Ştiri agricole

Bulgaria primeşte ajutor de la BERD pentru a-şi majora capaciatea de producţie a uleiului de floarea soarelui

Oliva, unul dintre cei mai importanţi producători de ulei de floarea soarelui din Bulgaria, va primi, din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) un împrumut de 22 de milioane de euro penru finanţarea proiectelor de extindere.

Împrumutul BERD va permite companiei bulgare să îşi extindă capacitatea de producţie şi să îşi îmbunătăţească eficienţa pentru a profita de creşterea cererii de ulei de floarea soarelui de pe piaţa Uniunii Europene, vizând, în primul rând ţările din regiunea apropiată, Grecia, România, Ungaria, Slovacia, Austria, Slovenia.

Această creştere a capaciăţii de producţie destinată exportului va avea ca efect prin plusul de ofertă de pe piaţă o scădere a preţului uleiului de floarea soarelui.

Porivit Novinite, compania beneficiară va utiliza fondurile primite din partea BERD pentru a construi o nouă instalaţie de zdrobire, achiziţiona noi echipamente de extracţie, ridica o un nou depozit şi îmbunătăţi.

Unul dintre cele mai importante elemente ale programului de investiţii al celor de la Oliva se referă la rolul rezervat fermelor mici şi mijlocii din Bulgaria, care vor fi furnizorii rincipali de materie primă.

De la începuul activităţilor sale în Bulgaria, BERD a investit peste 2,5 miliarde de euro în peste 200 de proiecte în toate sectoarele economice ale ţării.

Bulgaria realizat în 2012 o recoltă de floarea soarelui cu 30-40% mai mică decât în anii precedenţi, cantitatea este suficientă pentru asigurarea consumului intern, dar pentru export nu va mai rămâne aproape nimic.

În acest moment preţul de retail al unui litru de ulei de floarea soarelui pe piaţa bulgară variază între 1,75 şi 2,25 leva (0,9-1,1 euro) în funcţie de marcă şi de comerciant.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu