• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șef APIA: Firmele de cadastru, în loc să măsoare în teren, ne cer identificarea parcelelor agricole

    Roxana Dobre -

    Probleme privind cadastrarea terenurilor agricole. Un șef APIA afirmă că mai multe firme care ar trebui să realizeze cadastrul se bazează pe datele declarate de fermieri pentru subvenții, deși ar trebui să meargă la fața locului să măsoare parcelele.

    Lucrările de cadastrare a terenurilor agricole efectuate de mai multe firme în județul Maramureș merg pe identificări făcute la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), afirmă directorul instituției. Problema aceasta a fost adusă în discuție în cadrul unei ședințe care a avut loc recent la Prefectura Maramureș de către directorul APIA Maramureș, Florin Urs.

    „Multe firme care efectuează măsurătorile la comune și mai oficial, și mai neoficial, prin telefon, solicită la APIA identificarea parcelelor agricole care s-a făcut în sistemul de administrare și control. Se știe că identificarea făcută la APIA s-a făcut pe răspunderea fermierului. Cu ajutorul funcționarilor, cât s-a putut, am mai solicitat noi să mai aducă coordonate, acolo unde au fost probleme de suprapunere sau supradeclarare, însă a efectua cadastru pe identificări făcute la APIA nu este un lucru bun”, a spus acesta, conform presei locale.

    Florin Urs (dreapta), directorul APIA Maramureș, alături de directorul general al APIA, Adrian Pintea (foto: graiul.ro)

    Șef APIA: Cadastrarea trebuie făcută la fața locului, parcelă cu parcelă, om cu om

    Șeful APIA Maramureș a completat că practica firmelor din domeniul cadastrului este neproductivă, în condițiile în care măsurătorile ar trebui făcute ”la fața locului, parcelă cu parcelă, om cu om.

    ”Identificarea pentru cadastru trebuie să se facă acolo, la fața locului, parcelă cu parcelă, om cu om. Anumite informații care ne sunt solicitate le oferim, fără probleme. Ei ne cer nouă aceste date spunând că timpul este foarte scurt și trebuie finalizată cadastrarea, însă nu este normal. Și nu va duce la niciun rezultat, care să clarifice această chestiune a cadastrului general”, a mai spus directorul APIA.

    Din totalul de 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvenţiilor APIA, au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară 6,73 milioane de hectare (71%), conform datelor ANCPI.

    Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetăţeni, a tuturor imobilelor (terenuri şi clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene şi din bugetul local al primăriilor.

    ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020. Proiectul completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 de hectare din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 euro reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană şi 46.933.673 euro – cofinanţare de la bugetul de stat.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till