• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Specialiștii avertizează! Care sunt culturile aflate în pericol din cauza gerului

    Roxana Dobre -

    Valul de ger care a fost prognozat de meteorologi până la sfârșitul săptămânii pune în pericol culturile agricole. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat care sunt speciile pentru care perioada următoare va fi critică.

    Luna februarie aduce temperaturi scăzute și ninsori, în majoritatea regiunilor agricole. În vigoare se află deja o atenționare meteorologică de frig care prognozează minime chiar și de -20 de grade Celsius. Până vineri, temperatura maximă a aerului se va încadra între -8…3°C, în cea mai mare parte a țării.

    Temperatura minimă a aerului va ajunge și la -20 de grade, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, producându-se îngheț la sol.

    Sunt prognozate precipitații predominant sub formă de ninsoare, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), acestea fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului, iar local, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

    ANM: Pe terenurile fără strat protector sau cu strat superficial de zăpadă (1-5 cm), plantele vor fi expuse frigului și gerului

    Conform ANM, ca urmare a condițiilor agrometeorologice menţionate, la culturile de câmp se va continua repausul biologic, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării.

    De asemenea, pe fondul temperaturilor minime din aer scăzute, situate sub limitele biologice critice de rezistenţă a plantelor (min<-10…-15…-20°C), pe terenurile fără strat protector sau cu strat superficial de zăpadă (1-5 cm), plantele vor fi expuse frigului și gerului, iar aparatul foliar va putea fi afectat prin brunificări şi arsuri (necroze) ale vârfului frunzelor, atât în culturile semănate în epoca optimă, cât şi în cele tardive.

    Totodată, pe suprafeţele cu strat protector de zăpadă, procesele vegetative ale speciilor cerealiere de toamnă bine adaptate la stresul termic din perioada de iarnă se vor desfăşura pe ansamblu în condiţii normale.

    Funcţie de data semănatului, la orzul şi grâul de toamnă se vor semnala în continuare fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), la nivelul întregului teritoriu agricol. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a cerealierelor de toamnă semănate în epoca optimă va fi medie şi bună, respectiv medie şi slabă la cele înfiinţate tardiv.

    Rapiţa va înregistra faza de dezvoltare a aparatului foliar (5-11 frunze), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor în general bună şi medie, iar în semănăturile tardive, precum şi pe terenurile fără strat protector de zăpadă, starea de vegetaţie se va prezenta medie şi slabă.

    Speciile pomicole şi viticole vor parcurge în continuare starea de repaus biologic, în majoritatea plantaţiilor. În condiţiile prognozate, lucrările agricole specifice acestei perioade vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.

    Citiți și: Prognoza meteo. Ce temperaturi vom avea în februarie

    Zonele unde seceta persistă

    Rezerva de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana, Banat și Oltenia, pe suprafețe agricole extinse din Transilvania și Muntenia, local nordul, nord-vestul, estul, centrul și sud-vestul Moldovei.

    Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) se vor înregistra în Dobrogea, local vestul, centrul, estul, sudul, nord-estul și sud-estul Moldovei, estul, sud-estul, sudul, izolat nordul Munteniei, sudul Transilvaniei.

    Lucrări obligatorii în luna februarie, în grădină și livadă

    Pentru luna februarie fermierii și pomicultorii trebuie să efectueze o serie de lucrări specifice perioadei. Astfel:


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură