Petre Daea: România nu susține reducerea efectivelor de vaci în ferme pentru reducerea emisiilor
Roxana Dobre -Poziția României raportată la Directiva privind emisiile industriale, legislație cheie pentru prevenirea și controlul poluării. Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, a transmis poziția României cu privire la Directiva privind emisiile industriale.
”Doresc să mulțumesc președinției pentru includerea acestui punct pe agenda Consiliului. Așa cum reiese și din documentul de lucru al președinției, cu toții suntem de acord de principiu că sectorul agricol ar trebui să facă în continuare eforturi pentru reducerea emisiilor. Dar conceperea unei asemenea contribuții trebuie atent calibrată pentru a nu afecta grav sectorul agro-alimentar și crescătorii de animale în special. De aceea îmi permit să fac câteva precizări din punct de vedere organizatoric. Prima: orice decizie pentru aspectele agricole din Directiva emisiilor industriale trebuie luată împreună cu miniștrii agriculturii. A doua: alocarea de timp suficient dezbaterilor pentru a facilita identificarea de soluții. Și în acest context aș avea observații privind dezideratul președinției de a realiza abordarea generală în luna martie. Nu credem că este fezabilă”, a spus Petre Daea în discursul său de la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat ieri, luni – 30 ianuarie, la Bruxelles.
Citiți și: Decizie astăzi privind transportul animalelor și etichetarea mierii
Ce a solicitat România cu privire la Directiva privind emisiile industriale
Potrivit ministrului Agriculturii, din punct de vedere al abordării, România se aliniază următoarelor solicitări:
1. O abordarea proporțională raportată la necesitatea asigurării securității alimentare la nivel al Uniunii Europene (UE) și global;
2. Menținerea competitivității fermelor într-o abordare diferențiată a impactului diferitelor tipuri de producții;
3. Evitarea escaladării poverilor administrative și economice asupra fermierilor a căror rentabilitate economică este deja agravată de provocările actuale;
4. Un interval de timp suficient pentru implementare având în vedere investițiile fermierilor pe termen lung.
România nu susține scăderea pragului la 150 de unități UVM sau introducerea bovinelor în sfera de aplicare
În aceeași ordine de idei, Petre Daea a punctat că țara noastră nu susține scăderea pragului la 150 de unități UVM sau în sfera de aplicare să fie incluse și bovinele.
”Cu privire la prag, România nu susține scăderea pragului la 150 de unități UVM și nici sfera de aplicare în care să fie incluse și bovinele”, a mai arătat ministrul.
Emisiile industriale sunt emisiile de poluanți (oxizi de sulf, oxizi de azot, amoniac, particule, metan, mercur și alte metale grele etc.) care sunt eliberați în aer, apă și sol de instalațiile industriale și care au efecte nocive asupra sănătății umane și a mediului.
Citiți și: Daea la Bruxelles: Romania nu este de acord cu reducerea numărului de vaci pentru a micșora emisiile
Directiva emisiilor industriale revizuită prevede, printre alte sectoare, ca toate fermele de bovine, porcine și fermele avicole cu peste 150 de unități vită mare (UVM) să fie incluse în domeniul de aplicare al directivei. Astfel, procentul fermelor intensive de bovine, porcine și a fermelor avicole incluse în domeniul de aplicare al directivei va crește, ajungând la 13 % din numărul total al celor mai mari ferme zootehnice din UE, în rândul cărora sunt incluse pentru prima dată fermele de bovine. Aceste ferme, 185.000 în total, sunt responsabile împreună pentru 60 % din emisiile de amoniac provenite în UE din creșterea animalelor și pentru 43 % din emisiile de metan, se arată într-un document al CE.
”Cerințele BAT relevante vor ține seama de natura, dimensiunea, densitatea și complexitatea acestor instalații zootehnice, inclusiv de particularitățile sistemelor de creștere a bovinelor bazate pe exploatarea pășunilor, în care animalele sunt crescute în interior doar sezonier, și de impacturile asupra mediului care pot decurge din această practică”, precizează sursa citată.
Mai mult despre acest subiect aici: Întrebări și răspunsuri referitoare la normele revizuite ale UE privind emisiile industriale