10 ani de industrie a semințelor cu AISR! La mulți ani!
Aurelia Măturaru -Acum 10 ani, la București, lua ființă Alianța Industriei Semințelor din România (AISR). Actorul principal și inițiatorul, a fost mult cunoscutul Florin Constantin, un împătimit al agriculturii românești. Alături i-a fost și Antonia Ivașcu, care prin vocea lor, au reușit ca această asociație să devină o forță în industria semințelor.
Astăzi, miercuri – 7 februarie, la Grand Hotel din București am sărbătorit celebrarea unui deceniu de activitate. Au fost prezenți reprezentanți ai companiilor membre, colaboratori, autorități chiar și fermieri. Din partea Euroseeds, organizația europeană în care a AISR este membră, a participat Francesca Minniti, Manager Membership Relations and Advocacy Engagement. A fost făcută o incursiune în istoria AISR, s-a discutat despre îngrijorările pe care le are industria semințelor în acest moment, dar si despre rolul sau la nivel local și european.
De la acest eveniment nu putea lipsi prof. univ.dr ing. Valeriu Tabără, președinte ASAS și prof.dr.ing. Aurel Badiu. vicepreședinte al ASAS. Ministerul Agriculturii a fost reprezentat de Costin Telehuz, secretar de stat.
”Alianța Industriei Semințelor din România dorește în special susținerea dezvoltării industriei semințelor certificate în țara noastră, prin desfășurarea și susținerea unor acțiuni privind simplificarea procedurilor de certificare și întreţinerea dialogului constructiv cu autoritățile competente implicate în procesul de reglementare a semințelor certificate. De 10 ani, aducem împreună la masa discuțiilor principalii actori din industria semințelor și găsim rezolvări alături de dumneavoastră pentru problemele pe care agricultura le întâmpină. Astăzi, vom discuta deopotrivă despre trecut și despre viitor, dar și despre provocările pe care le are una din principalele industrii, direct răspunzătoare produceriea de hrană”, a spus Maria Cîrjă, Președinte AISR.
Cine sunt Membrii AISR
- Membrii fondatori ai AISR sunt companii de renume, cu activitate și expertiză îndelungată în domeniul cercetării, ameliorării, producerii și comercializării semințelor cu genetică superioară: Bayer, Corteva Agroscience, Lidea, KWS, Limagrain România, MasSeeds, Syngenta, Soufflet Agro România;
- Membrii asociați – Alta Seeds și RAGT Semințe;
- Membrii onorifici – INCDA Fundulea și Institutul de Fitotehnie Porumbeni din Republica Moldova.
Misiunea principală a AISR este promovarea și susținerea utilizării semințelor certificate de către agricultori, în scopul creșterii producției agricole în România, dar și promovarea rezultatelor cercetării privind noile tehnici genomice.
AISR dorește în special susținerea dezvoltării industriei semințelor certificate în țara noastră, prin desfășurarea și susținerea unor acțiuni privind simplificarea procedurilor de certificare și întreţinerea dialogului constructiv cu autoritățile competente implicate în procesul de reglementare a semințelor certificate.