• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ajutoare de criză de 250.000 euro/fermă – aprobate la plată pentru fermierii români

  Roxana Dobre -

  Ajutoarele financiare și subvențiile care s-au acordat în România prin cadrul temporar Ucraina se vor putea reintroduce în 2023, conform unei decizii a Comisiei Europene, făcute publice vineri. Schema dedicată companiilor expirase la sfârșitul anului 2022 astfel că România a cerut reintroducerea ei.

  Comisia Europeană a aprobat astăzi, vineri – 27 ianuarie, reintroducerea unei scheme de ajutor românești pentru sprijinirea companiilor în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei apreciind că demersul este în conformitate cu Cadrul temporar de criză a ajutorului de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 și modificat la 20 iulie 2022 și pe 28 octombrie 2022.

  Potrivit unei informări publicate pe pagina oficială a Comisiei, schema constituie o reintroducere a unei măsuri pe care Comisia a aprobat-o inițial în septembrie 2022 și care a expirat la 31 decembrie 2022. În cadrul schemei, sprijinul public ia forma de:

  România a cerut creșterea bugetului

  România a notificat o serie de modificări ale schemei inițiale, inclusiv în special:

  Comisia mai subliniază că a constatat că schema românească, așa cum a fost reintrodusă, continuă să fie în conformitate cu condițiile stabilite în cadrul de criză temporară. În special, în ceea ce privește garanțiile pentru împrumuturi ajutorul va acoperi garanțiile pentru împrumuturi cu o maturitate și o dimensiune limitate; și primele de garanție respectă nivelurile minime stabilite în Cadrul temporar de criză.

  Citiți și: Vin banii pentru subvenția de 73 de euro, acordată fermierilor cu minim 10 vaci!

  Granturi directe de maxim 250.000 euro per beneficiar activ în producția primară de produse agricole

  În ceea ce privește granturile directe, ajutorul nu va depăși 250.000 euro per beneficiar activ în producția primară de produse agricole, 300.000 euro per beneficiar activ în sectoarele pescuitului și acvacultură și 2 milioane euro pentru fiecare beneficiar din celelalte sectoare ale economiei.

  Sprijinul în cadrul schemei va fi acordat până cel târziu la 31 decembrie 2023. Comisia a concluzionat că schema de ajutoare este în continuare necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE și cu condițiile prevăzute în cadrul temporar de criză. Pe această bază, Comisia a aprobat schema reintrodusă, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

  Un exemplu de ajutor acordat prin Cadrul temporar Ucraina este programul RURAL INVEST, administrat de Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) va continua și în 2023 și va aduce fermierilor noi garanții pentru credite de investiții pentru achiziția de terenuri, dotarea fermelor, salarii, capital de lucru etc.

  Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a informat în premieră în luna decembrie. Despre acest subiect aici: RURAL INVEST 2023 prin FGCR: granturi mai mari, termene și investiții pentru ferme


  Te-ar mai putea interesa

  Vin banii pentru fermieri! Guvernul a aprobat sumele pentru subvențiile ANT vegetal și zootehnie Ministerul Agriculturii: APIA a început plata subvențiilor ANT! Primele sume care intră în conturi Preț arpagic 2024. Cât costă un kg de arpagic în diferite județe A ajuns primul transport cu oi donate pentru oierul căruia i-au murit animalele de la un tratament Fermieri sunați de APIA să își deschidă conturi noi pentru a încasa cei 100 euro/ha

  Ultimele știri

  Prezentatorul TV Dan Negru, intrigat de prețul urzicilor românești. Val de comentarii pro și contra Fermieri obligați de APIA să dea subvențiile înapoi, altfel vor fi executați silit Prețul rapiței a scăzut cu 30 euro/tonă de la începutul anului. Recolta 2024 – un preț mult mai bun Ultima strigare pentru sămânța de mazăre. Prețurile pe tonă au crescut la nivel mondial Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE