• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • 7 perechi de plante care nu trebuie cultivate împreună

  Violina Gorcinschi -

  Vecinătatea unei plante cu unele culturi este benefică, în timp ce cu altele are un efect dăunător asupra sănătății și culturilor. Acest lucru este cauzat de eliminarea unor substanțe chimice de către un tip de plantă care îi poate dăuna sau inhiba creșterea alteia. Pe lângă cultivare, îngrijire, recoltare, trebuie să avem grijă și de acest aspect atunci când ne hotărâm să creștem fructe și legume. Iată 7 perechi de plante care nu trebuie cultivate împreună.

  7 perechi de plante care nu trebuie să fie vecine

  Aceste plante incompatibile se găsesc aproape în orice grădină și este important să le cunoașteți pentru a vă planifica culturile.

  ceapa si mazare
  Ceapa și mazărea

  Ceapa și mazărea

  Toate soiurile de ceapă și mazăre pot fi considerate inamice. Și prazul, arpagicul și chiar ceapa decorativă inhibă creșterea mazărei. De asemenea, este dăunătoare pentru mazăre și vecinătatea cu usturoiul.

  În schimb, lângă mazăre pot fi plantați morcovi, napi, castraveți, pătrunjel sau guli-rabe.

  rosii si cartofi
  Roșiile și cartofii

  Cartofii și roșiile

  Motivul apropierii nedorite a acestor legume nu are nimic de-a face cu incompatibilitatea. Relația strânsă a acestor culturi este de cauza. Atât cartofii, cât și roșiile aparțin familiei Solanaceae și, în consecință, au aceleași boli în „istoria” familiei și, de asemenea, suferă de invazia acelorași dăunători.

  Cultivarea roșiilor și a cartofilor în vecinătate duce la un schimb nedorit de afecțiuni.

  Aceeași regulă se aplică și altor membri ai familiei: ardeii și vinetele nu pot fi plantate lângă cartofi și roșii.

  ardei si fasole
  Ardeii și fasolea

  Ardeii și fasolea

  Este recomandat să nu cultivați ardeiul și fasolea aproape unul de celălalt. Aceste culturi devin adesea victimele antracnozei, o boală fungică care se manifestă prin formarea de pete negre, ulcere pe tulpina și frunzele plantelor și putrezirea fructelor.

  Antracnoza afectează adesea culturile de castraveți , pepeni galbeni, dovlecei, pepeni verzi, zmeură, agrișe, coacăze, căpșuni . De asemenea, nici mazărea nu ar trebui să fie plantată lângă ardei.

  morcovi si marar
  Morcovul și mărarul

  Morcovii și mărarul

  Specialiștii în agronomie nu pot nici confirma, nici infirma teoria potrivit căreia mărarul încetinește creșterea morcovilor. Mit sau nu, experiența a mai mult de o generație a fermierilor arată că aceste două culturi nu ar trebui să fie plantate alături una de cealaltă.

  Se mai crede că creșterea morcovilor este inhibată și de anason și pătrunjel. O bună pereche pentru morcovi este mazărea, spanacul și ceapa care au un efect benefic asupra maturării rădăcinilor.

  varza si struguri
  Varza și strugurii

  Varza și strugurii

  O altă teorie care nu a fost explicată științific este că plantațiile de varză trebuie ținute cât mai departe de struguri. Argumentul principal este faptul că prezența varzei în apropiere strică gustul strugurilor. Având în vedere că această „credință” în grădinărit are mai bine de 2.000 de ani, merită totuși luată în seamă.

  Printre culturile de care beneficiază strugurii se numără isopul, busuiocul, mușcata, oregano, care resping dăunătorii cu mirosul lor puternic. Lângă vie se mai pot planta mazăre, fasole și trifoi, mure.

  Varza, la rândul ei, iubește „compania” mărarului, mentei, mușețelului, rozmarinului, salviei, cimbrului.

  salata si broccoli
  Salata și broccoli

  Salata și broccoli

  Studiile arată că semințele de salată nu germinează bine în solul în care înainte a fost cultivat broccoli sau în imediata apropiere a acestei legume. Substanțele pe care broccoli le eliberează în sol în perioada de vegetație inhibă plantele de salată.

  Legumele care au un efect benefic asupra creșterii salatei sunt diferite tipuri de ceapă, castraveți, ridichi, căpșuni, gălbenele și sfeclă.

  frunze de mustar si sfecla
  Frunzele de muștar și sfecla

  Muștarul și sfecla

  Plantele de muștar sunt foarte incompatibile cu sfecla. Același lucru este valabil și pentru de fasolea roșie aprinsă (fasole turcească). Și „proximitatea” cu floarea-soarelui poate face rău muștarului.

  În schimb, creșterea muștarului împreună cu broccoli, conopidă, salată verde, sparanghel și ceapă, dimpotrivă, este chiar recomandat.


  Te-ar mai putea interesa

  Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă APIA – anunț făcut astăzi pentru fermieri! Ce se pune în gropi la plantarea răsadurilor de castraveți

  Ultimele știri

  Bursă instituită de Rodbun în amintirea lui Irinel Sacu, directorul tehnic decedat tragic într-un accident rutier Hoții au furat din câmp pompele folosite pentru irigarea culturilor agricole Danone și-a vândut în pierdere activele din Rusia