• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii polonezi au blocat granițele! Niciun camion cu cereale din Ucraina nu mai poate intra!

    Violina Gorcinschi -

    Fermierii polonezi au blocat granițele cu Ucraina și au sistat tranzitul cerealelor în cadrul unor proteste organizate la mai multe puncte de frontieră. Agricultorii au ieșit pe drumuri cu tractoare purtând steagul Poloniei și pancarde cu mesaje pentru guvernanți să intervină și să ia măsuri în privința cerealelor care intră în țară dinspre Ucraina, fără niciun control, la prețuri care îi falimentează pe producătorii locali.

    Fermierii polonezi se opun cu vehemență situației exportului de cereale din Ucraina, care le afectează drastic activitățile economice. Aceștia s-au deplasat în această dimineață, cu tractoarele, la punctele de graniță și au blocat tranzitul, în semn de protest împotriva deciziilor luate la nivel UE și intern în ceea ce privește comerțul liber cu statul ucrainean.

    un panou pe care este scris un slogan de protest
    Camioanele cu cereale din Ucraina, blocate la graniță (foto: farmer.pl)

    Fermierii polonezi au blocat tranzitul, în semn de protest

    Prețurile cerealelor pe piața poloneză sunt în scădere și există, de asemenea, o mare problemă cu vânzarea materiei prime. Situația de pe zidul estic este excepțional de dramatică. Fermierii spun că s-au săturat și cer intervenția imediată a guvernului, nu doar promisiuni.

    Blocajele au loc pe drumurile care duc la punctele de trecere a frontierei, de exemplu în Medyka, Lubycza Królewska, Okopy (acces la Dorohusk) și Korczowa. De asemenea, s-a întâmplinat o blocare a terminalului Złote Ziarno. Protestele sunt programate să aibă loc într-un interval de 24 și 37 de ore.

    Camioanele cu cereale din Ucraina, blocate pe șosea

    La ora 10:30 a început un protest al fermierilor la Dorohusk. Fermierii de la Asociația Satului Înșelat protestează împotriva importurilor necontrolate de cereale de calitate discutabilă din Ucraina, care inundă depozitele locale. Dis de dimineață, aproximativ 70 de fermieri s-au adunat deja la răscrucea de drumuri din Okopy, care se află la 3 km de punctul de trecere a frontierei. Fermierii au blocat drumurile, și, astfel, camioanele care aduc cereale din Ucraina. Protestatarii au pus afișe, și s-au adunat pe câmp. Fermierii nu refuză să-i ajute pe ucraineni, dar spun un „nu” ferm importului de cereale de calitate îndoielnică.

    Fermierii permit trecerea numai mașinilor de pasageri din Ucraina către Polonia și din Polonia către Ucraina. Nu permit accesul camioanelor sau mașinilor de transport. Conform aranjamentelor cu participanții la adunare, mașinile care transportă ajutor umanitar, carburanți și alimente au permisiune să treacă spre granița cu Ucraina în Dorohusk. Același tip de transport cu autocamion urmează să fie permis și în celălalt sens, iar protestul este programat să aibă loc până pe 3 februarie, la miezul nopții.

    La protest au participat de-a lungul primei părți a zilei aproximativ 100 de tractoare agricole și 300-400 de persoane.

    Purtătorul de cuvânt al Camerei Administrației Fiscale din Lublin, Michał Deruś, a informat că dimineața aproximativ 110 camioane așteptau plecarea din Polonia către Ucraina la punctul de trecere a frontierei din Dorohusk, iar timpul estimat de așteptare a fost de 5 ore. La intrarea în Polonia au fost efectuate controale în mod continuu.

    un rand de tractoare pe drum
    Polonezii au blocat și un punct de încărcare a cerealelor din interiorul țării (foto: farmer.pl)

    Protestele au loc și în interiorul țării, la punctele de încărcare

    Protestele agricole împotriva inundării pieței poloneze cu cereale și produse agricole ucrainene au loc astăzi nu numai la graniță. Aproximativ 200 de fermieri din voievodatele Świętokrzyskie și Polonia Mică s-au strâns astăzi la Staszów cu tractoare și mașini.

    La terminalul Staszów – după cum au raportat fermierii de multe săptămâni – cerealele ucrainene sunt reîncărcate din vagoane în camioane pentru a fi livrate în depozitele companiilor cumpărătoare și fabricilor de procesare poloneze. Fermierii locali au documentat această practică și au încercat să avertizeze politicienii din regiune, precum și din capitală. Cu toate acestea, nu au primit niciun interes sau acțiuni concrete.

    „Guvernul nu dă dovadă de voință de a rezolva cumva această problemă, de aceea ieșim pe drumuri. Solicităm controlul sanitar și de calitate complet al produselor transportate peste granița noastră, astfel încât să fie supus acelorași rigori care se aplică producătorilor polonezi”, a declarat un participant la protest.

    Protestul de la Staszów are loc sub coordonarea asociației „Challenged Village”. Potrivit anunţurilor participanţilor, acesta se așteaptă să dureze 48 de ore.

    „Vom protesta zi și noapte și, dacă este necesar, vom rămâne aici până la noi ordine, până când guvernul va lua în sfârșit măsuri concrete”, a spus alt fermier.

    Vă reamintim că luni, pe 30 ianurie, chestiunea importurilor ieftine de cereale din Ucraina a fost discutată la Bruxelles, la Consiliul miniștrilor agriculturii din UE. În ciuda unui document semnat de mai multe state, inclusiv de România, în care se cereau măsuri urgente, inclusiv introducerea unor taxe pentru cantitățile de porumb importat, miniștrii prezenți la întâlnire nu au putut ajunge la un acord. Ulterior discuțiilor, comisarul european pentru agricultură a anunțat că vor exista propuneri de măsuri din partea Comisiei Europene, fiind luate în calcul ajutoare pentru fermierii care nu pot să își vândă producțiile.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare

    Ultimele știri

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ionel Ciobanu, oier cu un efectiv de 700 de animale, desemnat Fermierul Anului 2024, la Botoșani A venit înghețul! Urmează zile cu ger de până la -9 grade Celsius