• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Un român pasionat de roze a creat un trandafir fără spini și alte peste 40 de soiuri

  agrointeligenta.ro -

  Ștefan Wagner este cel mai cunoscut creator de trandafiri din România. Pasionat de roze, acesta a creat peste 40 de soiuri de trandafiri printre care și un soi de trandafiri fără ghimpi, primul de acest fel din țara noastră.

  Ștefan Wagner s-a născut pe 1 februarie 1932, în comuna Unirea, judeţul Alba. El este apreciat ca fiind cel mai cunoscut creator de trandafiri din România. Timp de peste patru decenii, activitatea sa de cercetare s-a desfășurat la Stațiunea Pomicolă Cluj – actuala Stațiunea de Cercetare Horticolă – USAMV Cluj-Napoca.

  Ștefan Wagner a creat, singur sau în colaborare cu doamna drd. ing. Gabriela-Maria Roman, peste 40 de soiuri de trandafiri din care amintim soiurile Foc de tabără, Rosagold, Nobilia, Rosadora, Rosabunda, Perla Transilvaniei, Luchian, Romana, Nobiliar, Golden Elegance, Judit, Simfonia, Doamna în mov care se găsesc prin parcurile și rozariile gradinilor botanice din țară și din străinătate.

  Soiul “Foc de tabara” este un trandafir roșu ca văpaia flacării, care a primit o serie de distincții internaționale, la Roma si Praga, dar și Simfonia, un soi care a câștigat locul III la un concurs de gen organizat, la fel, în Cehia.

  Judit este numele unui trandafir galben pe care l-a creat special pentru soția lui, un semn deosebit de prețuire pentru cea care i-a stat alături o viață întreagă.

  Petrina, soi de trandafiri fără spini

  Printre ultimele creații horticole ale domnului Wagner se numără trandafirii fără ghimpi din soiul Petrina, primul de acest fel din România, sau Rosagold, un trandafir galben cu un parfum puternic. Soiul Luchian este un trandafir creat în 1972, dedicat memoriei renumitului pictor Stefan Luchian, când s-au împlinit 100 de ani de la nasterea sa.

  În anul 1968, Ștefan Wagner a participat în Anglia la Conferinţa Internaţională a Rozelor și s-au pus baze Federaţiei Mondiale a Societăţilor de Roze, România devenind astfel, membru fondator prin prezenţa sa, alături de alte 12 state.

  Asociația Rozelor, înființată de Ștefan Wagner în 1990

  În decembrie 1990, Wagner a înfiinţat Asociaţia Amicii Rozelor, care are azi peste 1000 de membri din ţară şi străinătate. A participat la toate congresele mondiale de roze, fiind ales în urmă cu trei ani vicepreşedinte pentru Europa Centrală şi de Est al Federaţiei Mondiale a Societăţilor de Roze. România este considerată ca și membră fondatoare, alături de Anglia, Australia, Belgia, Istrael, Nouă Zeelandă, Africa de Sud și SUA, prin Ștefan Wagner care a participat la acea întâlnire istorică, patronată de M.S. Elisabeta, regina mamă.

  Federația Mondială a Societăților de Roze decernează premii și distincții pentru servicii aduse trandafirului și federației. România a primir, în 2000, Premiul Mondial al Rozelor, iar în 2009, Medalia de Argint de recunoaștere a muncii lui Ștefan Wagner.  La congresul Federației Mondiale a Societăților de Roze din anul 2006 de la Osaka , Ștefan Wagner a fost ales ca vicepreședinte, funcție pe care a deținut-o timp de șase ani.

  Realizările lui Ștefan Wagner se regăsesc în cartea lui, cea mai importantă, “Trandafirul, de la mit la mileniul III” din anul 2002, o monografie unică la noi în țară, tiparită cu 360 de planșe color.

  Ștefan Wagner s-a stins în toamna lui 2018, la vârsta de 85 de ani.

  În Cluj-Napoca, creațiile de trandafiri ale domnului Ștefan Wagner se pot admira în Colecția – Rozarium din cadrul Stațiunii de Cercetări Horticole – USAMV Cluj Napoca, în cadrul evenimentelor Parfum de Cluj, organizate anual, la începutul lunii Iulie.

  Sursa: Facebook.com – Facultatea de Horticultură USAMV Cluj-Napoca


  Te-ar mai putea interesa

  Ultima oră de la ANM: Cod Galben de ploi torențiale și grindină emis pentru 13 județe Ce se pune în gropi la plantarea răsadurilor de castraveți Fasolea, cea mai nouă cultură în ferma familiei Gheorghiță. De la 2 hectare, la 100 de hectare

  Ultimele știri

  Floarea-soarelui din Siliștea Crucii, județul Dolj, se dezvoltă viguros cu îngrășămintele Fertilland de la Rodbun Semănătorile no-till de la KINZE – în fermele din România prin Dicor Land Paradisul Cireșelor și-a deschis porțile! Vizitatorii pot mânca fructe pe săturate și să își culeagă cireșe pentru acasă