• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ACUM, în Paris! Sute de fermieri protestează cu tractoarele în capitala Franței!

    Angelica Lefter -

    Fermierii francezi protestează, la Paris, nemulțumiți de restricțiile impuse în utilizarea pesticidelor și de alte reglementări de mediu, care în viziunea lor amenință siguranța alimentară la nivel european.

    Sute de tractoare au intrat astăzi, miercuri – 8 februarie, în Paris, în cadrul unei manifestaţii de protest a fermierilor francezi.

    Aceștia s-au arătta nemulțumiți față de restricţiile impuse cu privire la utilizarea pesticidelor şi alte reglementări de mediu care în opinia lor ameninţă producţia agricolă în Uniunea Europeană, informează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

    Proteste ale fermierilor francezi, după ce Curtea de Justiție Europeană a decis să nu mai dea derogări la neonicotinoide

    Protestele fermierilor francezi vin la aproximativ o lună după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că statele membre UE nu au dreptul de a acorda derogări de la interdicţia europeană privind tratamentul seminţelor cu neonicotinoide, inclusiv în circumstanţe excepţionale invocate în special pentru a-i proteja pe cultivatorii de sfeclă.

    ”Aproape 500 de tractoare şi peste 2.000 de fermieri” sunt aşteptaţi să defileze până pe Esplanada Invalizilor, din centrul Parisului, potrivit FNSEA, principalul sindicat al fermierilor francezi.

    ”Aceste interdicţii repetate şi lipsa de acţiune a guvernului de a sprijini numeroase sectoare ameninţă producţia agricolă”, a adăugat FNSEA într-un comunicat de presă comun cu Asociaţia cultivatorilor de sfeclă de zahăr din Franţa (CGB) şi organizaţia tinerilor fermieri (JA).

    Reprezentanții fermierilor spun că importurile de cereale care nu respectă aceleași restricții amenință întregul sector agricol

    Totodată, sindicatele susţin că importul de culturi din ţări care nu trebuie să respecte aceleaşi restricţii privind utilizarea pesticidelor ameninţă locurile de muncă din Franţa.

    În cursul acestei dimineați, reprezentanţii fermierilor aveau o întâlnire cu ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau.

    Un al treilea mare sindicat al fermierilor francezi nu s-a alăturat protestelor

    Pe de altă parte, al treilea mare sindicat al fermierilor francezi, Confédération paysanne (Confederația țăranilor), nu s-a alăturat protestului de miercuri.

    ”Confederația țăranilor”, un sindicat de stânga, a criticat, într-un comunicat de presă, organizarea unor manifestaţii de protest p”entru a putea utiliza în continuare neonicotinoide şi a refuza orice progres ecologic”.

    Fermieri francezi s-au mobilizat pentru a ieși în stradă ultima dată la 27 noiembrie 2019, când aproximativ 1.000 de tractoare au organizat o operaţiune de tip ”melc” pe şoselele de la periferia Parisului.

    Amintim că, acum 9 zile și fermierii polonezi au protestat. Ei au blocat granițele cu Ucraina și au sistat tranzitul cerealelor în cadrul unor proteste organizate la mai multe puncte de frontieră. Agricultorii au ieșit pe drumuri cu tractoare purtând steagul Poloniei și pancarde cu mesaje pentru guvernanți să intervină și să ia măsuri în privința cerealelor care intră în țară dinspre Ucraina, fără niciun control, la prețuri care îi falimentează pe producătorii locali.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara

    Ultimele știri

    Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE