• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cod de viscol în 12 județe! Alerta meteo, valabilă până mâine la prânz

  Roxana Dobre -

  Meteorologii au anunțat un fenomen periculos care va avea loc în 12 județe până mâine.

  Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis marți, 31 ianuarie, o alertă meteo de Cod Galben, valabilă în interval 31 ianuarie, ora 10 – 1 februarie, ora 12. Potrivit meteorologilor, fenomenele vizate sunt viscol la peste 1700 m în Carpații Meridionali și de Curbură.

  În intervalul menționat în Carpații Meridionali și de Curbură, la altitudini de peste 1700 m, vor fi perioade cu viscol (rafale în general de 70…80 km/h), zăpada va fi spulberată, iar vizibilitatea redusă.

  Județele aflate sub Cod Galben de vânt sunt: Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Hunedoara, Alba, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Brașov, Dâmbovița, Prahova și Buzău.

  La munte vor mai fi perioade cu viscol și în zilele următoare. Local și temporar în regiunile sud-vestice, iar miercuri (01 februarie) și în cele centrale și nord-estice vor fi intensificări ale vântului cu viteze în general de 50…55 km/h.

  Cum va fi vremea până pe 6 februarie

  Conform meteorologilor, până pe 6 februarie, regimul termic al aerului va fi pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -6…5°C, limite apropiate de mediile climatologice, la nivelul întregii țări. Temperatura maximă a aerului se va situa între -2…10°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului va oscila între -9…0°C în aproape toată țara, fiind condiții de producere a înghețului la sol.

  Se întrevăd precipitații sub formă de ninsoare, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), acestea fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului.

  Zonele unde seceta persistă

  Rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana, Banat și Oltenia, pe
  suprafețe agricole extinse din Transilvania și Muntenia, local nordul, nord-vestul, estul, centrul și sud-vestul Moldovei.

  Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) se vor înregistra în Dobrogea, local vestul, centrul, estul, sudul, nord-estul și sud-estul Moldovei, estul, sud-estul, sudul, izolat nordul Munteniei, sudul Transilvaniei.

  Starea culturilor după zăpada din ultimele zile

  În condițiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de creștere și dezvoltare ale speciilor de toamnă (rapiță, orz și grâu) se vor desfășura uşor mai lent în aproape toate regiunile, iar în zonele nordice şi centrale se va înregistra starea de repaus vegetativ. Totodată, pe fondul scăderii temperaturilor minime din aer şi sol din ultimele zile ale perioadei, aparatul foliar la culturile de toamnă va putea fi afectat prin brunificări şi arsuri ale vârfului frunzelor, îndeosebi pe terenurile fără strat protector de zăpadă.

  Culturile de orz și grâu de toamnă vor parcurge fazele de răsărire, apariție a frunzei a treia și înfrățire (20-100%), în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Sub aspect fenologic, rapița semănată în epoca optimă va înregistra dezvoltarea aparatului foliar (7-12 frunze).

  La pomii fructiferi și vița-de-vie se va menține stadiul de repaus vegetativ, în toate plantaţiile. Ca urmare, lucrările agricole în câmp (arături, tăieri de rodire, tratamente fitosanitare, etc.) se vor
  desfășura pe ansamblu în condiții normale, acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

  Lucrări în grădină și livadă la început de februarie 

  La începutul lunii februarie fermierii pot efectua o serie de lucrări în grădină și livadă:


  Te-ar mai putea interesa

  Subvenția APIA pentru pășune. Șefă APIA: Fermierii primesc și 400-500 euro/ha Ninsori abundente și viscol, în weekend. Jumătate din țară sub Cod Galben și Portocaliu Străinii cumpără pălinca de prune din Transilvania cu 200 de euro litrul

  Ultimele știri

  Jurnalul Oficial al UE: Autorizația pentru utilizarea glifosatului a fost prelungită cu încă 10 ani Un start-up românesc de decontaminare a fructelor și legumelor, premiat la BASF Innovation Hub Noul ministru al Agriculturii din Polonia le-a promis fermierilor o subvenție de 230 euro/ha la porumb