• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Zeama bordeleză – preparare și utilizare. Când și cum se aplică la pomi și legume

    Angelica Lefter -

    Zeama bordeleză – ghid complet de preparare utilizare. Cel mai apreciat fungicid, zeama bordeleză este ușor de preparat și se aplică pentru combaterea bolilor la pomi, legume, arbuști și la vița de vie. În acest articol vă vom prezenta cum se prepară zeama bordeleză, dar și când și cum se aplică tratamentele cu acest fungicid, tratamente cunoscute și ca stropiri albastre.

    Zeama bordeleză este cel mai popular fungicid pe care fermierii îl folosesc, de foarte mulți ani, pentru a proteja plantele. Pentru a fi într-adevăr eficientă, zeama bordeleză trebuie preparată corespunzător.

    O soluție de lichid de Bordeaux sau zeamă bordeleză, cum este cunoscută la noi, este un un preparat universal care ajută în lupta împotriva bolilor fungice și bacteriene ale diferitelor specii de plante. În plus, cuprul, care face parte din amestec, este un oligoelement necesar pentru dezvoltarea corectă a plantelor. În general, deficiența de cupru se observă pe soluri turboase și nisipoase acide.

    Cum se prepară zeama bordeleză, zeama sulfocalcică sau emulsia de petrol cu săpun

    Culturile cultivate în condiții nefavorabile rămân în urmă în ceea ce privește creșterea, frunzele lor suferă de cloroză. În acest caz, tratamentul cu zeamă bordeleză nu numai că protejează plantele de boli, dar le oferă și o nutriție suplimentară.

    Zeama bordeleză – un amestec de var și sulfat de cupru

    Zeama bordeleză – preparare

    Zeama bordeleză este un amestec dintr-o soluție de sulfat de cupru (piatră vânătă) și var stins (lapte de var).

    La vânzare, în fitofarmacii, se găsesc pachete cu sulfat de cupru. Pachetele cu o greutate de 300 de grame sunt folosite pentru a prepara o soluție de 3% de zeamă bordeleză, iar cele ambalate la 100 de grame se utilizează pentru o concentrație de 1%.

    Pentru a prepara amestecul de zeamă bordeleză de 3% se dizolvă 300 de grame de sulfat de cupru în 1-2 litri de apă fierbinte. Pentru a face acest lucru, se utilizează recipiente din sticlă, email sau plastic, în niciun caz metal.

    Într-un alt recipient se diluează 300 – 400 de grame de var în 2 – 3 litri de apă rece, apoi se aduce fiecare soluție la un volum de 5 litri adăugând apă rece.

    Laptele de var rezultat se strecoară cu grijă printr-un tifon gros sau o cârpă de nailon. Într-un flux subțire, amestecând des se toarnă o soluție de sulfat de cupru în el. Amestecul ar trebui să devină o culoare albastru deschis.

    Apoi, folosind hârtie de turnesol, care se găsește de obicei atașată la pachetul de sulfat de cupru, se verifică nivelul pH-ului lichidului, reacția ar trebui să fie neutră sau ușor alcalină.

    Acest lucru va fi indicat prin colorarea hârtiei în albastru. Dacă devine roșie se adaugă puțin lapte de lămâie în soluție și se verifică din nou.

    Dacă nu există un test de turnesol, testarea pH-ului se poate face în alt mod: Se înmoaie un cui sau sârmă de fier în amestecul finit timp de 1,5 – 2 minute. Dacă se înroșește, se mai adaugă puțină soluție de var în lichid. Acest lucru se efectuează până când metalul sub influența cuprului încetează să își mai schimbe culoarea.

    Amestecul se lasă să stea timp de 1-3 ore. După aceea, treceți la aplicarea tratamentului plantelor.

    Prepararea amestecului de zeamă bordeleză

    Cum se prepară zeama bordeleză 1%

    Pentru a prepara 10 litri dintr-o soluție de amestec Bordeaux 1%, veți avea nevoie de:

    Pentru a prepara o soluție de zeamă bordeleză 1%, dizolvați 100 g de sulfat de cupru în 1-1,5 litri de apă fierbinte. Apoi turnați peste amestec, treptat, 4 litri de apă rece.

    În cel de-al doilea recipient, stingeți 100-150 g var neted, turnați 1-1,5 litri de apă rece, apoi turnați și treptat 4 litri de apă rece. Dacă ați cumpărat deja var stins, pregătiți doar o soluție cu concentrația adecvată.

    Pentru a prepara un amestec de zeamă bordeleză de 1%, se ia 100 de grame de sulfat de cupru și 100 – 150 grame de var, se dizovă vitriolul în 1 litru de apă fierbinte și var în 1 litru de apă rece, în recipiente separate.

    Se aduce fiecare soluție la 5 litri, apoi se strecoară laptele de var și se adaugă sulfat de cupru.

    Se amestecă bine fiecare soluție, apoi se toarnă soluția de sulfat de cupru într-un jet subțire în recipientul cu soluția de var (dar nu invers, acest lucru este foarte important!) și se amestecă ușor. Ar trebui să obțineți un lichid de un albastru strălucitor.

    Se strecoară apoi soluția rezultată prin tifon împăturit în 4-5 straturi.

    Se verifică aciditatea soluției rezultate cu hârtie de turnesol (de obicei vine în ambalaj) – reacția ar trebui să fie neutră sau ușor alcalină. Acest lucru va fi indicat prin colorarea hârtiei în albastru. Dacă devine roșie, adăugați puțin lapte de lămâie în soluție și verificați din nou.

    Amestecul se lasă să stea timp de 1-3 ore. După aceea, treceți la prelucrarea plantelor.

    Lichidul de Bordeaux nu se depozitează bine mai mult de o zi, așa că trebuie folosit imediat după preparare. Dacă vreți totuși să păstrați tratamentul de pe o zi pe alta, adăugați în amestesc 5-10 g de zahăr pentru a păstra fungicidul.

    În plus, trebuie reținut că amestecul finit nu poate fi diluat cu apă.

    Când și cum se aplică tratamentul cu zeamă bordeleză

    Zeama bordeleză este utilizată pentru combaterea bolilor fungice ale pomilor de măr și păr, cireș, prun, precum și pentru bolile comune ale fructelor de pădure și arbuștilor. Zeama bordeleză se aplică și pentru protejarea viței de vie și a trandafirilor, la care combate antracnoza, septoria, mucegaiul, cancer de tulpină, arsuri infecțioase.

    Tratamentul cu zeamă bordeleză se face primăvara (în timpul umflării mugurilor) și toamna târziu (de obicei în noiembrie). În ambele situații se folosește o soluție de 3% zeamă bordeleză. Acest lucru ajută la distrugerea ciupercilor și bacteriilor înainte și la sfârșitul sezonului de creștere a plantelor.

    Pe parcursul anului (la sfârșitul primăverii, vara și începutul toamnei) la tratamente se folosește zeamă bordeleză 1% care se pulverizează abundent pe frunzele plantelor.

    Pomii din speciile sâmburoase (prun, cireș, cais sau piersic) sunt foarte sensibile la tratamentele cu preparate care conțin cupru, așa că se tratează cu zeamă bordeleză doar la începutul primăverii și toamna târziu.

    Stropirile se fac exclusiv pe vreme uscată și rece, deoarece la umiditate ridicată, tratamentul poate provoca arsuri ale frunzelor.

    La aplicare, este necesar să spălați planta abundent și uniform, astfel încât soluția să curgă în jos pe ramuri și trunchi, pătrunzând în toate crăpăturile din scoarță. Acolo se acumulează un număr mare de microorganisme patogene ce se combat cu zeama bordeleză.

    Tratamentul efectuat în mod corespunzător protejează copacii și arbuștii de boli și dăunători timp de o lună.

    Zeama bordeleza folosită în livadă (foto: semplus.ro)

    Când și cum se aplică zeama bordeleză la pomi din speciile sâmburoase: cireș, vișin, prun sau cais

    Tratamentul cu zeamă bordeleză la pomii din speciile sâmburoase – cireș, vișin, prun, cais sau piersic se aplică prin pulverizare o singură dată înainte de înmugurire. Se folosește o soluție cu concentrația de 3% zeamă bordeleză.

    Tratamente la pruni. Schema de stropiri la prun – calendar anual

    În timpul sezonului de vegetație, se efectuează 2 – 3 tratamente cu o soluție de 1% (posibil chiar 0,75%). Pe un copac tânăr se pot folosi până la 2 litri de tratament, iar pentru un pom ajuns la maturitate veți avea nevoie de o cantitate de circa 10 litri.

    Când și cum se aplică zeama bordeleză la pomi din speciile semințoase: măr, păr, gutui

    La speciile de semințoase, pomi precum măr, păr sau gutui, zeama bordeleză se aplică la începutul primăverii. Se efectuează 1 – 2 tratamente cu o soluție de 3% din amestec de zeamă bordeleză, iar în timpul sezonului de vegetație, se fac tratamente cu soluție de 1%, la o normă de aproximativ 10 litri de medicament per copac adult și aproximativ 2 litri pe pomul tânăr.

    În timpul sezonului, nu se efectuează mai mult de 6 tratamente cu lichid de Bordeaux. Pentru copacii puternici și sănătoși, ”stropirea albastră” se efectuează o dată la 3 ani.

    Când și cum se face stropirea albastră la arbuști fructiferi: zmeur, coacăz, agriș sau la căpșuni

    Arbuștii fructiferi -precum agriș, zmeur, mur sau coazăz se tratează cu zeamă bordeleză la începutul primăverii. Se folosește soluție de 3%. Același tratament se face și la căpșuni.

    Stropirea albastră ajută la protejarea arbuștilor de pătarea frunzelor. În timpul sezonului de vegetație, tratamentul cu lichid de Bordeauz se face cu 1% zeamă bordeleză și nu sunt recomandate mai mult trei stropiri albastre într-un sezon.

    Pentru 10 metri pătrați de plantație de arbușit fructiferi veți avea nevoie de 1,5 litri din amestecul preparat.

    Zeamă bordeleză pentru tratarea viței-de-vie

    Când și cum se aplică zeama bordeleză la vița de vie

    Vița de vie este pulverizată primăvara cu 3% lichid Bordeaux (la o rată de 1,5 litri la 10 mp de plantare), iar în timpul sezonului de vegetație se folosesc preparate mai blânde, fără cupru, deoarece sulfatul de cupru poate inhiba creșterea lăstarilor tineri și reduc calitatea fructelor de struguri .

    Roșii stropite cu zeamă bordeleză

    Când și cum se aplică zeama bordeleză la roșii și alte legume

    Pentru a proteja roșiile care cresc într-o seră și terenul deschis, în timpul sezonului de vegetație, se folosește o soluție de 1% de zeamă bordeleză la o rată de 1,5 – 2 litri la 10 mp de plantare. O astfel de pulverizare se efectuează de 4 ori pe sezon.

    Castraveții sunt tratați cu o soluție de 1%, de asemenea, la o rată de 1,5-2 litri la 10 mp, dar nu mai mult de trei ori pe sezon.

    Și pentru pulverizarea pepenilor verzi și a pepenilor pe un câmp de pepeni de 10 mp, se utilizează până la 1 litru de soluție de zeamă bordeleză de aceeași concentrație.

    Cartofii sunt tratați în timpul sezonului de vegetație cu o soluție de 1%, folosind 1 litru la 10 mp cultivați. Pulverizarea se repetă destul de des, dar nu mai mult de 14 ori pentru tot sezonul.

    Sfecla de toate felurile este protejată de cercosporoză, mucegai și rugină cu o soluție de 1% amestec Bordeaux.

    În timpul sezonului de vegetație, nu se efectuează mai mult de trei tratamente, folosind 1 litru la 10 mp.

    Avantaje și dezavantaje ale stropirii albastre cu zeamă bordeleză

    Tratamentele cu zeamă bordeleză prezintă avantaje, dar și dezavantaje.

    Principalele avantaje ale tratamentului cu zeamă bordeleză:

    – eficacitate ridicată în combaterea unui număr mare de boli;
    – perioadă lungă de valabilitate – până la 30 de zile;
    – se poate folosi pentru un număr mare de specii;
    – cost scăzut;
    – ușor de preparat.

    Dezavantaje ale tratamentului cu lichid de Bordeaux :

    – este un tratament toxic, deci asigurați-vă că luați măsuri de precauție;
    – trebuie să respectați cu strictețe instrucțiunile de preparare, altfel o concentrație prea mare poate provoca deteriorarea frunzelor, crăparea fructelor și stoparea creșterii lăstarilor tineri;
    – stropirea albastră nu poate face în timpul înfloririi;
    – utilizarea frecventă contribuie la acumularea de cupru în sol, ceea ce va afecta negativ creșterea culturilor în viitor.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!