• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cum arată rezultatele obținute în 2022 de hibrizii de porumb de la RWA Raiffeisen Agro

  Adrian Radu -

  2022 a fost un an dificil pentru cultivatorii de porumb. Seceta prelungită a lovit crunt, astfel că producțiile au fost afectate. Chiar și în aceste condiții hibrizii RWA Raiffeisen România au obținut rezultate bune în cele 4 locații de testare din țară. Sumeric, aflat în grupa FAO 420, a confirmat așteptările specialiștilor companiei.

  Până să ajungă la vânzare, hibrizii RWA trec printr-o serie de testări. La nivelul Europei, sunt peste 50.000 de microparcele, în care specialiștii urmăresc toți indicii de producție. În România, RWA Raiffeisen Agro a înființat propria rețea de testare, unde se realizează screening-ul. Hibrizii de porumb marca RWA sunt comparați cu martori relevanți pentru piața din țara noastră.

  Nu mai puțin de 15 hibrizi de porumb ai companiei au fost analizați: 10 hibrizi consacrați, 3 hibrizi noi – Explora, Orinoco, Elbrus și 2 hibrizi din cercetare –codurile DHX. Analiza finală ia în calcul condițiile specifice de climă din locațiile de testare și tehnologia din sola experimentală. Dâlga (județul Călărași), Troianul (județul Teleorman), Scânteia (județul Ialomița) și Comloșu Mare (județul Timiș) au fost în 2022 gazdele solelor de testare ale RWA Raiffeisen Agro, toate în sistem ne-irigat.

  Informații importante privind datele meteorologice si tehnologia aplicată în fiecare locație, puteți afla accesând link-ul următor: Rezultate 2022 rețeaua de testare RWA.

  Unul din indicatorii folosiți de specialiștii RWA Raiffeisen Agro România este producția obținută raportată la media locației. La acest capitol, Sumeric a fost lider și s-a situat la 110% față de media celor 4 locații. Persic (FAO 460) cu 105%, Tweetor (FAO 440) cu 103%, Ajowan (FAO 360) și Majorque (FAO 330) cu 102%, Elbrus (FAO 420), Orinoco (FAO 350) și Glumanda (FAO 310) cu 101% au fost deasupra liniei mediilor locațiilor amintite mai sus.

  Rezultate de producție 2022- hibrizi de porumb, România

  Sumeric a performat cel mai bine la Dâlga, acolo unde producția s-a situat cu 22% peste media martorilor, aceasta fiind de 5.60 tone / ha. Și Tweetor (+14%), Persic (+13%) și Elbrus (+9%) au performat bine în Călărași, acolo unde condițiile climatice au favorizat hibrizii aflați în grupele FAO cuprinse între 400-460. Precipitațiile au reprezentat 186 mm.

  În schimb, la Troianul, în Teleorman, producțiile mai mari au venit la hibrizii timpurii. Majorque a avut cel mai ridicat nivel față de media locației (3.27 tone / ha), adică un plus de 23%. Explora (+13%) și Glumanda (+7%) au adus rezultate mulțumitoare de producție, în condițiile unor precipitații de 155 mm.

  La Scânteia, în Ialomița, unde precipitațiile au fost de doar 112 mm, Orinoco le-a oferit specialiștilor RWA Raiffeisen Agro o surpriză plăcută. Producția înregistrată a fost cu 15% mai mare decât media de 6.56 tone / ha a locației. Ajowan (+9%), Elbrus și Sumeric (+3%) s-au situat deasupra acestei medii.

  La Comloșu Mare, în Timiș, media hibrizilor testați a fost de 3.06 tone / ha, motivul fiind și precipitațiile reduse, de doar 98 mm. Peste acest nivel s-au aflat Sumeric (114%), Ajowan (108%), Persic (106%), Akinom (105%), Orinoco (103%), Elbrus (102%), Tweetor și Gloriett (101%).

  Date despre caracteristicile acestor hibrizi aduși pe piața din România de RWA Raiffeisen Agro pot fi găsite în Catalog primăvară 2023 (raiffeisen-agro.ro).


  Te-ar mai putea interesa

  Anunț de la APIA pentru fermieri: Verificați-vă conturile, am plătit subvențiile! Vin banii pentru fermieri! Guvernul a aprobat sumele pentru subvențiile ANT vegetal și zootehnie Oierii sar în ajutorul familiei care și-a pierdut oile în urma unui tratament făcut în fermă Preț arpagic 2024. Cât costă un kg de arpagic în diferite județe Controale în toate fermele de animale! Crescătorii sunt obligații să ceară reautorizarea la DSVSA

  Ultimele știri

  Un fermier și-a găsit câinele aproape mort, lovit de hoțul care a intrat în curte și a furat o oaie FGCR a împlinit 30 ani de activitate cu peste 127.000 de garanții acordate Daniel Buda: Cerealele, oleaginoasele, uleiul și mierea din Ucraina – pe lista restricțiilor la import Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, convocat la Senat de USR la ”Ora Guvernului” Cum se aplică GAEC 8 pentru subvențiile APIA din acest an. Comisia Europeană, notificată