• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii români s-au unit și au cumpărat unul dintre cei mai valoroși tauri Angus din Germania

    Angelica Lefter -

    Reușită a fermierilor români crescători de Aberdeen Angus. Aceștia au participat recent la o licitație de tauri din Germania unde au licitat împreună pentru cel mai valoros exemplar din cadrul evenimentului. La final, din cele 35 de animale scoase la licitație, 13 au fost achiziționate pentru ferme românești.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de marți, 7 februarie, Marcel Olteanu, Președintele Asociației Aberdeen Angus din România, a arătat că fermele românești beneficiază de genetică premium și că aceasta este permanent împrospătată cu tauri de calitate, bonitați de cele mai prestigioase organizații de profil.

    Recent, fermierii români au licitat pentru cei mai buni tauri din rasa Aberdeen Angus, la un târg din Germania, în apropiere de Frankfurt.

    ”Există în Germania o asociație foarte performantă de vaci de carne, care reunește crescătorii de vaci de carne din Hessen și Thuringen, undeva de la nord-est de Frankfurt. La ei se ține, anual, în ianuarie, o licitație de tauri de mare performanță. Oamenii aceia se ocupă să facă selecție de 100 de ani și vin inclusiv cu transfer de embrioni de prin America, de prin Canada, de prin Australia, din rase deosebit de performante și obțin viței. (…) S-a desfășurat licitația între 26 și 29 ianuarie, și am mers și noi acolo”, a menționat președintele Asociației Aberdeen Angus România.

    Fermierii români care au făcut parte din delegația Aberdeen Angus provin din diferite părți ale țării, așa că reuniunea s-a făcut direct în Germania. ”Ne-am dus noi frumos joi seara (….) și vineri se desfășoară foarte frumos prezentarea, cu ring în care intră toate vitele și se bonitează, ca un concurs, adică ele primesc note. Au fost 34-35 de tauri câți au fost acolo, au primit toți niște note, s-a făcut un clasament, au fost și de Limousine și alte rase, dar noi am fost interesați de Aberdeen Angus. Seara primești lista cu clasamentul, e deja făcut un catalog și noi ne-am organizat seara. Românul nu peste tot se mănâncă unul pe altul, seara ne-am întrebat: ție care își place, păi uite acesta….și dacă nu-l apuci pe acela care? Uite ăsta….bine…Ne-am împărțit piața”, a declarat Marcel Olteanu, președintele Asociației Aberdeen Angus România.

    Primul taur, cumpărat de fermieri pentru Asociația Aberdeen Angus din România

    A doua zi, în cadrul licitației, pentru primul taur cumpărat, unul ”de colecție”, fermierii au decis să liciteze împreună. Taurul a fost achiziționat nu de un fermier anume, ci în numele Asociației Aberdeen Angus.

    ”Prețul de pornire e întotdeauna de la 2.500 de euro. (…) Am propus să licităm primul taur pe asociație, lucru care s-a și întâmplat. A fost ceva spontan. Am zis că suntem în țară străină, să nu creăm animozități, să vedem cum merge (…) Atunci am ridicat fanionul și l-am luat cu 7.000 de euro. Bucurie mare! Delegația din România am cumpărat în final 13 tauri din cei 35, a fost o bătălie cruntă”, a menționat Marcel Olteanu, în cadrul emisiunii Agrostrategia, de la TVR1.

    Fiecare taur cumpărat din Germania reprezintă o comoară genetică, dă asigurări președintele Asociației Aberdeen Angus. Astfel, nu doar exemplarul luat ”la comun”, ci și restul taurilor sunt reproducători de talie mondială.

    ”Am luat niște exemplare absolut spectaculoase. Sigur că am mai ridicat și prețul, toată lumea a fost mulțumită, noi am fost și noi mulțumiți pentru că nu e ușor să ajungi la material genetic de calitate și să fii și sigur de el, să îi cunoști proprietarul, poți să te duci să vezi ferma. Acolo e o treabă serioasă, ei lucrează de ani de zile pe așa ceva. Se fac niște teste genomice și se descoperă, spre exemplu, niște gene care pot da dificultăți mari la fătare sau avorturi și aceste exemplare se elimină. (…) Adică este foarte important”, a mai precizat fermierul Marcel Olteanu, președintele Asociației Aberdeen Angus România în cadrul emisiunii Agrostrategia, care poate fi urmărită în fiecare săptămână de luni până vineri, de la ora 10:00, pe TVR1.

    Rentabilitatea unei ferme de vaci Angus în România

    Referitor la rentabilitatea unei ferme de vaci Aberdeen Angus în România, fermierul Marcel Olteanu a punctat că în România sunt crescători de vaci și tauri foarte serioși, atât cei care administrează ferme mari, dar și cei cu ferme medii sau mici.

    ”Poate să fie un fermier de 70 de capete, poate să fie un fermier de 500 de capete. În asociația noastră, majoritatea sunt fermieri mici să zicem, nu de 3 vaci, dar de 50, 60, 70 de capete sunt foarte multe ferme. (…) Este un prag de rentabilitate de la 50 de capete, putem face un calcul perfect matematic, ca la școală: dacă de la 50 de vite obții 47 de viței pe care îi vinzi la un an de zile, un vițel de Angus bun care a venit din niște părinți performanți, acela trebuie să pună peste 1 kg pe zi și atunci va avea în jur de 350-360 de kilograme, e un vițel bun, pe care îl vinzi cu 13-14 lei/kg și obții cât vine, 4.500-5.000 de lei. Deci dacă am obținut aproape 900 de euro pe vițel, 47 de viței ori 900 înseamnă 38.000 de euro”, a exemplificat președintele Asociației Aberdeen Angus din România.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor