• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvernul a majorat la 50% sporurile pentru primarii care gestionează proiecte cu fonduri europene

    agrointeligenta.ro -

    Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene care gestionează proiecte din fonduri externe nerambursabile vor primi un spor majorat la 50% de la 25%, a anunţat marţi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

    Marcel Boloș a precizat că banii pentru majorarea sporurilor vor proveni din proiectele accesate. ”Bugetul proiectului este cel care asigură sursa de finanțare, iar prin modificarea pe care Guvernul României a aprobat-o astăzi, am prevăzut în plus ca sursă de decontare a acestor cheltuieli şi partea de buget local și venituri realizate la nivelul bugetului local. De asemenea, am uniformizat sporul pe care îl acordăm pentru gestionarea proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile atât pentru primari și președinții de consilii județene de la 25% la 50%„, a explicat Boloș.

    Acesta a precizat că nu toți primarii din România primesc acest spor. ”Este vorba de spor doar dacă există contracte de finanțare încheiate pentru proiecte pe care le implementează. Și, mai mult, acest spor este legat de indicatori de performanță”, a subliniat ministrul, precizănd că ”la acești indicatori de performanță lucrăm în prezent, analizăm numărul de contracte de finanțare încheiate, valoarea contractelor de finanțare încheiate și tipul de proiecte”.

    ”Sunt, în momentul de faţă, 5.600 de contracte care se gestionează la nivelul autorităţilor locale şi, atenţie, valoarea acestor contracte este de 11 miliarde de euro. Deci, discutăm de foarte multe contracte în implemenetare şi de o valoare a lor de 11 miliarde de euro, care, pentru România înseamnă absorbţie şi o contribuţie majoră o au dumnealor, primăriile și autoritățile locale, pentru ca noi să putem să avem toate instrumentele necesare ca acești bani să ajungă în România și să fie investiții în proiecte”, a mai explicat ministrul Boloș.

    Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a fost întrebat și ce măsuri se vor lua dacă proiectele nu sunt îndeplinite cu succes, în ciuda faptului că primarii și președinții de CJ au încasat sporurile.

    ”Lucrăm la indicatorii aceștia de performanță și, sigur, aici trebuie avut în vedere că există restricții în ceea ce privește operaționalizarea, în termeni de specialitate se cheamă durabilitate a proiectelor. Deci, practic, dacă proiectul ajunge să fie un proiect pentru care am alocat bani dar este nefuncțional și trebuie să punem bani din bugetul de stat pentru acest lucru sau chiar din bugetele locale, mi s-ar părea o idee bună să completăm indicatorii de performanță. Nu este de dorit ca să ajungem cu proiecte nefuncționale, pentru că trebuie, pe de o parte, să returnăm banii pe care i-am primit de la Comisie pentru astfel de proiecte sau, dimpotrivă, să ajungem mai apoi să suportăm din bugetul de stat sau din bugetele local aceste categorii de proiecte”, a răspuns Boloș.

    Ministrul a recunoscut că o soluție este aceea de a se recupera de la edili sporul plăti pentru proiectele care eșuează.

    ”O să venim cu pachetul de indicatori de performanță pe care o să-i aprobăm în guvern și e important că această decizie a fost luată și că am reglementat un domeniu extrem de important, cu un impact foarte mare pe sectorul de fonduri europene, fiind sursa noastră de investiții pe care o avem astăzi la dispoziția statului roman. Trebuie să avem grijă de aceste resurse umane alocate, pentru că, privind sub aspectul raportului dintre cât cheltuie o primărie cu o structură de gestionare a fondurilor europene și cât câștigă, raportul este de la un euro cheltuit la poate 100 de euro absorbiți. Deci, impactul în comunitățile care gestionează fonduri europene și cele care și-au dat silința și au fost harnice în atragerea de fonduri se vede de la distanță. Repet, nu este un spor care se dă pentru toată lumea și pentru cei care au proiecte și contracte de finanțare și, mai mult, încercăm să îl facem un spor stimulativ încât să fie motivați pentru a fi angrenați în atragerea de proiecte și mai ales de implementarea acestor proiecte, care contribuie semnificativ la modernizarea comunităților locale din România”, a încheiat Marcel Boloș.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an

    Ultimele știri

    Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii