• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • A fost confirmat al doilea focar de gripă aviară la o fermă cu peste 40.000 de curcani

  Oana Timar -

  Al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat de către autoritățile sanitar-veterinare din România. Este vorba despre un focar secundar, localizat la o fermă de curcani din aceeași platformă în care a fost confirmat ieri primul focar, platforma societății Bravcod din Codlea, județul Brașov, deținătoarea brandului Peneș Curcanul.

  ”A fost confirmat un focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F1, de pe platforma zootehnică Codlea, aflată în imediata proximitate a fermei unde a fost diagnosticat focarul primar, în data de 27 ianuarie. Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice a rezultat că între cele două ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând aceleași mijloace de transport pentru furaje și aceleași mijloace de transport pentru colectarea cadavrelor. Această fermă, BRAVCOD SRL – F1, aparține aceluiași agent economic și are un efectiv de 44.477 de curcani”, a anunțat ANSVSA.

  La acest moment, cu cele aproape 44.500 de capete din cea de-a doua fermă și cele 65.626 de capete din primul focar, numărul păsărilor aflate în focarele de gripă aviară a depășit pragul de 100.000.

  Suspiciune la o a treia fermă cu un efectiv de 113.407 de păsări

  Mai grav este că astăzi, sâmbătă – 28 ianuarie, a apărut o nouă suspiciune de prezență a virusului gripei aviare la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, care aparține aceluiași agent economic, cu un efectiv de 113.407 de păsări, unde au fost înregistrate mortalități peste limita tehnologică.

  În cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) s-a aprobat planul de măsuri pentru fermele afectate de pe platforma zootehnică, care se aplică în focarele de boală și în zonele de protecție și supraveghere, în conformitate cu legislația specifică, europeană și națională.

  În zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite în urma declarării focarelor, sunt menţinute măsurile de restricție severe privind circulația persoanelor, animalelor și a mijloacelor de transport pentru toate fermele.

  Gripa aviară la găini, curci, rațe sau gâște. Semnele bolii, măsuri

  Nici o pasăre de curte și nici un mamifer domestic nu trebuie să intre sau să iasă din exploatațiile din zonele de restricție, fără autorizarea autorității competente.

  Pentru exploatațiile din afara zonelor de restricţie, continuă aplicarea măsurilor de supraveghere și control, astfel încât să se poată interveni rapid, în eventualitatea depistării unor simptome care pot fi atribuite gripei aviare.

  Toate exploatațiile cu păsări sunt inspectate de un medic veterinar, care procedează la inspecţia sau examenul clinic al păsărilor domestice și, după caz, la prelevări de probe în vederea testelor de laborator. Cu ocazia inspectării, medicul veterinar verifică respectarea condițiilor de biosecuritate.

  Orice creștere a morbidității sau a mortalității, precum și orice scădere importantă înregistrată în datele de producție în exploatații trebui semnalată de îndată autorității competente sau medicului veterinar de liberă practică.

  Inspectorii sanitari veterinari au prelevat probe, care vor fi transmise la Institutul de Diagnotic și Sănătate Animală, pentru confirmarea diagnosticului de gripă aviară.

  Măsurile prevăzute în decizia CLCB se vor menține cel puțin treizeci de zile de la data încheierii operațiunilor preliminare de curățare și dezinfecție a exploatațiilor infectate, în conformitate cu legislația aplicabilă.


  Te-ar mai putea interesa

  Baladna, ferma cu 25.000 de vaci, vizitată de fermierii români crescători de Bălțată Românească Primarul unei comune cu 7.000 de oi: ”Prețul la mieii de lapte n-ar trebui să scadă sub 20 lei, plus cei 8% compensația statului” Pesta porcină africană amenință Spania. Fermierii sunt din ce în ce mai îngrijorați

  Ultimele știri

  Agricover raportează venituri de 2,55 miliarde de lei din vânzarea de inputuri agricole în 2022 Petre Daea: Dăm sprijin fermierilor care au cereale în magazii, și nu comercianților de cereale APIA – anunț urgent pentru crescătorii de vaci