• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA care intră în conturi în luna februarie

    Roxana Dobre -

    Calendar APIA – luna februarie 2023. Plata subvențiilor către fermieri va demara în această lună cu deblocarea schemei pentru subvenția pe suprafață la plățile compensatorii și Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT), scheme care nu au fost achitate până în prezent de către APIA –  Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în cadrul campaniei pentru cererea unică depusă în 2022.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a realizat un calendar util pentru fermieri cu schemele pentru subvenții care trebuie să intre în conturi în luna februarie.

    Plăți APIA februarie 2023. Se achită ANT la hectar și animale

    Plata Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT) poate începe în următoarele zile. Guvernul a aprobat în ultima zi de ianuarie plafoanele alocate pentru achitarea acestor subvenții aferente cererii unice depuse de fermieri anul trecut.

    Pentru sectorul vegetal fermierii așteaptă ajutoarele naţionale tranzitorii pentru culturile amplasate pe teren arabil – ANT 1, precum şi pentru culturile de: in pentru fibră – ANT 2, cânepă pentru fibră – ANT 3, tutun – ANT 4, hamei – ANT 5 şi sfeclă de zahăr – ANT 6.

    Pentru sectorul zootehnic, crescătorii așteaptă sumele pentru ANTZ 7 tona de lapte, ANTZ 8 bovine carne și  ANTZ 9 ovine/caprine. 

    Plăți APIA februarie 2023. Se achită subvenția la motorină

    Pe lista plăților APIA în luna februarie se află și subvenția la motorina utilizată în ultimul trimestru din 2022, intervalul octombrie – decembrie. Producătorii agricoli au avut termen până marți, 31 ianuarie, să depună la APIA cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 1 octombrie – 31 decembrie 2022 (trimestrul IV al anului 2022). Astfel, din luna februarie fermierii așteaptă și primele plăți pentru acest ajutor de stat, a cărei valoare unitară este de 1,630 lei/litru.

    Citiți și: Subvenția APIA la motorină în 2023 – ghid complet: condiții, acte necesare, plăți

    Reamintim că Guvernul a aprobat deja bugetul pentru plățile APIA la motorină, atât pentru ultimul trimestru din 2022 cât și pentru plățile din 2023. Suma care va ajunge în conturile beneficiarilor este de 500 de milioane lei, plafon ce se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2023.

    Plăți APIA februarie 2023. Se achită ajutorul de stat în zootehnie

    Asociațiile de fermieri care dețin Registrele Genealogice așteaptă banii pentru ajutorul de stat în zootehnie. În luna ianuarie 2023, asociațiile depun la APIA cererile de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor aferente serviciilor prestate în luna decembrie și în trimestrul al IV-lea al anului 2022. Cererile se depun la sediile Centrelor Judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti sau se transmit de către fermieri prin mijloace electronice (poșta electronică, fax etc). După centralizarea cererilor, APIA poate face plata și pentru acest ajutor de stat, începând cu luna februarie 2023.

    Plăți APIA februarie 2023. Se achită Agromediu și subvențiile pentru fermierii din ecologic

    Subvențiile pentru plata măsurilor de agricultură ecologică și schemele de agromediu sunt pe lista APIA pentru luna februarie. Directorul general al APIA, Adrian Pintea, anunțase că aceste subvenții se vor plăti la sfârșitul lunii ianuarie. Din informațiile obținute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO, aceste scheme nu sunt deblocate încă la plată astfel că subvențiilor vor fi achitate începând cu luna februarie, cel mai probabil de săptămâna viitoare.

    Măsurile compensatorii sunt scheme delegate de la AFIR – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și achitate de APIA iar în prezent sunt blocate la plată două măsuri, și anume Măsura 10 Agromediu şi climă și Măsura 11, Agricultură ecologică.

    Plăți APIA februarie 2023. Continuă achitarea integrală a subvențiilor

    APIA continuă să facă autorizări la plată pentru subvențiile din 2022, campania finală, și în luna februarie pentru fermierii care mai au bani de încasat. Tranșa a doua din subvențiile APIA a demarat pe 5 decembrie 2022 și se încheie oficial la 30 iunie 2023.

    Fermierii primesc și în luna februarie bani pentru sectorul vegetal și cel zootehnic, în primul rând diferența de 30% la schemele de plăți directe – SAPS, plata redistributivă, plata pe înverzire și plata pentru tinerii fermieri, iar pentru crescătorii de animale, diferența de 30% la sprijinul cuplat la ovine și caprine. De asemenea, se autorizează diferența de 15% rămasă la plata schemelor de măsuri compensatorii.

    Fermierii care nu au primit nicio plată în avans primesc sumele integrale pe hectar, conform cuantumurilor stabilite de APIA.

    Calendar APIA 2023. Fermierii sunt informați despre noile subvenții

    În luna februarie, Ministerul Agriculturii prin Direcțiile Agricole, APIA și Primării organizează întâlniri cu fermierii pentru a transmite toate informațiile legate de noile subvenții pe hectar și cap de animal, care se vor achita din 2023. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a deplasat deja în mai multe județe unde a transmis direct fermierilor ce subvenții pot încasa dar și care sunt condițiile pentru banii europeni și cei achitați din bugetul național.

    În paralel la APIA se lucrează pentru formularul privind cererea unică pentru subvenții care ar urma să fie depusă începând din 1 martie, ca în fiecare an. Adrian Pintea, șeful APIA a anunțat recent pentru emisiunea  Agrostrategia de pe TVR 1 că agenția intenționează să păstreze același calendar pentru depunerea cererii unice și în noul exercițiu financiar pentru plățile directe și pe cap de animal.

    ”În primul rând, lucru cel mai important pentru campania anului 2023 este faptul că am reușit și am făcut atribuirea și avem un nou contract al sistemului de dezvoltare al sistemului informatic, pentru că acela este baza, că fără el puteam avea toate legislațiile pământului. Pe următorii 3 ani de zile avem un acord cadru și suntem în linie dreaptă. Și campania de primire a cererilor pentru anul 2023 va demara la data de 1 martie încercăm și toate termenele le vom păstra, 1 martie-15 mai fără penalități, iar pe urmă 25 de zile cu penalități de 1 % pe zi pentru fiecare zi de întârziere, a anunțata Adrian Pintea, în emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 11 ianuarie.

    Adrian Pintea a completat că APIA se va ocupa de dezvoltarea softului pentru noile subvenții și a dat asigurări fermierilor că nu au de ce să se îngrijoreze în privința vreunui problemele legate de funcționarea acestuia, așa cum s-a întâmplat în trecut când s-au implementat actualele scheme de plată.

    ”În ceea ce privește dezvoltarea sistemului, asta este strict treaba noastră, nu-i treaba fermierului. Treaba fermierului este ca în momentul în care vin 1 martie să găsească sistemul informatic. Așa ne dorim, ca toate formele de sprijin pe care le vom acorda în continuare să fie simplificate, cu documente puține, să nu mai aibă cererea 50 de pagini, dacă reușim să fie și mai mică. Iar în momentul în care toate lucrurile acestea vor fi finalizate, să demarăm o amplă campanie în toată țara și astfel încât lumea deja să-și poată face cu o lună, două înainte un plan: Ce vreau să fac eu începând cu 1 martie cu APIA și cu AFIR, de ce nu, cu ambele agenții?”, a mai punctat șeful agenției de plăți.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!