina

  Violina Gorcinschi -

  Un grup de fermieri din Polonia va protesta împotriva afluxului necontrolat de cereale din Ucraina. Joi, pe 2 februarie, Asociația Satului Înșelat anunță o blocare a punctelor de graniță prin care cerealele din Ucraina intră în Polonia. Traficul va fi oprit la punctele de trecere din Dorohusk, Lubycza Królewska, Korczowa, Medyka, precum și la terminalul Złote Ziarno din Wola Żydowska.

  Polonezii protestează la punctele de graniță cu Ucraina

  La începutul lunii viitoare, fermieri conducând tractoare vor ieși în stradă pentru a bloca căile de acces la punctele de trecere ale frontierei dintre Polonia și Ucraina, pe unde circulă cantitățile exportate de cereale. Traficul camioanelor va fi complet blocat, dar și ceilalalți participanți la trafic vor fi afectați.

  „Ne așteptăm la discuții concrete, semnificative. Cerem socoteală pentru ceea ce s-a ajuns cu țara noastră. Până în prezent, prim-ministrul Kowalczyk folosește date învechite și ne informează despre ceea ce a fost importat în Polonia până în septembrie. Omite complet octombrie, noiembrie și decembrie, când a fost cel mai mare aflux de cereale. Nimeni nu știe cu adevărat cât de mare este  problema cu care ne confruntăm. Vrem să aflăm ce s-a întâmplat cu cerealele tehnice, cu uleiul tehnic. Suntem îngroziți că, cu mare probabilitate, folosim deja uleiuri tehnice în casele noastre, copiii noștri mănâncă chifle cu o cantitate imensă de micotoxine. Între timp se dezvoltă o nouă infrastructură sub nasul nostru, ceea va permite creșterea importurilor din Ucraina. Două silozuri cu o capacitate de 150.000 sunt în prezent construite pe frontiera estică. Acestea sunt investiții în derulare. Nu se spune că sunt soluții temporare, pentru nevoile actuale. Agricultura noastră nepregătită, fragmentată și subfinanțată, aflată sub restricțiile Green Deal, nu va rezista concurenței cu agricultura liberală ucraineană, unde poți face cu adevărat orice”, a declarat  Wiesław Gryn – vicepreședintele Societății Agricole Zamość.

  un utilaj umplut cu grau
  Polonezii cer controale ample a cerealelor importate din Ucraina

  Protestul este unul apolitic

  Reprezentanții fermierilor care au inițiat protestul la frontieră subliniază că ei nu fac politică, ci cultivă pământurile, iar decizia de a protesta este strict legată de problemele reale cu care se confruntă.

  „Ne așteptăm la aproximativ 1.000 de oameni în Dorohusk, la fel și la alte granițe. Încă ne organizăm. Mai multe persoane interesate ni se alătură. Este demn de remarcat faptul că aceasta este o inițiativă de jos în sus. Nu e ca și cum noi, ca Asociație, am inventat un protest. Oamenii au venit la noi. Mergem sub sloganul comun”, au transmis organizatorii acțiunii de protest.

  Ce doleanțe au fermierii 

  Postulatele asociației sunt de fapt aceleași cu cele prezentate de toate grupurile de fermieri care protestează:

  „Aceasta nu este o problemă doar pentru fermieri, ci pentru întreaga societate de bun-simț. Nu spunem că cerealele ucrainene sunt rele, dar haideți să verificăm. Nu există practic niciun control la graniță. Cerem ca importurile să fie sistematizate pentru ca totul să fie clar pe parcurs. Lăsați standardele și cerințele să fie egale pentru toată lumea”, au adăugat fermierii.


  Te-ar mai putea interesa

  Cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și ploi torențiale în jumătate de ţară. Județe sub alertă! Polonezii se plâng că cireșele românești le-au invadat piețele și se vând la prețuri foarte mici Rezultate alegeri europarlamentare 2024. Lista cu noii eurodeputați

  Ultimele știri

  Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!” Ucraina va impune prețuri minime la exporturile de cereale și oleaginoase Franța, Ucraina și Rusia – ”lovite” de raportul USDA la producțiile la grâu